+ Plus

Occasion: Kawasaki ZRX1200/R/S

Een krachtige en ultrasolide vier-in-lijn als basis voor drie modellen. Ondanks de andere karakters trekt de Kawasaki ZRX in de basis hetzelfde publiek: big bike liefhebbers. En die worden zonder uitzondering op hun wenken bedient door de bullige 1200.

Wat een kleine topkuip al niet kan doen, ongelooflijk. Het beste voorbeeld hiervan is wel de ZRX1200R, die net als zijn 1100 voorganger deze nogal karakteristieke aankleding draagt, hetgeen hem een lekker retro snuitje verschaft. Een heerlijke ode aan de jaren ’80, toen de qua cilinderinhoud dikke Kawasaki viercilinders nog werden gereden door echte mannen met ballen van staal. Althans door rijders die zo wilden overkomen. De 122 pk sterke 1200, die van 2001 tot en met 2007 in de prijslijsten stond daarentegen, is veel meer een motorfiets voor verstandige mensen. Vooral omdat hij zich bijzonder stressvrij laat rijden, onder meer dankzij het uiterst vriendelijke, maar tegelijkertijd wel degelijk potente (80 newtonmeter koppel al bij tweeduizend toeren) blok. En dat in combinatie met deugden als prima bagagemogelijkheden, een goed onderkomen voor een eventuele passagier en aangename onderhoudskosten, aangezien de ZRX nagenoeg niet kapot te krijgen is.
Al die zaken gaan ook op voor naakte uitvoering, evenals de meer moderne S-versie met halftop, die van alle drie duidelijk de beste toercapaciteiten in huis heeft. Die laatste twee modellen steken echter toch wat schraal af tegenover de karaktervolle R, waardoor ze enigszins ten onrechte veel minder gewild zijn bij het koperspubliek. De fameuze Tokico reminstallatie bijvoorbeeld, is op alle drie de modellen namelijk even superieur. Net als de aandrijflijn, versnellingsbak en de sound: alles uitstekend! Toch is het het kleine, hoekige topkuipje in combinatie met de retro kleurstelling die de motor zijn karakteristieke, individuele imago verschaft. En precies zo weet je je van de massa te onderscheiden, ook op de occasionmarkt!

Lees meer over

Kawasaki ZRX 1200R

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Kawasaki ZX-6R

Eerste Test Kawasaki ZX-6R

1 februari, 2024

Jawel, de supersport-klasse geeft weer een teken van leven! Kawasaki geeft het startschot met een Ninja ZX-6R, die ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-