Toeren

Motorroute: tuffen door Twente

Een echte ‘MotoPlus Toertip’, zo zouden we deze MotoPlus Roadbook-tour door het mooie Twentse landschap willen noemen. Het is een gebied waar het goed toeren en vertoeven is. Vanaf de start bij de McDonald’s in Oldenzaal-zuid gaan we richting Losser door het Oldenzaalse Veen en langs het vliegveld Twente. Zo rijden we tijdens motorroute Twente al kronkelend in noordelijke richting naar Saasveld.
Via Weerselo, bekend van de antiekmarkt, rijden we verder over soms zeer smalle weggetjes richting Fleringen en komen bij de eerste terrastip in deze tour: Ria’s eetcafe in Mander. Een stukje verder komen we in de parel van Twente, het dorp Vasse. Vasse ligt in een van de oudste bewoonde gebieden van Nederland. Via de Vasser heide rijden we naar Reutum en weer noordwaarts richting Nutter, waar we door een glooiende landschap rijden dat is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd, toen gletsjers het noorden van Nederland bedekten en vele glooiingen achterlieten. Een bijna Engels aandoend landschap brengt ons vervolgens in Oud Ootmarsum. Het landschap wordt weer wat vlakker, maar richting Lattrop en Denekamp komen de glooiingen of essen weer terug in het landschap. De weg van Lattrop richting Denekamp is waarschijnlijk door een motorrijder aangelegd, alle varianten van bochten kom je hier tegen. Let hier wel op je snelheid, want er wordt regelmatig gecontroleerd!
Via Beuningen en het natuurgebied Lutterzand met het riviertje de Dinkel naar het altijd gezellig drukke De Lutte, waar de tweede terrastip bij Plexat is. Vanaf De Lutte rijden we even zuidwaarts langs het Arboretum Poort-Bulten om daarna via smalle kronkelende weggetjes over de Tankenberg te komen. Dit is met zijn 85 meter de hoogste berg van Overijssel. Na de 8% klim naar de top heb je vanaf deze heuvel een prachtig uitzicht over de omgeving. Verder rijden we noordwaarts richting Havezate Het Everlo, ontstaan rond het jaar 1200 en nu een horeca gelegenheid, door naar Rossum, bekend van de tv-serie ‘Van jonge leu en oale groond’. Vanaf hier slingeren we nog even om Oldenzaal heen, om weer bij het beginpunt van de motorroute Twente aan te komen. Tip: deze route is ook erg mooi als je de rijrichting omdraait, wat tegenwoordig in een GPS een fluitje van een cent is.

Download routes

Toer overzicht

Bekijk meer routes in

Nederland Twente
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-