+ Plus

Lezerstest Nolan N100-5

Drie MotoPlus-lezers mochten het afgelopen seizoen op pad met een Nolan N100-5-systeemhelm voorzien van N-Com-communicatiesysteem. Alle drie hebben ze de laatste maanden behoorlijk wat kilometers ‘op de helm’ gezet en op deze pagina’s lees je hun bevindingen en oordeel.

Naam: Sandor Mulder
Leeftijd: 43 jaar
Rijdt zelf: Triumph Tiger Explorer
Beoordeling: 4 sterren

“Goede allround-helm met een degelijke constructie”
“Na ruim 3.500 kilometer onder de meest uiteenlopende omstandigheden gereden te hebben met de Nolan N100-5 is het zeker een hele goeie allround-helm gebleken. Maar hij heeft ook een paar kleine puntjes die afbreuk doen aan het geheel. Bij mijn eerste kennismaking met de helm viel mij direct het mooie design op, maar als ik hem optil valt direct het zware gewicht op. Bij thuiskomst heb ik hem direct naast mijn andere helmen op de weegschaal gelegd. Inclusief ingebouwde communicatieset weegt de Nolan 1.950 gram. Mijn eigen integraalhelm, eveneens met communicatieset, weegt 1.450 gram en de systeemhelm die ik af en toe beroepsmatig draag weegt 1.785 gram. Tijdens een lang weekend toeren door de Eifel had ik het idee dat het extra gewicht aan het einde van de dag toch voor meer vermoeidheid in mijn nekspieren zorgde.
Door de hoge temperaturen in september kwam de uitstekende ventilatie goed van pas. Dat hebben ze bij Nolan goed voor elkaar! Je merkt echt dat de grote luchthapper bovenop de helm goed zijn werk doet. Gelukkig wel moet ik zeggen, want als je wilt rijden met het vizier een klein stukje open, word je getrakteerd op een onprettige vibratie in het vizier. De eerste stand van het vizier is eigenlijk net te hoog, waardoor hij te ver openstaat met een trillend zichtveld als gevolg. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om open te rijden. De N100-5 heeft een P/J-homologatie en is dus daar voor goedgekeurd. Het kinstuk kan dan in geopende stand vergrendeld worden met een klein schuifknopje. Helaas is dat knopje nauwelijks rijdend met handschoen te bedienen. Ook de knopjes voor de bediening van het zonnevizier zijn aan de kleine kant en af en toe wat lastig te vinden. Het zonnevizier is in standen te verstellen en zakt mooi diep naar beneden. Met één druk op de knop schiet hij weer naar binnen.
De ingebouwde communicatieset werkt super. De bediening is simpel en met de bijbehorende app is het instellen een makkie. Opvallend is de goeie akoestiek van de helm. Tot een snelheid van 140 km/uur is alles nog goed te verstaan.
Als laatste de pasvorm. Dit is natuurlijk een subjectief gevoel, maar de helm zat mij als gegoten. Gedurende de testperiode heb ik nergens last van drukpunten gehad en elke keer als ik de helm opzette, kreeg ik het gevoel dat hij echt lekker stevig om mijn hoofd zat. Al met al is de N100-5 een hele goeie helm, waarbij de degelijke constructie en de kwaliteit van de gebruikte materialen echt opvallen. Alleen jammer van die paar kleine minpuntjes. Ik geef de helm dan ook 4 van de 5 sterren.”

 

Naam: Edwin Vijsma
Leeftijd: 51 jaar
Rijdt zelf: Honda Blackbird, Africa Twin, NC750X en Piaggio MP3
Beoordeling: 4 sterren

“Wil hem eigenlijk niet meer kwijt”
“Deze Nolan N100-5 systeemhelm is in zoveel verschillende uitvoeringen te krijgen, dat ik aanvankelijk moeite had om te kiezen. De helm die het uiteindelijk geworden is, werd enkele dagen later door een koerier bij mij thuis bezorgd. Het Nolan Bluetooth intercomsysteem was geïnstalleerd en de gebruiksaanwijzing zat ook in de doos.
Ik heb de helm vervolgens ruim twee maanden uitgebreid getest en ben er zo tevreden over, dat ik hem eigenlijk niet meer kwijt wil. Deze systeemhelm is zo allround, dat hij goed tot zijn recht komt op mijn totaal verschillende motoren (Honda Blackbird, Honda Africa Twin, Honda NC750X DCT en Piaggio MP3 Yourban Sport). De bediening van de helm en het intercomsysteem is heel intuïtief en de kwaliteit is top. Het design is Italiaans elegant en de helm is opgebouwd uit premium materialen. Ik ben al jaren fan van de systeemhelmen van een ander mooi Italiaans merk, maar meteen bij het passen al, voelde deze helm vertrouwd aan en paste perfect. De helm is wel zwaarder dan ik gewend ben, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met de materialen, waarvan de helm gemaakt is. Om te concluderen vind ik de Nolan N100-5 systeemhelm een super goede helm met een mooi design. Door de zeer ruime keuze in uitvoeringen zal iedereen wel een mooie kunnen vinden.”

Naam: Paul Witkamp
Leeftijd: 38 jaar
Rijdt zelf: KTM 1290 Super Adventure S
Beoordeling: 4 sterren

“5 sterren bij betere integratie N-Com”
“Eigenlijk zou ik dit jaar met vrienden naar Silverstone gaan voorde MotoGP. Dit ging echter niet door vanwege Corona. Omdat we dat weekend al wel vrijaf hadden gekregen van het thuisfront besloten we een tour door Duitsland te maken. Deze tour viel precies in de testtermijn van de helm en uiteindelijk heb ik er ruim 2.000 km mee gereden.
De helm werd geleverd met het Nolan N-Com-systeem en dit communicatiesysteem integreert geweldig in de helm. Alles is mooi weggewerkt. Helaas liep ik gelijk al tegen een probleem aan toen ik de Nolan-app op mijn telefoon had geïnstalleerd. Het N-Com systeem had een update nodig, maar dat kreeg ik ondanks diverse pogingen niet voor elkaar. Uiteindelijk heb ik mijn eigen Cardo-setje er ook op gezet.
De helm is erg robuust en geeft een veilig gevoel door het gebruikte materiaal. Het valt mij wel op dat de helm vrij zwaar is, helemaal als ik de voorzijde omhoog zet, merk ik dat er aardig wat druk op mijn voorhoofd komt te staan. Niet storend maar wel aanwezig.
Met behulp van twee vingers is het erg gemakkelijk de voorzijde van de helm omhoog te zetten, ook de rest van de mogelijkheden die de helm biedt zijn makkelijk met een hand te bedienen en ik heb de handelingen (met handschoen aan) hiervoor als snel onder de knie. Ik rij standaard met oordoppen maar ze lijken bij deze helm beter tot hun recht te komen. Ik heb nagenoeg geen last van rijwind, de muziek en gesprekken zijn hierdoor duidelijk te verstaan.
Ik ben al snel verslaafd aan de geïntegreerde ‘zonnebril’, zon en regen wisselden elkaar af en het gemak waarmee je dit extra vizier bedient is fenomenaal. Het gewone vizier is erg groot en breed vergeleken met wat ik gewend ben. Ik geef de helm 4 sterren, het hadden er 5 kunnen zijn als het N-Com-systeem beter zou integreren met andere communicatiesystemen.”

Nolan-importeur Hoco Parts reageert op het gewicht van de N100-5
“Uiteraard zijn we erg blij met de positieve feedback over, naar onze mening, een van de beste systeemhelmen van het moment, de Nolan N100-5. Wat betreft het gewicht van de helm, dat zit hem in de gewenste veiligheid waaraan een Nolan-helm volgens de eigen kwaliteitseisen moet voldoen. Hoe lichter de helm, hoe minder materiaal er gebruikt wordt, hoe minder de mate van bescherming. Daarbij is het uiteraard altijd zoeken naar het ultieme compromis tussen comfort en veiligheid! Erg belangrijk daarbij is het zwaartepunt van de helm, hoe mooier deze in het midden op het hoofd zit, hoe lichter de helm aanvoelt.”

Lees meer over

Honda Triumph

Gerelateerde artikelen

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-