+ Plus

Roadbook-tour Noord-Holland

Deze tweede roadbook-tour van het jaar begint bij Van Der Valk in Oostzaan, op een steenworp vanaf de Amsterdamse ringweg. Niet de meest idyllische plek, maar wel altijd open en de koffie staat er vroeg klaar, ook niet onbelangrijk.

Het eerste deel voert je door de oudste droogmakerijen van Nederland, al in de 17e eeuw zijn de Schermer en de Beemster droog gepompt met windmolens. Het landschap kenmerkt zich door statige, vaak monumentale stolpboerderijen, met de typische piramidevormige daken, met stevige erfbeplanting eromheen. Regelmatig rij je over smalle dijkjes met aan beide zijden een wijds uitzicht over het oude landschap. Na zo’n vijftig kilometer komen de duinen van Egmond en Bergen in zicht en in het voorjaar kun je genieten van de kleurenpracht van de bollenvelden. Het leuke van motorrijden is dat je ook je omgeving kunt ruiken. Vooral de hyacinten verspreiden een indringende geur die je helm binnen dringt als de bloemen volop in bloei staan.
Het eerste MotoPlusPunt is in Schoorl. Vanaf het zonnige terras van Het Trefpunt heb je uitzicht op het klimduin. Je kunt er genieten van een uitgebreide lunchkaart en de vele passerende motorrijders. Na Schoorl steken we dwars door de provincie Noord-Holland en is het even lekker door rijden naar Medemblik. Daar kruisen we de spoorlijn van de stoomtrein tussen Hoorn en Medemblik. In Wognum kom je bij het klassieke café De Stam, het tweede MotoPlusPunt. Na Hoorn kom je door het dorpje Etersheim dat is uitgeroepen tot het Land van Dik Trom. Hoewel de schavuit hier nooit heeft gewoond, zijn de polder, vaarten, slootjes en de molen wel precies de omgeving waar Dik opgroeide en die is beschreven in de kinderboeken van C. Joh. Kieivit.
De route voert verder langs het IJsselmeer, over lange dijkweggetjes kom je langs Edam en Monnickendam. Deze weggetjes zijn niet zo druk , je kunt er dus lekker genieten van de vele kronkels. De route eindigt bij een groot tankstation in Amsterdam-Noord. Leuk weetje: dit tankstation is opgezet door de Stichting Kriterion die studenten wil stimuleren zelfstandig te ondernemen. Ze biedt studenten een goed betaalde baan waarmee ze hun studie kunnen betalen. Het tankstation wordt gerund door dertig studenten zonder een echte baas.

Start: Van der Valk Oostzaan, Westeinde, 1511 MA, Oostzaan
MotoPlusPunt 1: Het Trefpunt in Schoorl, Laanweg 2, 1871 BH Schoorl, www.trefpunt-schoorl.nl
MotoPlusPunt 2: Café Restaurant Partycentrum Stam, Raadhuisstraat 1, 1687 AH, Wognum, www.cafestam.nl
Einde: Shell Kriterion, IJburglaan 11, 1095 KG, Amsterdam, www.shellkriterion.com

Gerelateerde artikelen

TopTest Moto Guzzi V100 Mandello

TopTest Moto Guzzi V100 Mandello

reactie(s) - 2 februari, 2023

Moto Guzzi ziet de nieuwe V100 Mandello als de bekroning op de eerste 100 jaar van het roemruchte merk. Is de ...
Compacttest Aprilia RS125 GP Replica

Compacttest Aprilia RS125 GP Replica

reactie(s) - 2 februari, 2023

Oeh, een Aprilia RS125 GP Replica in een test. Alleen al van die naam gaat het hart van de menig adolescent véél ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-