Nieuws

Producttest 9 allround sporthandschoenen

Sporters drinken geen alcohol, want die zaken gaan simpelweg niet samen! Onzin natuurlijk. Door de bank genomen zegeviert uiteindelijk de gulden middenweg, en precies dat is ook de achterliggende gedachte van deze handschoenentest. Negen paar sportief gesneden leren handschoenen, die zich ook in de dagelijkse praktijk van een goede kant laten zien. Tijd om de handschoen op te nemen…eh…aan te trekken!

Semi, betekent dat in deze context dat de handschoenen de verschillende disciplines slechts half zo goed beheersen? Nee, integendeel zelfs. De handschoenen uit de test combineren eerder het beste van twee werelden. Zoals een zeer goede bescherming dankzij onder meer een lange schacht, leer (en in sommige gevallen zelfs extra vezellagen, zoals de foto’s van de opengesneden handschoenen laten zien), sliders, dubbellaags materiaal, protectoren en polsriemen zoals we dat kennen uit de racewereld. Dat echter in combinatie met duidelijk vriendelijker prijzen, uitstekend draagcomfort, bewegingsvrijheid en smartphone vingertoppen uit de wereld van het alledaagse toeren. Ze hebben dus eigenlijk wel zo’n beetje alles in huis wat een motorrijdershand nodig heeft. En toch zijn het nog altijd geen allrounders, want er mist ook nog wel het een en ander. Op klimatologisch gebied bijvoorbeeld. Je vindt geen waterdichte membranen of luchtig geperforeerde delen op deze handschoenen, daarentegen bieden ze over het algemeen wel geweldige grip. Dat gezegd hebbende, hoe hard de verschillende fabrikanten hun best ook doen, de perfecte handschoen zal nooit bestaan. Daarvoor zijn de verschillende doelgebieden simpelweg té gevarieerd. Gelukkig is het aanbod tegenwoordig ook gevarieerder dan ooit, voor elk weertype en/of rijstijl is er inmiddels wel een passende handschoen te vinden. Voor de sportieve toerrijder hebben wij er alvast negen onder de loep genomen!

ZO TESTEN WE
Elk jaar – met uitzondering van een korte onderbreking tijdens de c-crisis – trekken we met alle duurtestmotoren richting het zuiden van Europa. Daarbij wordt de bagageruimte in onze redactie-Sprinter ook gevuld met talrijke producten, die we daar onder de best mogelijke omstandigheden kunnen testen. Oké, de testprocedure zelf blijft onveranderd, het is in Zuid-Europa alleen wel een stuk behaaglijker dan hier!

Een eigen vakantiehuis als uitvalsbasis heeft zo zijn voordelen. Een van de tot nu toe tamelijk onbekende, maar voor ons belangrijkste, is duidelijk te zien op de linker foto. We konden alle testproducten in alle rust verspreiden, waarbij de kleine Tuono voor de deur stond te wachten op de elf, of beter gezegd 33 testritten. Deze vormden het centrale onderdeel van de handschoenentest, waarbij met alle elf paren werd gereden door drie verschillende testrijders. De eerste categorie die werd beoordeeld is pasvorm/draagcomfort, waarmee in een totaal van 25 punten van de maximale honderd konden worden verdiend. Meer specifiek werd hier gekeken naar de onderlinge proporties in verhouding tot de maat, het gripgevoel op het stuur en de hendels, het algemene draaggevoel, alsmede de ergonomie van de snit.
Ook werd de ventilerende werking beoordeeld. De meeste handschoenen zijn (deels) geperforeerd, geen enkel model had een regenmembraan. Tijdens de testrit valt direct op hoeveel rijwind een handschoen wel of juist totaal niet doorlaat, maar ook of een handschoen klam aanvoelt. Resulteert in maximaal 15 punten op dit onderdeel. Uiteraard is ook de gebruiksvriendelijkheid van de handschoenen bekeken, waarmee maximaal tien punten te verdienen vielen. Bij dit onderdeel werd er onder meer gekeken naar het aan- en uittrekken, het bedieningsgemak van alle sluitingen en de compatibiliteit met de mouwen van de jas. Het belangrijkste criterium is niet geheel verwonderlijk de veiligheid, deze categorie is dan ook goed voor maximaal 35 punten. Hier worden het aantal en de kwaliteit van de beschermende functionaliteiten, zoals protectoren, dubbellaags materiaal en eventuele vingerbruggen. Als apart punt is ook de bescherming tegen afglijden (polsriem) beoordeeld. Daarmee zijn we er nog niet, in het laboratorium is namelijk de schokdempende werking van de gecertificeerde protectoren beoordeeld op een testopstelling.
Tot slot zijn alle handschoenen nog een laatste keer kritisch bekeken om de uitrusting, details en algemene afwerking te beoordelen. Goed voor de laatste resterende 15 punten!

De volgende handschoenen nemen deel aan de test:
Furygan STYG 20 X Kevlar
Held Akira RR
Five RFX3
iXS RS-300 2.0
Dainese Carbon 4
Rev’it League 2
Alpinestars SP-2 V3
Spidi Carbo 7
Vanucci Profi III

Gerelateerde artikelen

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

4 juli, 2024

Suzuki blaast de laatste jaren flink in de bus met talrijke nieuwe modellen en zelfs een compleet nieuw platform ...
Eerste Test QJ Motor SRK800RR

Eerste Test QJ Motor SRK800RR

4 juli, 2024

QJMotor debuteert dit jaar op de Benelux-markt met meteen al een behoorlijk complete modellenlijn. Het sportieve ...
Compacttest Zero DSR

Compacttest Zero DSR

4 juli, 2024

Minimaal 161 kilometer zonder bijladen belooft de A2-vriendelijke Zero DSR. Die uitdaging nemen we graag aan, ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-