+ Plus

Eerste Test Honda CB650F

Sinds 1998 heeft Honda met de CB600F Hornet een ijzersterke troef in de middenklasse in handen. Die in Italië geproduceerde Hornet was gebaseerd op het motorblok van de CBR600RR en omdat de laatste grote technische update alweer uit 2007 stamde, was het wachten op een opvolger. Die is er nu in de vorm van een geheel nieuwe CB650F. In tegenstelling tot die ‘Europese’ Hornet gaat de nieuwe CB650F ook wereldwijd verkocht worden door Honda. MotoPlus maakte er in Spanje alvast even kennis mee.

Voor 2014 pakt Honda de zaken zeer voortvarend aan. Met name in de zogenaamde middenklasse is ’s werelds grootste motorproducent bijzonder aanwezig: geen enkel ander merk biedt zo’n breed scala aan motorfietsen voor bezitters van het A2-rijbewijs tot 35 kW (48 pk). Ook de nieuwe opvolger van de populaire Hornet is leverbaar in zo’n begrensde 35 kW-uitvoering; onbegrensd levert die CB650F precies 64 kW (86,4 pk) bij 11.000 tpm. Dat is dan wel een pk of vijftien minder dan die Hornet aan boord had en dat geeft aan dat de nieuweling in feite ook een totaal andere machine is, die ook vanaf de basis geheel nieuw ontwikkeld is. Niet langer is er dus gebruik gemaakt van een bestaande krachtbron of rijwielgedeelte, maar de ontwerpers kregen juist alle vrijheid.
Daarbij werd er zelfs relatief veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling. Honda zegt dat de nieuwe CB650F voor veel motorrijders de eerste stap zal zijn in de wereld van de Honda viercilinder-lijnmotoren; alle reden dus om daar echt werk van het maken. En dat laatste kon weer omdat de nieuwe CB650F voor Honda ook echt een mondiaal model is, waar de Hornet (die voorlopig nog wel leverbaar blijft in Italië en Frankrijk) in feite alleen bedoeld was voor Europa. De nieuwe CB650F wordt dus wereldwijd verkocht en geldt bijvoorbeeld voor veel Aziatische landen – waar de lichte 125’s en 250’s de boventoon voeren – als een heus topmodel. Met dat in het achterhoofd worden de productiecijfers naar een beduidend hoger plan getild en rolt de nieuwe CB650F ook uit een Honda-fabriek in Thailand. En dat laatste is natuurlijk weer erg gunstig is voor de prijs: die blijft in Nederland net onder de acht mille en in België kost hij door ontbreken van BPM-belasting zelfs maar € 7.490,-.

Nu hoef je het wiel natuurlijk geen twee keer uit te vinden en met alle ervaring die Honda heeft in de 600 cc-klasse, werd er voor het nieuwe CB650F-motorblok goed gekeken naar het blok van de succesvolle CBR600RR. De 67 mm grote boring werd daarvan bijvoorbeeld 1 op 1 van die machine overgenomen. Door een krukas met een iets langere slag (46 mm) kreeg de nieuwe viercilinder een cilinderinhoud van 649 cc. Met die vergrote cilinderinhoud heeft men vooral de trekkracht in het lage en middentoerengebied willen vergroten, zodat de motor ook bij lagere toerentallen goed en soepel blijft lopen. Dat was duidelijk een focus bij de ontwikkeling, dat zie je ook terug bij de lange, relatief kleine (30 mm) inlaatkanalen en de mooie compacte uitlaat waarin de gassnelheid erg hoog is gehouden door de toepassing van speciale geleidingspanelen. De Honda-kenners zien in die uitlaat natuurlijk onmiddellijk de sierlijke voorbochten van de CB400F uit 1974 terug, die ook zo mooi strak voor het blok langs liepen. Het uitlaatsysteem is daarmee echt een juweeltje en heerlijk aanwezig als de CB650F op de jiffystand staat te pronken. Met als enige minpuntje misschien wel dat de uitlaatdemper ondanks de zeer compacte afmetingen werkelijk fluisterstil is. Je buren zijn er wellicht blij mee, maar ietsje meer tegen je praten, dat had toch geen kwaad gekund?
Bij de ontwikkeling stond ook een strak uiterlijk van het blok hoog op het eisenlijstje. Bij het Hornet-blok was altijd goed zichtbaar dat het oorspronkelijke CBR600RR-blok was ontwikkeld om verstopt te worden achter een kuip. Dat blok was niet supermooi en glad afgewerkt en ook de diverse randapparatuur was er niet op zijn allermooist tegenaan gemonteerd. Eigenlijk net zoals een automotor er doorgaans ook niet mooi uitziet, want wie kijkt er nu nog onder de motorkap tegenwoordig.
Maar met het nieuwe CB650F-blok hefet men op dit vlak dus een ware inhaalslag gemaakt: dat blok is mooi strak vormgegeven en mag letterlijk en figuurlijk gezien worden. Zelfs het oliefilter verhuisde helemaal naar onderen, tegen de carterpan. En de waterslangen werden ook zoveel mogelijk weggewerkt voor een mooi ‘schoon’ blok.
Het nieuwe blok hangt onder een al even nieuw stalen brugframe, dat ook duidelijk is ontwikkeld als frame voor een naked bike en dus nergens lelijke hoeken, gaten of steuntjes bezit. Het frame is juist behoorlijk ‘minimalistisch’ geconstrueerd, waarbij men vrijwel alles heeft weten weg te werken en je op diverse plekken ook echt ‘door’ de motor heen kunt kijken, bijvoorbeeld rond de direct op de aluminium achtervork gemonteerde achterschokdemper. Dat geeft de motor in elk geval een heel licht uiterlijk.
De overige aankleding is stoer en gespierd en kan elke toets der kritiek doorstaan. De CBR650F is zeker niet goedkoop gemaakt, want de afwerking is keurig en strak. Het dashboard zit mooi dicht tegen het stuur (wat in mijn ogen trouwens één van de weinige goedkoop ogende delen is) en is opgebouwd uit twee aparte digitale vensters. Links zie je de snelheid en de toerenteller als oplopende digitale balk, rechts het infovenster met tripmeters, verbruiksmeters, benzinevoorraad en tijd.

Rijdend met de nieuwe CB650F valt wel meteen op dat de toerenteller wat minder goed af te lezen is, zeker in de lagere toerenregionen (als de balk nog links onderin de hoek zit). Bij hogere toerentallen wordt de zichtbaarheid beter. Verder blijkt de informatievoorziening keurig voor elkaar met verschillende te selecteren info, zoals het verbruik, twee tripmeters en het aantal verbruikte liters benzine sinds de laatste tankstop.
De zitpositie is ook prima. De CB650F is een mooi compact en samengebald machientje, maar doet toch niet klein aan. Het is een volwassen motor en geen ‘lesmotor’. Een motor waarmee je gezien mag worden, dus. Dat komt ook doordat de zithoogte met 810 mm verre van laag is. Omdat de CB650 echter zo compact en slank gebouwd is, zullen ook kortere rijders trouwens geen moeite hebben om met de voeten aan de grond te komen. Bovendien is de afstand tot het stuur opmerkelijk klein, waardoor je de machine fijn onder controle hebt en je vanuit de buddyseat echt de baas bent.
In de praktijk blijkt de 650 cc viercilinder op een slimme manier twee werelden te combineren. Tot circa 7.000 toeren is het een hele goedmoedige machine, die zich altijd van de beste kant laat zien. Je kunt hem zelfs in de hogere versnellingen fors afknijpen, zonder dat het blok begint te stotteren of hakkelen. Ondanks de compacte afmetingen van het blok blijft hij heel goed draaien en laat zij zich gewillig afwurgen. Zelfs opstappers worden niet in verlegenheid gebracht door deze vierpitter en rijden er fluitend mee weg. Neemt niet weg dat het zeker in de lagere toerenregionen geen reuzendoder of koppelbeul is. Als je echt laag in toeren komt, voelt het blok taai aan en duurt het gewoon even voordat de paardekrachten gemobiliseerd worden.
Zodra het toerental toeneemt, stijgt ook het motorvermogen mooi lineair, waarbij er boven de 7.000 toeren duidelijk meer leven in de brouwerij komt en het blok zelfs een sportief karakter krijgt. Natuurlijk: de echte puristen hadden liever een (licht) teruggetuned CBR600RR-blok gehad en zij denken wellicht ook met weemoed terug aan de 102 pk sterke Hornet, maar ook met deze 86 pk van de CB650F kun je best veel plezier hebben. Een kanonskogel is de nieuwe 650 gewoonweg niet, maar een glimlach weet hij toch altijd wel op ieders gezicht te toveren. Juist door het mooie lineaire karakter kun je hem ook echt rijden als een soort racer, zonder dat het dan meteen héél snoeihard gaat. Met als positieve keerzijde van de medaille dat je in de lagere toerenregionen gewoonweg niets verkeerds kunt doen. Een ervaren sportrijder zal wellicht de uitdaging missen en het blok niet spannend genoeg vinden, maar ‘normale’ motorrijders zullen dit motorblok zeker weten te waarderen en voor wie deze CB650F inderdaad de eerste stap in de viercilinderwereld is, die kan echt zijn hart ophalen aan deze moderne naked bike en zal zich zonder twijfel een hele pief voelen in het zadel. Helaas merk je bij een vlot tempo en hogere toerentallen wel dat het blok niet 100% trillingsvrij draait, wat met name in de voetrusten – ondanks de montage van extra gewicht onder die steunen – te voelen is.
Bij dat alles waren ook de gebruikskosten van deze vierpitter een onderwerp bij de ontwikkeling en dat resulteerde in een heerlijk laag benzineverbruik. Tijdens een dagje weinig economisch testrijden in het Spaanse heuvellandschap achter Alicante haalden we bijna 1 op 20, dus het door Honda voorgespiegelde gemiddelde verbruik van 1 op 21 lijkt zonder meer mogelijk te zijn. Gekoppeld aan de 17,3 liter grote tank geeft dat de machine een actieradius van ongeveer 350 kilometer zal liggen. Een duidelijke digitale benzinemeter èn een meter die bijhoudt hoeveel liter je inmiddels al hebt verbruikt zorgt er trouwens voor dat je ook daadwerkelijk de hele benzinevoorraad kunt gaan verbruiken en dat je niet al na twaalf verbruikte liters weer bij een pomp staat.

Net als over het motorblok valt er ook over het rijwielgedeelte eigenlijk geen kwaad woord te zeggen. Of toch wel: de gemonteerde Dunlop D222-banden zijn niet onze favoriete keuze op deze rijklaar 208 kilo wegende CB650F. De banden lijken op zich vrij stug (zeker met een wat hogere bandenspanning), waardoor ze op het oneffen Spaanse asfalt – en de Spaanse witte plakstrepen – af en toe een stapje opzij zetten als je al te enthousiast gas geeft. Zeker omdat wij de CB650F reden op het moment dat het in Nederland bijna zomer leek, terwijl het in Spanje grijs, grauw en 14 graden was en het wegdek op veel plaatsen nat en vuil…
Maar in zijn totaliteit stuurt de CB heerlijk makkelijk. Een kind kan de was doen, zeg maar. Elk scherp kantje is er duidelijk af gehaald; de motor stuurt zeer neutraal en zuiver. Bovendien kost het insturen en omleggen nauwelijks kracht, waardoor je de meest kronkelige wegen fluitend en zonder enige inspanning rijdt. De vering, met een conventionele 120 mm telescoopvork voor en een fraaie aluminium achtervork met monoshock (zonder linksysteem) achter, is vooral op comfort afgestemd, maar de motor rijdt er heerlijk stabiel mee en is door niets van zijn wijs te brengen. Gewoon goed en keurig verzorgd, zeker als je dit alles even afzet tegen de lage prijs.
En datzelfde geldt voor de remmen, die weinig spectaculair ogen, maar echt een sublieme vertraging realiseren. En daarbij zelfs behoorlijk fors aanpakken en dus een sportieve rijstijl toelaten. Als het moet, kun je met de CB650F héél stevig ankeren!  Honda heeft de remmen op al hun modellen de laatste tijd geweldig goed voor elkaar en ook deze nieuwe CB650F maakt geen uitzondering op die regel. Uiteraard zijn die remmen voorzien van ABS om blokkerende wielen te voorkomen, ook dat aspect kun je natuurlijk wel aan ABS-pionier Honda overlaten.

In eerste oogopslag is de Honda CB650F een verre van spectaculaire motorfiets. Vergeleken met zijn voorganger, de Hornet 600, heeft hij motorisch gezien zelfs een stapje terug moeten doen en in moeten leveren op het gebied van pure sportiviteit. Hij mist daarmee ook een beetje het uitdagende karakter dat de Hornet wel onder de leden had. Maar daarvoor heeft de CB650F ook wel iets teruggekregen. Het blijkt namelijk op alle fronten een hele volwassen motorfiets met een sublieme afwerking en een bijzonder goedmoedig karakter. Zowel het viercilinderblok als het rijwielgedeelte zijn volkomen ‘hufterproof’ en bieden iedereen rijplezier. Of je nu een beginner bent, of een ervaren rijder; in het zadel van de CB650F kun je eigenlijk niets verkeerd doen. Bij dat alles heeft de CB ook nog een fraai uiterlijk (plus een in het oog springend uitlaatsysteem) en staat er een volwaardige motorfiets voor je. Het is dus absoluut geen ‘spaarmodel’ waar de goedkope technische oplossingen vanaf druipen. Integendeel; door de schaalgrootte van de productie van deze ‘wereldfiets’ kon de verkoopprijs net onder de 8.000 euro gehouden worden en dat is gewoon een hele mooie prijs voor een knappe viercilinder met alles erop en eraan, waarmee iedereen gezien mag worden!

Lees meer over

Honda

Gerelateerde artikelen

Compacttest Honda CB750 A2

Compacttest Honda CB750 A2

25 april, 2024

Honda’s CB 750 Hornet met 48 pk. De budgetkraker in de middenklasse veroverde afgelopen jaar zelfs de harten van ...
Eerste Test Honda e-Clutch

Eerste Test Honda e-Clutch

11 april, 2024

Een oplossing voor een niet bestaand probleem? Dat sluimerde onderweg naar de presentatie van de nieuwe Honda ...
Eerste Test Honda CBR600RR

Eerste Test Honda CBR600RR

11 april, 2024

Ooit was supersport een gouden klasse, waarin de Japanse fabrikanten vele duizenden units verkochten, maar rond ...
Eerste Test Honda Fireblade

Eerste Test Honda Fireblade

28 maart, 2024

Eind jaren 90 omvatte de elektronica op superbikes zoals de Fireblade amper meer dan een paar sensoren en kabeltjes ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-