+ Plus

Test 9 sportieve textiel combi’s

Franse secundaire wegen in de D-categorie zijn perfect om lekker bochten te pakken. Maar met welk pak zit je het beste op je motor? Negen sportieve textielpakken mochten laten zien hoe goed ze zijn voor grote hellingshoeken, zonneschijn en slecht weer.

Plaats van handeling: Zuid-Frankrijk. Een eindje bij ons vandaan brullen dikke V8-motorblokken, even later gillen 600 cc viercilinders naar 16.000 toeren: circuit Paul Ricard in Le Castellet ligt hier om de hoek. De coureurs daar dragen natuurlijk eendelige leren raceoveralls, maar wij gaan vandaag niet het circuit op. Wij hebben vandaag tot D-Day uitgeroepen. We willen met de Triumph Street Triple 675 en Yamaha MT-09 flink gaan sturen op de kleine Département-wegen. Hiervoor hebben we negen verschillende textielpakken meegenomen, de goedkoopste kost € 459,90 (Difi) en de duurste € 838,00 (Rukka). De omschrijving van alle testkandidaten ziet er ongeveer hetzelfde uit: sportieve snit, waterdicht membraan, ventilatieopeningen voor warm weer en natuurlijk een thermovoering voor koude dagen en avonden.

We hebben een blauwe lucht en de zon straalt ons tegemoet, maar wat lichte naweeën van de Mistral houdt het kwik vrij laag in de schaalverdeling. Als een reusachtige Carrera-speelgoedracebaan vlijt de D2 zich in het rotsachtige landschap van de Région Provence-Alpes-Côte d’Azur. Met het ene na het andere pak razen we over ons zelf uitgezette ‘circuit’. Op de hoogvlakte achter het kuststadje La Ciotat rukt een koude wind aan de polyamidevezels in een poging zich een weg naar binnen te banen. In de haarspeldbochten op de weg omlaag vanaf de Col de l’Ange komen we echter weer snel op temperatuur! Een klein plattelandshotel in Gemenos aan de voet van de grandioze Col de l’Espigoulier dient als ons basiskamp. Testformulier invullen, jas en broek omwisselen, even aan de banden voelen en weer een ronde op ons fantastische stratencircuit. Na twee dagen zijn de kaarten geschud en kiezen we onze favorieten. We zijn het erover eens: Dainese, Rukka, Dane, Difi, Held en Rev’it leveren uitstekende outfits voor het betere bochtenwerk. Maar wat gebeurt er als ze een regenbui te verwerken krijgen? Daarvoor dient de natte test met de kunstmatige regenstorm van de hogedrukspuit. Zet deze stortbui onze ranglijst op z’n kop?

Lees meer over

Triumph Yamaha

Gerelateerde artikelen

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-