+ Plus

Evert ten Napel – Voorband en ketting

Jaren terug besloot ik na een demonstratie op het Politie Circuit van Lelystad mijn Japanse TDM met ketting te vervangen door een Bayrische Boxer met cardan en ABS! Eenmaal toerend op die machine zei ik tegen mezelf: nooit meer een motor met ketting. Dat gesmeer, die viezigheid, dat gedoe van inspuiten na elk ritje, dat wil ik niet meer.

Waar rijd ik nu op? Inderdaad op een motor met ketting, wel eentje van hetzelfde merk als de boxer. Reden? De boxer werd me te zwaar, vooral tijdens mijn jaarlijkse klus als motard bij Alpe d’Huzes. Plotseling stilstaan in een steile bocht, heel snel draaien op een helling van 15%. Dat soort dingen en terug in Nederland besloot ik voor een lichtere fiets te gaan, een 800GS, maar wel met ketting. Spuitbusje in de topkoffer, ’t is een werkje van een minuut. Stelt niks voor.
Maar een ketting moet af en toe gespannen worden en na zo’n 20.000 km worden vervangen. Toch nam ik het risico met rammelende ketting naar Schotland af te reizen voor een trip door de Highlands (aanrader!!) Gelukkig kwamen we in een van die typische Schotse dorpjes langs een Bikers Store. ‘Hier heb je mijn tools, span je ketting zelf maar even, ik heb even geen zin in smerige handen’, bromde de verder vriendelijke Schot.
Terug in Nederland toch maar even een nieuwe ketting laten monteren in Apeldoorn. Monteur Jamie keek mijn motor nog even na en mompelde: “Kijk eens naar je voorband, daar zitten scheurtjes in.” Ik: “Hoe kan dat nou, die zit er pas een half jaar op.” Met het oog op mijn tripje naar Toscane begin oktober geen lekker gevoel. Een paar honderd verderop naar Simako waar ik de band had laten monteren. Receptie-chef Gerd keek kritisch en zei: “Ik zal een nieuwe band bestellen.” Thuisgekomen stuurde ik een mailtje naar de importeur van Dunlop met het verhaal. Er kwam snel een reactie: “t Is een zaak van de dealer, niet van ons.” Vond ik een beetje zwak en flauw, maar goed Simako loste het op en ik had een nieuwe voorband. Op weg naar huis reed de motor niet lekker, trillen en bokken. Ik Gerd in Apeldoorn gebeld. “Was direct terug gereden.” Ja, had ik moeten doen. “Weet je: we halen je motor op en zorgen dat het in orde kom en brengen je motor weer keurig bij je thuis.” Dat noem ik nog eens service.
Moraal van dit verhaal: een ketting moet je af en toe spannen waar dan ook. Je moet dat ding regelmatig even inspuiten, klusje van drie keer niks. Je banden steeds goed nakijken en…goeie service is heel erg belangrijk. Dat heb ik al een paar keer in Apeldoorn ervaren. Ik verheug me op mijn tripje naar Toscane met een nieuwe voorband en een nieuwe ketting.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Honda e-Clutch

Eerste Test Honda e-Clutch

11 april, 2024

Een oplossing voor een niet bestaand probleem? Dat sluimerde onderweg naar de presentatie van de nieuwe Honda ...
Eerste Test CFMoto 450MT

Eerste Test CFMoto 450MT

11 april, 2024

Met de 450MT kan CFMoto zo maar eens vol in de roos schieten. De allroad is fraai gelijnd, lijkt op papier alle ...
Eerste Test Kawasaki Ninja 500

Eerste Test Kawasaki Ninja 500

11 april, 2024

Kawasaki en Ninja zijn net zo’n onlosmakelijke combinatie als de Dikke en de Dunne, Johan Cruijff en nummer 14 en ...
Eerste Test Honda CBR600RR

Eerste Test Honda CBR600RR

11 april, 2024

Ooit was supersport een gouden klasse, waarin de Japanse fabrikanten vele duizenden units verkochten, maar rond ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-