+ Plus

Producttest 9 adventure helmen

Welkom in de wereld van het avontuur! Zet je helm op en je bent een globetrotter, ontdekkingsreiziger of eenzame ruiter. En als allroadrijder wiens hoogpotige ros nog nooit terrein heeft gezien? Geen probleem, ook dan is er genoeg ‘adventure’ binnen bereik. We hebben negen helmen in dit segment getest.

De motorwereld is soms raar. Ogenschijnlijk heel normale mensen geven ineens bovengemiddeld veel geld uit aan een motor waarmee je niet plat door de bocht kunt, waarop je niet kunt voorkruipen bij het stoplicht en waarmee je in de file braaf in de rij moet gaan staan, om in geval van regen ook nog natter te worden dan je rijdend al deed. Zo’n geval neemt in je garage de ruimte van een kleine auto in en drijft motorwerkplaatsen tot waanzin (“daarvoor hebben we twee bruggen nodig!”). Zo’n onbegrijpelijk onpraktisch apparaat noemen we een zijspan. En om het nog leuker te maken: ondergetekende is ondanks dat alles, zelf een grote zijspanfan..! Net zo’n groot mysterie als de genoemde driewielers zijn adventurehelmen. De hoofddeksels die op wonderbaarlijke wijze de nadelen van cross- en integraalhelmen weten te combineren. Zulke helmen zijn erg populair bij adventure-rijders die niet alleen houden van de rijkwaliteiten, maar ook van de hele uitstraling van zulke machines. Daarbij horen aluminium koffers, extra verstralers inclusief koplampgrilles en een adventurehelm, ook voor een weekendrit naar de Ardennen waarbij er geen offroadplannen zijn. Motorrijden is immers geen louter pragmatische bezigheid, het gaat om de totale beleving. Puur technisch beschouwd zijn adventurehelmen vaak niet de meest logische keuze. In elk geval niet als er alleen op verharde wegen wordt gereden en dan ook nog met hoge snelheden. De grote kleppen boven het vizier zijn op de snelweg een nadeel, vooral wanneer je ook nog even opzij kijkt. En hun van crosshelmen afgeleide, ver naar voren doorlopende kinstukken zijn niet alleen in aerodynamisch opzicht, maar ook akoestisch verre van ideaal. De extra grote opening aan de onderzijde geeft nou eenmaal meer herrie.

 

Daarom moeten de in de commentaren genoemde uitspraken over de aerodynamische en akoestische eigenschappen in de juiste context worden beschouwd; in een directe vergelijking met ventilatie als het grotere blikveld en de ‘antitakken- en-modder-klep’ natuurlijk echt wezenlijke voordelen. Sommige helmen geven je ook ombouwmogelijkheden. Door het afnemen van de klep krijg je een meer conventionele integraalhelm, terwijl het afnemen van het vizier juist meer een crosshelm laat ontstaan, waarbij je dankzij de ruime vizieropening een losse crossbril kunt gebruiken. De Nolan N70-2 X gaat daarbij het verst: daarbij kun je eenvoudig het kinstuk zelfs helemaal demonteren (en even simpel weer terugzetten) en hij is qua ECE-keur zowel als integraalhelm als als jethelm getest en goedgekeurd. Wie dat soort ombouwacties wel ziet zitten, kan dat het beste in de winkel alvast uitproberen. Niet alle helmen maken het je zo gemakkelijk als de genoemde Nolan. Dat ook het andere uiterste van het adventurehelm- spectrum zijn charme heeft, namelijk die van puristische hoofdbescherming zonder verdere gimmicks, wordt bewezen door de helm die wederom een vergelijkingstest wint – de Nishua Enduro Carbon – en ook de Bell MX-9 Adventure MIPS. De Nishua maakt vooral indruk met zijn zowel gevoelsmatig als feitelijk ongelooflijk lage gewicht (met dank aan de carbonfiber helmschaal) en zijn sportschoenachtige draagcomfort, iets wat we verder alleen kennen van veel duurdere Japanse merken (Nishua klinkt Japans, maar is een huismerk van Louis en wordt in China geproduceerd). De Bellhelm maakt in de praktijk eveneens een prima indruk, en helemaal in de klapdempingstest (zie het betreffende kader)!

Met een sensationeel lage HIC-waarde van 810 gaat hij royaal op kop. Mogelijk heeft dat te maken met de aanvullende aanduiding ‘MIPS’ achter de modelnaam. Het staat voor ‘Multi-directional Impact Protection System’ en duidt op een constructie die de bij een klap tegen het asfalt optredende rotatiekrachten moet verminderen, doordat het binnenwerk iets kan verdraaien. Bij fiets- en skihelmen is dat al een bekende en vaak toegepaste voorziening, maar bij motorhelmen nog een uitzondering. Dat zou binnen afzienbare tijd wel eens kunnen veranderen, want de eigenlijk allang over tijd zijnde herziening van de momenteel nog geldige helmtestnorm ECE 22.05 is bijna rond.

 

De duidelijk verscherpte testeisen staan al grotendeels vast, er moet eigenlijk alleen tot nog een exact tijdplan worden gekomen. ECE 22.06 zal onder andere ook een impact-testmethode omvatten waarbij de rotatieversnellingen kunnen worden gemeten. Bij TÜV Rheinland in Köln, al vele jaren testpartner bij onze helmentesten, staat al een daarvoor geschikte testbank klaar. Als alles volgens plan loopt – wat door de uitbraak van het nieuwe coronavirus momenteel nog ietwat twijfelachtig is – kan er al in de herfst van dit jaar volgens ECE 22.06 worden getest. Deze helmen zouden dan waarschijnlijk in het voorjaar van 2021 in de winkel liggen. De norm ECE 22.05 zal echter zeker nog gedurende een flinke overgangsperiode geldig zijn, dus een goedgekeurde adventurehelm die je nu koopt zal nog jaren aan alle wettelijke eisen voldoen.

Van elk helmmodel werden vijf exemplaren voor deze test ingezet: van elk eentje in S, M, L en XL voor de testritten. En nog eentje in maat M om vernield te worden op de testbank. Alle testmonsters zijn door de helmfabrikanten fabrieksnieuw in de originele verpakking ter beschikking gesteld. Eventuele manipulatiepogingen werden verhinderd door een zeer korte aanlevertermijn. Bovendien kent TÜV-helmexpert Peter Schaudt praktisch elke helm in de originele uitvoering, en op z’n minst bij de klapdempingstest zouden ‘onregelmatigheden’ wel zijn opgevallen. Voor de praktijktest gingen we in het kader van onze inmiddels traditionele kleding- en accessoire-testweek in februari – dus nog voordat de uitbraak van het nieuwe coronavirus alles lam legde – naar Zuid-Frankrijk. Daar maakten de testrijders vele kilometers met de duurtestmotoren Yamaha Ténéré 700 en Moto Guzzi V85TT. Meteen na elke rit werden de ervaringen omgezet in puntenscores op criteria als draagcomfort, geluidsniveau, aerodynamica, ventilatie en gebruiksgemak. Bij de ‘droogtesten’ in de avond werd vervolgens nauwkeuriger onderzoek naar pasvorm, uitrusting en afwerking gedaan. Hoe makkelijk zijn de voeringen uit te nemen? Hoe snel en gemakkelijk is het vizier te wisselen? Hoe goed dekt het zonnevizier af? Terug op de redactie nam helmtest-specialist Klaus Herder de helmen over en woog ze, nam alle helmen in maat M mee op een destructief bezoek aan de TÜV in Köln en vertrok uiteindelijk – inmiddels in de beperkingen van de coronavirusmaatregelen – met alle maten XL naar huis om daar het hele droogtestscenario nog eens dunnetjes over te doen om de testresultaten van Zuid-Frankrijk te verifiëren en aan te vullen, en om alle ervaringen in de vorm van puntentabellen te gieten.

Geteste helmen:

Nishua Enduro Carbon  299,99
Nolan N70-2 X   vanaf 289,99
O’Neal Sierra 2  179,99
Acerbis Reactive              vanaf 189,95
Bell MX-9 Adventure MIPS         vanaf 249,99
LS2 MX436 Pioneer Evo vanaf 149,90
Nexx X.Wed 2   vanaf 399,99
Icon Variant Pro               vanaf 369,00
Rocc 780/781/782            vanaf 159,95

Lees meer over

Yamaha Ténéré 700

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Yamaha MT-09

Eerste Test Yamaha MT-09

29 februari, 2024

Time flies when you’re having fun! In dat licht beschenen biedt Yamaha’s MT-09 klaarblijkelijk rijplezier ...
Uitgave 188 – 2024

Uitgave 188 – 2024

22 februari, 2024

Jorge Lorenzo is de nieuwe MotoGP-wereldkampioen. In een emotionele wedstrijd finishte hij voor het ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-