Toeren

Yamaha Dark Side Tour: Bokkenrijders Zuid-Limburg

Nederland kent vele donkere en duistere verhalen. Mythen en sagen die vertellen over vreemde, onverklaarbare gebeurtenissen met soms illustere wezens. De Yamaha MT-09 is voor de duivel niet bang en om dat te bewijzen gaan we met The Dark Side of Japan op bezoek bij The Dark Side of Nederland. En daar praten ze in deze editie met zachte tongval, we gaan namelijk op zoek naar de Bokkenrijders in Zuid-Limburg!

Er staat een flinke route op het programma, die je eerst van de Mookerheide via Sittard naar het altijd bekorende Zuid-Limburgse Valkenburg brengt. Dat de route in het noorden van de provincie begint, is uiteraard geen toeval. Volgens de verhalen reden de Bokkenrijders één maal per jaar naar de Mookerheide om hun meester de duivel te ontmoeten. Onderweg passeer je meerdere kleine gehuchten en oude afgelegen boerderijen, precies de plekken waar de Bokkenrijders graag hun slag sloegen. Ook kom je onderweg nog langs de Kloosterhof in Sint-Joost, naar verluidt zou dit toenmalige Caulietenklooster gebruikt zijn om nieuwe leden in te zweren.

Na Valkenburg staat een bezoek aan de Bonderkuil op de planning, waar in 1776 werden hier 19 bokkenrijders werden terechtgesteld. De route eindigt tenslotte na z’n 240 kilometer in het Belgische Maaseik, waar de bokkenrijders volgens de verhalen hun hoofdkwartier hadden.

Download routes

Toer overzicht

Bekijk meer routes in

Limburg Nederland Zuid-Limburg
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-