+ Plus

WK Superbike Portimao Portugal: Van der Mark jaagt Rea op

Jonathan Rea stevent onhoudbaar op zijn vierde opeenvolgende WK Superbike af. In Portimao reed hij onverstoorbaar en ongenaakbaar naar zijn vierde dubbel van het seizoen. Ook Michael van der Mark was in grootse vorm. In beide races scoorde de Yamaha-coureur een podium, waardoor hij de niet geheel fitte Chaz Davies in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap naderde tot op twintig punten. | Tekst: Frank Weeink | Foto’s: Gold & Goose, Yamaha|

Enkele weken voor de race was het Yamaha-team een van de teams die testte op Portimao. Van der Mark en Lowes probeerden aanpassingen aan de geometrie, nieuwe chassisonderdelen en nieuwe spullen van veringfabrikant Öhlins. De eerste dag van het wedstrijdweekend sloot Van der Mark af als achtste. Door een schuiver met nieuwe banden in de derde vrije training slaagde hij er niet om zijn tijd te verbeteren. “We zijn niet de snelste, maar we zijn wel constant”, bekeek Van der Mark het van de positieve kant.

Derde tijd

Op zaterdag kwalificeerde hij zich na een derde tijd in de laatste vrije training als vijfde, zijn beste startplaats in Portimao – het circuit waar hij vorig jaar zijn eerste Yamaha-podium scoorde. Een top 3-klassering lukte Van der Mark ook dit keer. Het was de beloning voor foutloos en gecontroleerd rijden een niet bijster opwindende race, die direct na de start wel spektakel kende. Xavi Forés verremde zich en ramde Eugene Laverty van zijn Aprilia. Voor de Ier was het extra zuur, want voor het eerst sinds Jerez 2013 mocht hij van pole starten. Laverty leek goede papieren te hebben voor een topklassering, omdat Portimao hem én de RSV4 ligt. Laverty won er in 2012 en 2013 in dienst van Aprilia en was in 2009 de snelste Supersporter. Na het ongelukkige uitvallen van Laverty was Lorenzo Savadori Aprilia’s enig overgebleven hoop.

Achter de als tweede gestarte Jonathan Rea schaduwde Savadori Marco Melandri, tot hij negen ronden voor het einde een mogelijke eerste WK Superbike-podiumplek weggooide. Zo schoof Van der Mark een plaats op, nadat hij al in de tweede ronde zonder veel moeite Tom Sykes van de vierde plaats had verdrongen. De achtervolgende Chaz Davies drong aanvankelijk aan, maar de Welshman kon uiteindelijk slechts volgen. Rea won superieur zijn 65e WK Superbike-race  en zijn vijftigste wedstrijd voor Kawasaki en Melandri hield Van der Mark 2,7 seconde achter zich. Voor Van der Mark was de uitstekende derde plaats het hoogst haalbare.

“De grootste verrassing was dat ik vanaf het begin problemen had met de machine”, verbaasde de voormalige Superstock- en Supersportwinnaar in Portimao zich. “Ik had geen grip, voor en achter niet. De temperaturen waren weer gestegen en met de aanpassingen die we hadden gedaan, zijn we waarschijnlijk de verkeerde kant op gegaan. Ik was vierde, probeerde te pushen, maar kon niet sneller en ik kon Lorenzo en Marco niet bijhouden. Toen Lorenzo crashte, schoof ik door naar de derde plaats. Daar moet ik blij mee zijn, maar we moeten ons veel verbeteren. Ik voelde me de hele race niet prettig op de motor en als we dat wel voor elkaar krijgen, denk ik dat we weer mee kunnen doen voor het podium. Starten vanaf de derde rij is weliswaar niet ideaal, maar als je de pace hebt, zijn er een paar plekken waar je goed kunt inhalen.”

Agressie, slimheid en inzicht

Een dag later bleek dat Van der Mark een aardige inschatting van de wedstrijd te hebben gemaakt. En hoewel dezelfde rijders de top vier bevolkten, gaven zij nu wel de race volop kleur. Met dank ook aan Van der Mark die agressie koppelde aan slimheid en inzicht. Davies startte uitstekend maar andermaal toonde Rea dat vertrekken van de negende plek voor hem nauwelijks een belemmering hoeft te vormen. Terwijl Van der Mark in de openingsronde zijn zevende plaats behield, had Rea zich achter Davies en Sykes al naar de derde plaats opgewerkt. In de tweede ronde passeerde Van der Mark zesde man Toprak Razgatlioglu en twee ronden later moest ook vijfde man Michael Ruben Rinaldi plaatsmaken voor de opstomende Nederlander.

De terugvallende Sykes bleek ook niet bestand tegen de druk van Van der Mark, terwijl Davies zich met hand en tand verzette tegen de ogenschijnlijk snellere Rea. Davies brak in juli een sleutelbeen tijdens een crosstraining en een maand later brak hij datzelfde net herstelde rechter sleutelbeen nog eens tijdens een Supermoto-training. De pijn begon op te spelen, waardoor Davies na twee knappe counters toch Rea moest laten gaan. De inhaalactie van de race kwam echter op naam van de steeds dichter bij komende Van der Mark. Toen Melandri teamgenoot Davies in de eerste bocht passeerde en samen met hem enigszins wijd ging, denderde Van der Mark met een angstaanjagende bochtensnelheid in één briljante beweging voorbij het Ducati-duo. In de zeven resterende ronden verkleinde Van der Mark het gaatje naar kopman Rea tot rond een halve seconde, maar een sensatie zat er toch niet in. Wel moest de ook aandringende Melandri het hoofd in de schoot leggen.

Rea won zijn twaalfde race van het jaar en liet zich voor de derde keer op rij in Portimao bijschrijven als dubbelwinnaar. Bovendien was het Rea’s zevende opeenvolgende zege. Ook Van der Mark mocht dik tevreden zijn. Met zijn derde en tweede plaats in Portimao en zijn derde positie in de slotrace in Misano schreef Van der Mark voor het eerst in dienst van Yamaha drie podiums op rij bij. Even leek Sykes de Yamaha-coureur nog een extra dienst te gaan bewijzen door Davies te passeren, maar de taaie Ducati-rijder verdedigde zijn vierde plaats met succes.

Beste race van het jaar

Yamaha-teammanager Paul Denning noemde Van der Marks tweede plaats diens beste race van het jaar. “Het was toch een apart weekend”, begon Van der Mark zijn analyse na zijn negende podium van 2018. “Op vrijdag dachten we dat er niet konden komen, maar in de eerste race werd ik toch derde, al was het met wat geluk. Voor de tweede race hadden we wat kleine dingetjes veranderd in verband met de hogere asfalttemperatuur. Mijn start was niet geweldig, maar ik bleef rustig vanwege de matige grip en stapje voor stapje kwam ik naar voren. Door hun onderlinge gevecht kon ik aanhaken bij Chaz en Marco en toen ik ze voorbij kon, heb ik nog alles geprobeerd om bij Johnny te komen, maar ik miste net iets. Veel blijer dan met de derde plaats van gisteren, omdat ik me veel prettiger voelde met de machine maar met twee podiums mag ik niet klagen.”

Niet alleen naderde Van der Mark met nog zes races in drie weekends te rijden Davies tot op twintig punten, ook zette hij zijn teamgenoot Alex Lowes ver in de schaduw. De Brit voelde zich nooit happy op de achtbaan van Portimao en kwam niet verder dan een tiende en elfde plaats.

Van der Mark was niet de enige Nederlander op het podium in Portimao. Scott Deroue won zijn eerste WK Supersport 300-race van het jaar en heeft met nog één wedstrijd te rijden als tweede in de tussenstand nog een achterstand van tien punten op zijn voormalig RW Racing-teamgenote Ana Carrasco.

Lees meer over

Ducati Kawasaki Yamaha

Gerelateerde artikelen

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-