Toeren

Roadbook-tour Hollandse Waterlinie

Nederlanders en water, al eeuwenlang een onlosmakelijke combinatie. De Hollandse Waterlinie is een prachtig voorbeeld van hoe we vroeger al de kracht van water in ons voordeel gebruikten. Tijd voor een tocht langs dit historisch stukje Nederland.

De Hollandsche Waterlinie is een gebied tussen het IJsselmeer en de Biesbosch, dat in vroeger tijden tot een diepte van zo’n vijftig centimeter onder water gezet kon worden als verdediging van de steden in Holland en Utrecht. Het wordt gevormd door in totaal 45 forten, zes vestigingen (o.a. Muiden, Weesp en Naarden) en twee kastelen, waar een een groot deel van de route langsvoert.

Het eerste fort dat je tegenkomt is Fort Honswijk, waarna je niet veel later met de pont de Lek oversteekt. Vervolgens krijg je een flink stuk Diefdijk voor de kiezen. Het eerste MotoPlusPunt vind je in Poederooijen: Brasserie De Buurman . Op deze plek heeft tot 1957 een fortwachterswoning gestaan, maar nu is het een moderne brasserie. Aansluitend gaat het weer richting het noorden, om de Merwede en de Lek over te steken moeten we twee keer een stukje snelweg nemen.

Na MotoPlusPunt Restaurant Vroeg in Bunnik gaat het andermaal langs een flink aantal forten, waarvan een deel in de loop der jaren andere functie kreeg. De route eindigt bij het Muiderslot. Dit kasteel stamt al uit de middeleeuwen en de tijd van de Waterlinie werd hier water in- en uit het gebied gelaten als er gevaar dreigde.

Startpunt: Van der Valk, Houten
MotoPlusPunt 1: Brasserie De Buurman, Poederoijen
MotoPlusPunt 2: Restaurant Vroeg, Bunnik
Eindpunt: Muiderslot, Muiden

Download routes

Toer overzicht

Bekijk meer routes in

Nederland Utrecht
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-