+ Plus

Yamaha Dark Side Tour (1) – Witte Wieven

Nederland kent vele donkere en duistere verhalen. Mythen en sagen die vertellen over vreemde, onverklaarbare gebeurtenissen met illustere wezens. De Yamaha MT-09 is voor de duivel niet bang. Om dat te bewijzen gaan we dit seizoen met The Dark Side of Japan op bezoek bij The Dark Side of Nederland.

Voor de eerste rit is de Witte Wievenkuil in Zwiep de bestemming. Een vrolijk dorpje onder de rook van Lochem met een aantal spookachtige bewoners. In de kuil huizen namelijk drie witte wieven die mensen verleiden ze te volgen, met gevolg dat ze voor altijd verdwijnen. Om ervoor te zorgen dat ons dat lot bespaard blijft, starten we de rit met een zegening die ons behoed tegen het kwade. Waar kan dat beter dan bij de motorzegening die jaarlijks door Motorclub Café Hogenkamp uit Lichtenvoorde wordt georganiseerd. Dus melden we ons op een zonovergoten zondag in het Gelderse dorp bij de impromptu kerk, compleet met voorganger voor de noodzakelijke bescherming. Van daaruit voert een gevarieerde route ons door het typische Achterhoekse landschap, met zijn weidse uitzichten, via Zelhem, Hengelo en Wichmond naar het pontje over IJssel bij Bronckhorst. Vanaf hier voert een smalle maar zeer vermakelijke weg ons richting Deventer. Klein puntje van aandacht. Op mooie dagen is dit stuk van de route ook zeer geliefd bij wandelaars en fietsers. Omdat niet iedere bocht even overzichtelijk is, is bedachtzaamheid geboden. In de binnenstad van Deventer strijken we neer bij het eerste MotoPlus-punt. Aangezien de keuze hier met recht reuze is, is het gewoon een kwestie van kiezen. Na een smaakvolle lunch vervolgen we de rit richting de gevreesde Witte Wieven in Zwiep. Uiteraard wel een kleine lus via de mooie wegen rond Averlo, Heeten en Markelo. Als we de Bolksbeek oversteken en terug zijn in Gelderland, is er geen ontkomen meer aan. Voor ons dient de eerste spookachtige plek zich aan. Dat deze locatie er in het heerlijke voorjaarszonnetje een stuk minder duister uitziet is geen straf. Sterker nog, het verleidt ons naar het tweede MotoPlus-punt: Restaurant & spelerij de Witte Wieven. Te midden van een flink aantal spookachtige witte ‘dames’ vullen we de reserves aan met een echte witte wieven-koek en verdiende kop koffie. Het laatste deel van de route voert weer naar de diepe Achterhoek. Zo rijden we via Borculo en Beltrum over een aantal zeer diverse landelijke wegen terug naar Lichtenvoorde. Terug in veilige hgaven, nemen we plaats op het fraaie terras van Café Hogenkamp voor een welverdiend drankje.

Zelf op spokenjacht?
Met de zegening en eerste trip onder de riem, staan de motoren te popelen voor de volgende rit. En daar hebben we jou hulp bij nodig. Negen lezers krijgen namelijk een lang weekend een hagelnieuwe Yamaha MT-09SP en even nieuwe MT-09 ter beschikking om een duistere plek in Nederland te bezoeken. Wat we daarvoor in ruil verwachten? Een leuke route door de directe omgeving (+/- 100 km), pakkende foto’s en een beknopte stukje tekst Lijkt het je leuk om een weekend lang als motorreisjournalist op pad te gaan? Stuur dan een e-mail naar mail@motoplus.nl (o.v.v. MotoPlus Dark Side Tour). Geef in de mail aan welke sage je voorkeur heeft, inclusief een korte motivatie en ten minste drie data waarom je beschikbaar bent om de route te rijden. Uit alle inzenders selecteren we negen gelukkige winnaars, die t.z.t. persoonlijk bericht krijgen.

Witte wieven in Zwiep > Gelderland
Bokkenrijders in Valkenburg > Zuid-Limburg
Ellert en Brammert in Schoonoord > Drenthe
Vrouwtje van Stavoren in Stavoren > Friesland
Het domineetje van Urk in Urk > Flevoland
Onze-lieve-vrouw van Handel in Handel > Brabant
De zeemeermin van Westenschouwen > Zeeland
Het woud zonder genade in Westland > Zuid-Holland
De schatkamer van Nienoord in Leek > Groningen
Zeemeermin van Edam in Edam > Noord-Holland

De sage van de Witte Wieven in Zwiep
Als de mooie boerendochter Johanna verliefd wordt op het arme kneuterboertje Albert, steekt haar vader er een stokje voor. Hij ziet zijn dochter liever trouwen met de rijke Hendrik. Om zijn troosteloze dochter daarvan te overtuigen, stelt hij een wedstrijd voor. Beide mannen moesten te paard naar de Witte Wievenkuil rijden en een haarspit naar beneden gooien. Geen gemakkelijke opgave want in de kuil huizen drie kwade witte wieven. Spookachtige gedaanten die mensen proberen te verleiden hen te volgen om nooit meer gevonden te worden. De persoon die het snelste op en neer naar de kuil kon rijden, mocht Johanna trouwen. Aangezien de rijke Hendrik over een veel beter paard beschikte, leek de race voor hij begon al gelopen. Niks bleek minder waar. Toen Hendrik het donkere bos in reed, raakte hij overmand door angst. Hij gooide het spit in de bosjes en maakte rechtsomkeert. Albert daarentegen, reed dapper door. Aan de rand van de kuil riep hij: ‘Witte wieven, ik breng jullie het spit’, smeet het ding naar beneden en maakte dat hij weg kwam. Toen hij achterom keek, zag hij drie witte wieven uit de kuil opstijgen met vooraan het wief dat het haarspit had opgevangen. De witte gedaante had vuurrode ogen en kwam hem achterna. Even leek het erop dat het wief Albert in zou halen. Gelukkig had Johanna de staldeur al opengezet en een lamp aangestoken. Direct nadat Albert de schuur in was gereden, gooide Johanna de deur dicht. Het kwade wief gooide nog met het spit, maar dat kwam vast in de deur te zitten. Eenmaal veilig, moest vader Teunis toegeven dat Albert eerlijk had gewonnen en dat hij met Johanna mocht trouwen. Ze leefden nog lang en gelukkig. En de witte wieven? Die worden nog altijd gezien in de kuil, wachtend op goedgelovige reizigers die kunnen verleiden.

Lees meer over

Yamaha MT-09 MT-09 SP

Gerelateerde artikelen

Vergelijkingstest 4 crossovers

Vergelijkingstest 4 crossovers

20 september, 2023

Crossover-motoren verbinden verschillende werelden met elkaar en vormen zo de allrounders voor dagelijks gebruik, ...
Alpenmasters 2023 – Finale

Alpenmasters 2023 – Finale

14 september, 2023

De duels van de voorronden zijn verreden, acht motoren hebben zich gekwalificeerd voor de finale van de ...
Lezerstest Yamaha Tracer 9 GT+

Lezerstest Yamaha Tracer 9 GT+

14 september, 2023

Je hebt altijd baas boven baas en in Yamaha’s Tracer 9-stal is die opperrol sinds dit jaar weggelegd voor de GT+. ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-