+ Plus

Werelderfgoed-toer Kawasaki Versys (2) – Stelling van Amsterdam

Hoe klein Nederland ook mag zijn, we zijn wel met tien nationale monumenten vertegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tien MotoPlus-lezers kregen een midweek of weekend lang de beschikking over een nieuwe Kawasaki Versys 1000 NL Edtition om deze bijzondere plekken te bezoeken. In het tweede deel van deze serie maken we een flinke ronde rond onze nationale hoofdstad langs de Stelling van Amsterdam.

Voor deze Motoplus Werelderfgoed-toer heb ik de Stelling van Amsterdam bezocht. Dit is een verdedigingslinie van 135 kilometer lang rondom Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914. Doel van de linie was dat het leger, de regering en de koningin zouden zich binnen deze ring zouden kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De volledig stelling bestaat uit 42 forten en vier batterijen, evenals een groot aantal dijken en sluizen. Dit alles op een afstand
van vijftien tot twintig kilometer van Amsterdam en alles omgeven door een prachtig landschap.
Deze route langs de Stelling is goed te combineren met niet alleen een bezoekje aan Amsterdam, maar ook aan andere toeristische plaatsen en bezienswaardigheden, zoals Haarlem, Volendam, de Zaanse Schans en de kaasmarkt in Alkmaar.

De start van de route is bij het fantastisch gelegen Muiderslot. Het Muiderslot is een echte middeleeuwse waterburcht: een vierkant kasteel met een ophaalbrug, vijf torens, kantelen en schietgaten. Het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland. Er vinden gedurende de hele dag diverse activiteiten plaats en het is dan ook een aanrader om eerst even binnen een kijkje te nemen alvorens je de route gaat rijden.
Om binnen deze stelling met de Versys te kunnen genieten van het motorrijden hebben we gekozen alleen de forten aan te doen die goed bereikbaar en ook goed zichtbaar zijn. Dit zijn over het algemeen de grotere forten waarvan overdag de meeste open zijn als café en/of restaurant. Een paar keer per maand gaan de deuren van het fort zelf open voor publiek en worden er rondleidingen gegeven.
Een deel van de forten ligt geheel gecamoufleerd in het heuvellandschap opgesteld. Deze vallen niet op en zijn maar een paar keer per jaar open voor publiek. Vooral de batterijen liggen doorgaans wat verder van de openbare weg, en zijn bovendien door omheiningen afgeschermd. Daarnaast moet je voor enkele andere forten zigzag de stad door om ze te kunnen vinden. Met de motor wil je echter zoveel mogelijk toeren binnen het mooie Nederlandse landschap en niet continue stilstaan voor stoplichten. Vandaar dat er een vloeiende route is opgesteld en een deel van de minder indrukwekkende en ontoegankelijke forten wordt vermeden.
Langs de route zelf is het uitmuntend rijden met de Versys. Door zijn directe besturing en hoge zit kun je heerlijk genieten van het moois om je heen. Vooral als het weer goed is komt alles om je heen tot leven. Kom je door Uithoorn, dan vind je aan de kade een aantal fantastisch gelegen cafés en eettentjes (onder andere café de Gevel) met terrassen direct gelegen aan de Amstel. Heerlijk bij mooi weer even van de zon te genieten en uit te waaien onder genot van een drankje.
Vanaf Aalsmeer rijd je in een bocht om Schiphol heen, waarbij je tijdens het rijden langs de landbouwvelden wordt vergezeld door dalende en stijgende vliegtuigen. Prachtig om te zien.
Het Fort bezuiden Spaarndam ligt ten opzichte van de andere forten aan groter water: de Spaarne plas. Hier is naast een café/terras, met fraaie uitzicht, ook een minimuseum gevestigd en worden er boten verhuurd.
De route eindigt achter Edam, vanwaar je in de regio nog wat kunt rondkijken of bijvoorbeeld kunt uitwijken naar Volendam, toch één van de meest toeristische plaatsen van Nederland.

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.