Nieuws

Producttest 9 motorschoenen

Ze lijken deels net sportschoenen, maar ze zijn toch gemaakt voor op de motor. Halfhoge schoenen met protectoren en allerlei extra uitrusting, met ingebouwd waterdicht membraan en een modieus uiterlijk. Deze schoenen scoren zowel op de motor als op de stoep!

Ja hoor, die idioot rijdt gewoon met gymschoenen, spijkerbroek en een hoodie! Komt dit beeld en deze gedachte je bekend voor? Zo ja, dan heb je je mogelijkerwijs toch verkeken. De ‘urban’-lijn van de diverse motorkledingfabrikanten groeit gestaag en de spijkerbroeken en hoodies met verstevigingen en protectoren hebben allang de veiligheidsstandaards van de klassieke textielpakken bereikt. En ook motorlaarzen zijn lang niet altijd meer als zodanig te herkennen. Alle negen paar sportschoenen in deze test zijn gecertificeerd als beschermende schoenen voor motorrijders, dekken de kwetsbare enkel goed af en komen behoorlijk dicht in de buurt van de al langer bekende korte laarzen. Je ziet het er alleen niet of nauwelijks aan af. Dat betekent niet dat we nu gaan zeggen dat motorsneakers klassieke leren motorlaarzen gaan vervangen en dat al het andere nu achterhaald en uncool is. Wel zijn deze motor-sportschoenen een zinvolle aanvulling op de motorkledingmarkt. Vooral voor diegenen die anders naar gewone gympen grijpen omdat ze echte toerlaarzen te groot en te zwart vinden. Ook voor kort woon-werkverkeer en andere korte ritjes kunnen deze beschermende schoenen een uitkomst zijn. De fabrikanten hebben ze namelijk niet alleen een sportief vrijetijdsuiterlijk gegeven, maar ook geprobeerd om ze bruikbaar te maken als gewone dagelijkse schoen. Ze moeten dus ook comfortabel lopen en goed ademend zijn, om ze bijvoorbeeld een hele dag te dragen op kantoor, op school, in het park of bij een toeristische wandeling, waarna je zonder van schoeisel te wisselen naar huis kunt rijden.

Het klinkt als een bijna onmogelijke doelstelling. En het klinkt als compromissen, want wie comfort wil, zal moeten inboeten op stevigheid. En wie een goed ademende schoen wil, mag het waterdichte membraan niet blokkeren met talloze beschermende lagen. Dus welke schoen gaat deze test winnen? De veiligste of de comfortabelste? Zoals zo vaak zal het ook hier het beste compromis zijn. Bij wijze van uitzondering geven we deze keer evenveel punten voor comfort, veiligheid en waterdichtheid. Uiteindelijk moet iedereen bij de aanschaf van dit soort schoenen zijn persoonlijke prioriteit kiezen. Onze testwinnaar is echter de schoen die het beste slaagt in deze driebenige spagaat; eentje die goed uitgerust, comfortabel en waterdicht is. De verdeling van de behaalde puntenscores vind je in de tabel met de einduitslag.

Waterdicht? Inderdaad, al deze schoenen hebben een waterdicht ademend membraan en er wordt beloofd dat ze volledig waterdicht zijn. Je kunt natuurlijk de kanttekening plaatsen dat dit soort schoenen vaak zullen worden gecombineerd met geheel waterdoorlatende spijkerbroeken, dat ze door hun korte bouw gevoelig zijn voor waterlekkage van bovenaf of dat de dragers van dit type schoenen bij regen met de trein gaan. Of dat een waterdicht membraan betekent dat je voeten toch wat eerder zullen zweten. Maar iedereen die wel eens met kletsnatte voeten naar huis is gereden, weet dat elke meter daarmee er eentje teveel is. Om te controleren of je inderdaad droge voeten kunt houden of dat je ondanks extra betaald te hebben alsnog in je schoenen sopt, hebben we de testschoenen een serieuze test laten ondergaan. Zoals in het kader ‘Zo testen we’ nader wordt uitgelegd, heeft outdoor-redacteur en ervaren schoenentester Frank Wacker (zie ook het uitgebreide interview) alle modellen getest op een speciale waterdichtheids-testbank. Wat we alvast verklappen: lang niet alle schoenen voldeden aan hun belofte van droge voeten dankzij high-tech-membranen. Meerdere schoenen gingen letterlijk en figuurlijk nat. Er kwamen ook constructiefouten aan het licht; zo waren sommige membranen weliswaar waterdicht, maar door de zuigende werking van de veters, de voering of het verkeerde type schuimpolstering kwam er dan alsnog water naar binnen. En een voetbad behoort in dit geval niet tot de gewenste voorzieningen…

Gerelateerde artikelen

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

reactie(s) - 20 september, 2023

Je hebt werkpaarden en sierpaarden. Die wijsheid staat als een paal boven water, toch? Tot je een oude en nieuwe ...
Lezerstest KTM Duke-modellen

Lezerstest KTM Duke-modellen

reactie(s) - 20 september, 2023

Komend jaar viert de KTM Duke alweer zijn dertigste verjaardag, nadat de Duke 620 in 1994 de opmaat vormde voor een ...
Vergelijkingstest 4 crossovers

Vergelijkingstest 4 crossovers

reactie(s) - 20 september, 2023

Crossover-motoren verbinden verschillende werelden met elkaar en vormen zo de allrounders voor dagelijks gebruik, ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-