+ Plus

Tips & Tricks

COLUMN RENÉ VAN BENTHEIM
EEN GOEDE VOORBEREIDING…

Het eerste weekend van oktober is voor ons het zogenaamde ‘piemelweekend’. Dat wil zeggen dat we alleen met de mannen op stap gaan. Onlangs was het weer zover; het helse Bentheims Motor Weekend. Jaarlijks organiseer ik voor motorrijdende familieleden en vrienden een weekendje motorrijden, meestal in het motorvriendelijke Duitsland. Het begint bij de meesten net voor ze op zomervakantie gaan te kriebelen en dan komen steevast de eerste mailtjes binnen met de vraag: gaan we en waarheen? Ik ga dan eerst op zoek naar een motorvriendelijk en betaalbaar familiehotel en vervolgens inventariseer ik hoeveel deelnemers er echt mee gaan.
Net voor mijn vakantie had ik het definitieve aantal en een bevestiging van de reservering van een hotel in het Sauerland. En toen crashte mijn computer. Bij de computerzaak wist men mij te vertellen dat het moederbord naar zijn grootje was en een nieuwe was na al die jaren ook niet meer leverbaar. Maar gelukkig konden de bestanden worden overgezet naar een nieuwe computer, die ik dan ook maar heb gekocht. Daags voor vertrek naar mijn vakantieadres was de nieuwe binnen. Maar toen we een paar weken later thuis kwamen, ontdekte ik dat de mail met betrekking tot het weekend wel op de computer was gezet, maar ik (digibeet) kon die niet openen (was een gecomprimeerd bestand of zoiets). Stress dus. Vanwege ziekte had iemand zich afgemeld en ik moest het hotel in kennis stellen, alleen wist ik niet meer welk hotel het was. Mijn zwager had een aanrijroute gemaakt en naar me gemaild. Kon ik niet openen. Nieuwe computer, Windows 10 met allerlei nieuwe lay-out enzovoort. Dikke ellende. Basecamp, Mapsource, Garmin, alles was weg van de vertrouwde plek op het bureaublad en ik kon het zo gauw ook niet vinden. Ten einde raad heb ik binnen de deelnemersgroep maar gevraagd of iemand toevallig de mail met de naam van het hotel nog had. Die kwam weer bovendrijven, en ach, ik had het ook niet erg gevonden om eens lekker achter in de groep te volgen.
Dit speelde alles zich af in de week tussen mijn vakantie en het genoemde weekend.
Die week was het erg druk op mijn werk en op de donderdag voor vertrek reed ik nog een avondrit vanuit Rotterdam, dus lag ik laat in bed. Vrijdagochtend besloot ik om snel nog even een SD-kaartje met daarop 1.100 motorroutes in de Zumo te stoppen, zodat we in het Sauerland een mooie route konden rijden. Het kaartje zat nog steeds in de verpakking, dus het was de eerste keer dat ik het zou gebruiken. Gauw de tas gepakt, en net voor de eerste deelnemer zich bij mij thuis meldde was ik nagenoeg klaar.
Het dorp uitrijdend was de Zumo opgestart en merkte ik dat ik een heel ander scherm had. Geen straten te zien, alleen een groen vlak met erg weinig info. De stress sloeg weer toe en ik merkte dat ik meer met de navigatie bezig was dan met rijden. Terug naar huis dus om het oude kaartje er weer in te stoppen. Door mijn gepruts kwamen we met drie man een half uur te laat op het verzameladres. Geen voorbereiding en als gevolg daarvan veel onvrede bij mij. Op het verzameladres kopieerde ik de aanrijroute gekopieerd, waarna ik dacht dat het wel goed zou komen. Helaas. De route gaf op mijn apparaat steeds pop-ups, waardoor ik geen route meer kon zien. Opnieuw chagrijn bij mij, waardoor ik ook niet geconcentreerd kon rijden en of genieten van de mooie stukken die mijn zwager in de route had opgenomen. In het hotel bleek tot overmaat van ramp dat ik geen tweepersoonskamers had geboekt, maar twee familiekamers. Best gezellig, maar ik stond mooi voor joker bij de hoteleigenaar en de groep.
Afijn, ga je een ritje maken, of het nou een dagtrip is, een weekend of een langere vakantie; doe niet net als ik alles op het laatst. Je kunt dan niet anticiperen op eventuele probleempjes en dat geeft stress en bederft een deel van het plezier. Verder leidt het af met mogelijke vervelende gevolgen. Een goede voorbereiding bleek ook in dit geval weer eens het halve werk. Had ik me goed voorbereid, dan had ik zelf wellicht nog meer kunnen genieten van dit verder prachtig verlopen weekend.

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-