+ Plus

Yamaha Dark Side Tour – Witte Dame van Grubbenvorst

Nederland kent vele donkere en duistere verhalen. Mythen en sagen die vertellen over vreemde, onverklaarbare gebeurtenissen met illustere wezens. De Yamaha MT-09 is voor de duivel niet bang. Om dat te bewijzen gaan we dit seizoen met The Dark Side of Japan op bezoek bij The Dark Side of Nederland.

We starten onze derde Dark Side-rit in het centrum van Grubbenvorst, waar jaarlijks ook de motorzegening van motorclub “ut Muurke” plaatsvindt. Einddoel dit keer is Tienray, al rijden we daar uiteraard niet in een rechte streep heen, maar via een 132 kilometer lange tocht, die af en toe ook over grindwegen voert. Vanuit Grubbenvorst vertrekken we eerst richting Blerick, waar we na 600 meter links een ruïne aan de oevers van de Maas zien staan. Een plek die vrij te bezoeken is, al is het vraag of je dat moet doen. Hier waart namelijk een witte dame rond die vervloekt is door haar minnaar. Meteen maar met het gevaarlijkste beginnen, zullen we maar zeggen. Als we met een klap het hek achter ons dichtslaan, zodat de schapen niet ontsnappen, klinkt er een raar geluid uit de ruïnes. Dat onderzoeken lijkt ons geen goed idee, dus vervolgen we snel onze rit via Blerick, naar de Maas op weg naar het kastelendorp Baarlo. Vanuit hier blijven we de rivier volgen en komen we vanzelf in het mooie dorpje Kessel uit. Ook hier worden we weer begroet door een prachtig kasteel waar welgestelde lieden van weleer huis hielden. Zij moesten het vast met een stuk minder luxe doen dan nu, want het gebouw is de afgelopen jaren opgeknapt tot een van de modernste kastelen van Nederland. Zeker een bezoekje waard en – dat kunnen we uit ervaring zeggen – ook een fijne plek om wat te eten.

Vanuit Kessel rijden we via de dorpen Helden, Koningslust en Grashoek naar de Peel. In Helenaveen gaan we wederom even terug in de tijd. Hier is rond het jaar 320 namelijk een Romein verdwaald. Dat weten we omdat tufsteker Gebbel Smolenaars in 1910 een gouden helm vond. Lang kunnen we hier echter niet bij stil blijven staan, want het gebied staat ook bekend om de vele dwaallichten die reizigers het moeras in lokken om nooit meer gezien te worden. Ondanks de schilderachtige omgeving, geen fijne gedachte. Dus rijden we snel verder, en wel naar Overloon. Daarbij passeren we onder meer America, Veulen, Heiden en Merselo. Vanuit het Overloon voert de tocht door naar Vortum-Mullem, waar we het pontje naar de overkant van de Maas pakken. Ook aan deze zijde van de rivier staan legio kastelen en de overblijfselen ervan. Dat blijkt onder meer in Afferden waar de ruïne Bleijenbeek weer zichtbaar is gemaakt nadat deze in de oorlog verwoest werd. Rijdend langs heidevelden en zandverstuivingen komen we aansluitend bij het Reindersmeer aan, waar we bij Bosbrasserie De Sluis op het prachtige terras een welverdiend drankje doen. Dan vervolgen we de route via Well en de Maasbrug naar Geijsteren, waar we een kort bezoekje brengen aan het prachtige landgoed van de voormalig baron de Weichs de Wenne. Dan snel door naar Oostrum en Oirlo om na 132 kilometer rijden in Tienray aankomen. Nog snel even een kaarsje aansteken in de Kleinlourdes-grot om de Witte Dame van ons af te houden en dan door naar de ijssalon voor een welverdiende coupe!

De legende van de Witte Dame
Rond de kasteelruïne van Het Gebroken Slot doolt al eeuwen een witte dame rond. Een verschijning die door velen gezien wordt als de hoedster van het dorp Grubbenvorst, al kleeft er een duister randje aan haar verhaal. Ergens aan het einde van de 16e eeuw vond een op de vlucht zijnde edelman namelijk onderdak in een herberg in Grubbenvorst. Hij werd verliefd op de prachtige dochter van de waard en brachten veel tijd met haar door. ’s Nachts, als hij niet in slaap kon komen, liep de jongeman ook wel eens in de omgeving van Het Gebroken Slot rond. Zo ook op die ene avond, toen hij plots een roeibootje hoorde aankomen. Het waren een man een vrouw die driftig met elkaar in gesprek waren. Hoewel de edelman er in eerste instantie geen aandacht aan besteedde, herkende hij, toen het bootje dichterbij kwam, plots de stem van de vrouw. Dat was de dochter van de waard. De vrouw waar hij smoorverliefd op was. De man in de boot verweet zijn vriendin dat ze zich veel te vriendelijk gedroeg ten opzichte van de edelman. In plaats van dat zijn vriendin dat bevestigde, liet ze de man weten dat hij zich niet zo druk moest maken. Zij hield immers alleen van hem. Toen de jongeman dat hoorde, brak er iets bij hem. De dochter van de waard had hem al die tijd dus voor de gek gehouden. Aangetast in zijn eer, stapte hij op het stel af. Terwijl hij probeerde verhaal te halen, werd de edelman op het achterhoofd geslagen. Versuft viel hij in de krochten van de ruïne, maar niet voor hij met zijn laatste adem de dochter van de waard vervloekte. “Gij zult geen rust meer vinden op deze aarde, en ook na je dood zal je eeuwig en altijd aan deze verdoemde plek geketend zijn.” Sindsdien waart ze rond in de buurt van Het Gebroken Slot.

Zelf op spokenjacht?
Met de zegening en ook al wat tochten onder de riem, staan de motoren te weer popelen om de weg op te gaan. En daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken. Wil jij een weekend lang met een hagelnieuwe Yamaha MT-09SP en even nieuwe MT-09 op pad om een duistere plek in Nederland te bezoeken? Stuur dan snel een e-mail naar mail@motoplus.nl (ov.v. MotoPlus Dark Side Tour). Vergeet daarbij niet je naam, adres en telefoonnummer te vermelden. Laat ook even weten welke duistere plek je met de MT’s wil bezoeken en geef ten minste drie data op waarop je beschikbaar bent om de door jezelf uitgezette route te rijden.

Lees meer over

Yamaha MT-09

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Yamaha Niken GT

Eerste Test Yamaha Niken GT

reactie(s) - 11 mei, 2023

Een beetje vreemd, maar wel lekker! Dat is misschien nog wel de beste omschrijving voor Yamaha’s Niken. De ...
Eerste Test Yamaha Tracer 9 GT+

Eerste Test Yamaha Tracer 9 GT+

reactie(s) - 27 april, 2023

Met de Tracer 9 GT bedient Yamaha sinds 2021 een reislustig publiek dat een lekker rijke uitrusting wel kan ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-