+ Plus

Rotterdam Dirt Ride

Biaritz heeft Wheels and Waves, Zandvoort Bikes and Boards en Rotterdam sinds dit jaar de Rotterdam Dirt Ride. En die eerste editie bleek een grootst succes. Op een braakliggend terrein van 10.000 m2 werd er speciaal een festivalterrein aangelegd en met ruim 600 toeschouwers, waarvan een groot deel ook enthousiast deelnemer, kon de organisatie met een goed gevoel terug kijken!

Het is een mooie zondagmorgen als we in Rotterdam arriveren. Het is al aardig druk met motorrijders op het kunstmatig aangelegde circuit. Het evenement draait vooral om motorrijders die een passie hebben voor vintage en custom motoren, zoals café racers en scramblers. Een bonte verzameling van motorfreaks kortom, die gezellig samen een dagje in het zand willen spelen onder het motto: ’a sunday well spent!’.
Uiteraard staat veiligheid daarbij voorop. En dat was aan alles te merken. Als eerste mogen de VIP Gentleman Riders & Builders Cup aantreden. Iedereen met een Husqvarna is welkom en in groepen van vier rijders wordt er een crosswedstrijd verreden. Halverwege de baan is een gigantisch modderbad gecreëerd waar men door heen moet. Je begrijpt het al, bijna iedereen komt hier ten val en dat levert aardig hilarische taferelen op. En ligt er onverhoopt iemand op de baan, dan wordt de wedstrijd even stilgelegd om deze of degene weer in het zadel te helpen. Alles draait om de motorbeleving, het wedstrijdelement is slechts bijzaak. Doordat de organisatie niet al te strak maar juist prettig losjes is, is de beleving onder de deelnemers en bezoekers juist groot. Het zijn trouwens niet alleen Nederlanders die op het evenement afkomen, we spotten ook enkele Duitse kentekenplaten en dat is best wel uniek voor zo’n eerste evenement dat lang niet bij iedereen bekend is. Samen overnachten op de naastgelegen camping geeft al meteen een goed onderling contact, er is voldoende voer immers voor de befaamde ‘Benzingespäche’!

Na de VIP Gentleman Riders & Builders Cup staat er een heel andere wedstrijd op het programma, een 60 meter lange sprintrace om precies te zijn. De vrolijk uitgedoste motorsportcommentator, dit zie je never bij een wegrace of motocross, geeft aan twee rijders het startsein en dan is het zaak om zo snel mogelijk als eerste over de finish te komen. Fanatisme is er bij alle deelnemers, dat is wel van de gezichten af te lezen, maar veel meer nog het plezier. Vooral bij het wegrijden stuift het losse zand omhoog en heeft menig rijder moeite om zijn motorfiets in het gareel te kunnen houden. Maar hoe hoog de fun factor ook moge zijn, uiteindelijk wil iedereen vooral één ding: als eerste over die finishlijn komen. Al was het alleen al om indruk te maken op de afvlagger, een mooie uitdagende meid zwaait met het zwartwit geblokt namelijk. Het oog wil ook wat zullen we maar zeggen…
De Rotterdam Dirt Ride is het geesteskind van Gideon Schipaanboord en Joey Delwell. Eerstgenoemde is tevens de organisator van de Distinguished Gentleman’s Ride, die drie jaar geleden voor het eerst in Rotterdam werd verreden. Een bezig baasje, want daarnaast is hij tevens de grondlegger van de Rotterdamse Roll Out. “Elke week gingen we met een grote groep motorrijders naar een evenement toe, zoals motorshows en dergelijke, als er maar wat te beleven viel. Na verloop van tijd begint het te vervelen wanneer je elke week weer dezelfde dingen te zien krijgt. De beleving van het echte motorrijden miste, vond ik. Dat zette ons aan het denken om zelf iets te gaan organiseren. Twee keer heb ik met een groep mensen in de woestijn gereden en dat was écht een bijzonder mooie belevenis. Dat was ook het moment dat ik me realiseerde dat je het motorrijden op heel verschillende manieren kunt beleven en zo is de Rotterdam Dirt Ride geboren. We zijn zes maanden bezig geweest om alles in orde te krijgen. We wilden gewoon een dag echte motorbeleving organiseren.”
Naast het crossen op je eigen (weg)motor kon je op het evenement diverse motoren testen. Zo stonden de laatste modellen van Husqvarna, Yamaha, Royal Enfield en Triumph klaar voor een proefrit. Niet zomaar een lullig rondje, maar een flinke toertocht zodat je de motoren echt leert kennen. Daarnaast kon je natuurlijk ook genieten van een biertje, koffie of gewoon gezellig met elkaar zitten chillen in een bank. Een “sunday well spent!”, zoals Schipaanboord het treffend verwoordt.
Het mooiste moment is misschien nog wel wanneer alle wedstrijden er rond zessen op zitten. Naast de baan staan nog wat mensen na te praten, wanneer spontaan het idee wordt geopperd om even snel op te ruimen. En zo gaat iedereen aan de slag en ligt na een klein uurtje bikkelen (met z’n havenarbeiders achtergrond heeft de Maasstad natuurlijk ook een ‘niet lullen maar poetsen-reputatie’ hoog te houden) het terrein er weer spic en span bij. Alsof er niets was gebeurd…

Ronald Meents
Niet alleen Nederlanders reisden naar Rotterdam af, ook Duitsers, en daarvan is Roland Meents uit het Wilhelmshaven het levende bewijs. De 38-jarige motorliefhebber hoorde over de Dirt Ride en besloot samen met zijn vrouw en kids af te reizen naar Rotterdam.
“Sinds 2014 rijd ik motor en ben best fanatiek geworden in de loop der jaren. Dit is mijn eerste crosswedstrijd buiten Duitsland, waar ik met mijn wegmotor aan deelneem. En ik moet zeggen dat het geweldig is. Ik ben een paar keer onderuit gegaan, maar gelukkig niet echt serieus. Naast de wedstrijden is de onderlinge sfeer echt perfect. Ik las op Facebook over dit evenement en ben gisteren hier naar toe gereden. De reis duurde weliswaar ruim zes uur, maar dat heb ik er graag voor over. Ik kom hier puur voor de fun en doe zeker geen gekke dingen, morgen moet ik toch gewoon weer voor de baas aan het werk. Mijn zoon is ook meegekomen, die crosst ook. Samen is toch gezelliger.”

Tony MacFarlane en Peter Schmidt
Op een oude Yamaha RD350 zijn Tony MacFarlane, die al enkele jaren woonachtig is in Nederland, en Peter Schmidt uit Geldermalsen richting de Maasstad gekomen.
“Wat een geweldig grappig en gezellig event is dit. Geen strenge regels, maar toch staat de veiligheid hier voorop. Iedereen heeft respect voor elkaar. We weten allebei dat we, gezien onze leeftijd, geen wereldkampioen meer kunnen worden, dus komen we hier maar een beetje aanmodderen.” Voor beide wegracers staat het plezier voorop. “Je komt hier met een oud barrel en kunt deelnemen. Dat is het mooie van dit evenement. We hebben de hele dag al plezier gehad en we gaan voor de winst”. Als de motor het vroegtijdig begeeft is deze droom al vroegtijdig ten einde. Gelukkig is meedoen belangrijker dan winnen!

Lynda Provoost
Als enige dame in het gezelschap doet Lynda Provoost aan de Rotterdam Dirt Ride mee. En helemaal onbeslagen ten ijs komt ze zeker niet, ze is namelijk al enkele jaren actief op de racebaan.
“Sprint races doe ik al langer, maar dit jaar ben ik het dirt tracken aan het ontdekken en vind het fantastisch. Bijna een verslaving zeg maar. Zandhappen, rondvliegende modder en een lijf vol adrenaline. Echt mijn ding. Vandaag in Rotterdam heb ik de dag van mijn leven gehad. Eindelijk een evenement waar de hele dag zelf gereden kon worden in plaats van saai motoren en kraampjes kijken. Van de ochtend tot de avond met vrienden rijden en racen in de modder, en dat in een super relaxte sfeer met allemaal leuke mensen. Ik merk wel dat dergelijke events met name een aantrekkingskracht hebben op mannen, met enige regelmaat ben ik de enige vrouw. Maar ook tussen de guys heb ik het op en top naar mijn zin hoor.”

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.