+ Plus

Yamaha Dark Side Tour – Ellert en Brammert

Nederland kent vele donkere en duistere verhalen. Mythen en sagen die vertellen over vreemde, onverklaarbare gebeurtenissen met illustere wezens. De Yamaha MT-09 is voor de duivel niet bang. Om dat te bewijzen gaan we dit seizoen met The Dark Side of Japan op bezoek bij The Dark Side of Nederland.

Voor de tweede tour staan de ruige reuzen uit Schoonoord op het programma met onderweg nog twee bijzondere locaties. Zo komen we, vertrekkend vanuit Varsseveld, onze eerste heks al in Zelhem tegen. Hier staat namelijk het kunstwerk van de bijna legendarische Smoks Hanne, ons eerste MotoPlus-punt. Na een korte tussenstop nemen we afscheid van haar en rijden we verder tot aan de veerpont nabij Bronkhorst, waar we de IJssel oversteken en op zoek gaan naar ons (dit keer wel geplande) tweede MotoPlus-punt. We rijden hiervoor naar Brummen waar de sfeer duidelijk meer naargeestiger is dan daarnet. Volgens de overleveringen schijnt het rondom de reusachtige eik en de nabijgelegen boerderij (splitsing Windheuvelstraat – Zutphensestraat) te spoken nadat een boerenzoon zich verhing vanwege een onmogelijke liefde. De boerderij is dubieus genoeg in vlammen opgegaan. Tegenwoordig staat er een flitsende boerderij waar je voortreffelijke pannenkoeken kunt eten. We hebben niet kunnen constateren of het er daadwerkelijk spookt.
Via Zutphen rijden we verder door het bos- en heidegebied van de Gorsselse Heide richting Bathmen en Dijkerhoek. Daar maken we een flinke bocht naar de groene hel van de Sallandse Heuvelrug, een schitterend natuurgebied. We passeren geregeld wegen en plaatsen die ons koude rillingen bezorgen (Helhuizen, Helhuizerweg, Heksenweg, Vagevuursweg, what’s in a name…). Toeval of zijn we wellicht bijgelovig geworden? Via Den Ham belanden we in Natuurgebied Beerze, een gevarieerd heidelandschap tussen Ommen, Beerze en Mariënberg. Dit gebied van 400 hectare groot is aangewezen als Natura 2000. Zeker de moeite waard! Het groen ruilen we in voor een route door o.a. Hardenberg, Gramsbergen en Coevorden. Omdat duister weer ons nog steeds blijft achtervolgen houden we de vaart erin en zoeken we ons toevluchtsoord bij ons volgende MotoPlus-punt, namelijk in het openluchtmuseum in Schoonoord. Op een warm onthaal hoeven we bij de twee Drentse reuzen Ellert en Brammert niet te rekenen, deze twee rovers staan volgens de legenden bekend om hun gewelddadige daden. We maken snel nog wat kiekjes en vertrekken halsoverkop en geven de reuzen het nakijken. Het lijkt onze beter om even op veilige hoogte en buiten het bereik van de reuzen te blijven. Daarom beklimmen we in de bossen van Odoorn de berg ‘Poolshoogte’ en de 20 meter hoge uitkijktoren annex brandtoren, om daar van een schitterend uitzicht te genieten. Het laatste stuk van de route brengt ons bij onze veilige eindbestemming in Exloo, namelijk Fletcher-Hotel De Hunzebergen. We hebben een reuzehonger gekregen en zijn blij als we zonder nachtmerries kunnen inslapen. Welterusten!

Lees meer over

Yamaha

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Yamaha XSR900GP

Eerste Test Yamaha XSR900GP

9 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-