+ Plus

Yamaha Collection Hall

Anno 2020 kan ieder zichzelf respecterende motormerk eigenlijk niet zonder eigen museum. Afgelopen jaar brachten we al een bezoek aan KTM’s Motohall in Oostenrijk, maar ook dichter bij huis huist een fraaie collectie. In Schiphol-Rijk om precies te zijn, waar Yamaha onder de noemer Yamaha Motor Europe Collection Hall een fraaie collectie Yamaha’s heeft gestald. Niet toegankelijk voor het publiek helaas, maar wij mochten even naar binnen en kunnen je op deze pagina’s toch een kijkje in deze bijzondere verzameling geven.

Door de jaren heen heeft een grote motorfabrikant als Yamaha natuurlijk heel wat bijzondere motoren in haar gamma gehad, van straatmotor tot racemachine en andere opvallende modellen. Alle hoogtepunten op dat gebied staan nu onder één dak bij Yamaha Motor Europe in Schiphol-Rijk. De collectie bestaat uit een groot aantal toonaangevende motoren uit de periode 1961 – heden. Een van de grote aanjagers van het project is niemand minder dan Eric de Seynes, president van Yamaha Motor Europe: “De Yamaha Motor Collection Hall is volledig gewijd aan ons verleden in de racerij, en aan de machines waarvan de harten van onze klanten sneller gingen kloppen. Het is een ‘thuis’ voor onze iconische modellen en het dient twee doelen: ten eerste het inspireren van onze engineers en designers bij het creëren van toekomstige modellen en ten tweede het ondersteunen van de geloofwaardigheid en de emotionele waarde van onze noviteiten met het oog op onze creaties uit het verleden.”
Naast historische straatmodellen biedt de Collection Hall onderdak aan een indrukwekkende selectie succesvolle competitiemodellen, van vroege Dakar-machines tot diverse GP-modellen uit cross en wegrace. Zo staat de YZE750 waarmee Stephan Peterhansel de Dakar-rally van 1991 won schouder aan schouder met de YZF-R1 waarmee Ben Spies in 2009 het WK Superbike domineerde. Ook op crossgebied is er veel te zien, de YZ450F bijvoorbeeld, Stefan Everts in 2006 wereldkampioen werd in de zwaarste crossklasse, of de YZF450F waarmee huidig Dakar-rijder in 2015 naar de winst reed in de beruchte strandrace van Le Touquet.
Daarnaast biedt de omvangrijke collectie ook een uniek inkijkje in het ontwikkelingsverleden van Yamaha. Zo staat het oorspronkelijke MT-03 concept op een prominente plek, naast iconen uit het verleden, zoals de Yamaha MF1 uit 1961, de YL1 uit 1969 en de YAS1 uit 1968. En uiteraard ontbreekt ook de XJ650 Turbo uit 1986 niet, net als veel andere bijzondere modellen.
Een echt Yamaha-feestje dus, maar helaas (nog) niet toegankelijk voor het publiek. Wel zullen de motoren uit de collectie door Europa reizen en te zien zijn op verschillende shows en evenementen waaraan Yamaha deelneemt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.