+ Plus

Bergen van Twente

Bergen in Twente? Jazeker, die zijn er, en veel ook. Weliswaar qua naam en niet zozeer qua hoogte, maar een kniesoor die daarop let. En ook zonder alpiene hoogtes is het hartstikke mooi rijden in deze oostelijke Nederlandse landstreek. Op naar Tukkerland!

De vierde roadbook-tour van dit seizoen begint bij de McDonalds, vlak bij de A35 in Hengelo (OV). Als heel snel kom je in het gebied van landgoed Twickel. Dit is vooral te zien aan de witte luiken met zwarte randen die je op veel oude boerderijen ziet. Als je het landgoed wilt bezoeken, moet je net buiten Delden even van de route afwijken.
Niet lang daarna kom je labgs de eerste ‘berg’ van deze dagtocht, de Tankenberg om precies te zijn. Met zijn duizelingwekkende 85 meter het hoogste punt van Overijssel en onderdeel van het stuwwallencomplex van Enschede-Oldenzaal. Stuwwallen bestaan uit afzettingen van zand en grind, die door de Rijn zijn afgezet en zo’n 150.000 jaar geleden door het landijs zijn opgestuwd. Ook de volgende berg, de Paasberg, ligt op zo’n opstuwing.
Op de Kuiperberg staat de laagste watertoren van Nederland. De toren is gebouwd in 1934 in een variant van de Amsterdamse School en is slechts 9,05 meter hoog. Aan de achterkant van de toren word je trouwens getrakteerd op een prachtig uitzicht over de omgeving.
Aansluitend gaat het door naar Vasse, waar in 1881 de tapperij Tante Sien is gesticht. En laat dat nu het eerste MotoPlusPunt van deze route zijn. Motorrijders zijn er namelijk van harte welkom.

Na het verzorgen van de inwendige mens, verlaten we de stuwwallen voor even en gaan naar Vriezenveen. Zoals de naam al zegt, ligt dit dorp in een veengebied. Kenmerkend is hier de langgerekte bebouwing waardoor je een stuk tussen de huizen door rijdt.
Bij Hoge Hexel kom je weer in het stuwwallenlandschap. Achtereenvolgens loopt de route over of langs de Hellendoornseberg, Luttenberg, Holterberg, Beuseberg, Rijssenseberg, Bovenberg, Herikerberg en Markeloseberg. Net voor de Luttenberg zich aandient, doe je verstandig aan om even te stoppen bij Café Spoolder. Dit is het tweede MotoPlusPunt op de route, een typisch bruin café met een terras met uitzicht op de kerk.
De Holterberg is zonder twijfel één van de meest bekende en populaire ‘bergen’ van Nederland, trekt derhalve ook navenant veel motoren, fietsers en auto’s. Zeker op mooie dagen kan het er daarom knap druk zijn. Maar het is een prachtig, bijna on-Nederlands landschap met heidevelden, naaldbossen en vergezichten. Om sluipverkeer te weren is de weg richting de Rijssenseberg op werkdagen afgesloten tussen 16.00 en 19.00 uur, goed om even rekening mee te houden.
We zitten alweer een tijdje in het zadel, het einde van de route is dan ook bijna in zicht. Bij restaurant De Poppe in Markelo kan de TomTom vervolgens weer op huis worden ingesteld. Na jezelf te hebben getrakteerd op een bak koffie of wat anders op het terras uiteraard!

Gerelateerde artikelen

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

reactie(s) - 20 september, 2023

Je hebt werkpaarden en sierpaarden. Die wijsheid staat als een paal boven water, toch? Tot je een oude en nieuwe ...
Lezerstest KTM Duke-modellen

Lezerstest KTM Duke-modellen

reactie(s) - 20 september, 2023

Komend jaar viert de KTM Duke alweer zijn dertigste verjaardag, nadat de Duke 620 in 1994 de opmaat vormde voor een ...
Vergelijkingstest 4 crossovers

Vergelijkingstest 4 crossovers

reactie(s) - 20 september, 2023

Crossover-motoren verbinden verschillende werelden met elkaar en vormen zo de allrounders voor dagelijks gebruik, ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-