Nieuws

MotoPlus 21 | 2020 barst los met flink wat pk’s

Met Italiaanse motorbeurs aanstaande is het tijdperk van motornieuws officieel losgebarsten. En voor 2020 betekent dat in ieder geval dat we gaan kennismaken met een tweetal beresterke hypernakeds. Krap tien uur nadat Kawasaki met haar nieuwe Z H2 in het naked bike-segment voor het eerst de 200 pk-barrière slechtte, deed Ducati er met de Streetfighter V4 een schepje bovenop met een royale 208 pk en 123 Nm koppel.

Naast deze opperbaas lanceren de Italianen de Panigale V2 als opvolger van de Panigale 959, een aangepaste Panigale V4 en de Multistrada 1260S Grand Tour. Vooruitlopend op de EICMA lichtten ook Honda en Indian een klein tipje van de nieuwssluier op. Zo geven de Japanners hun vlaggenschip GL1800 Gold Wing een kleine update voor 2020. De Amerikanen lanceren op hun beurt een nieuw blok.

Uiteraard is er meer dan nieuws. Daarom lees je in deze MotoPlus ook over een eerste kennismaking met de nieuwe CRF1100L Africa Twin. Voor de vergelijkingstest hebben we de Aprilia Tuono V4 1100 Factory en BMW S1000R losgelaten op de Nordschleife en in Vaals hebben we drie driewielers met elkaar vergeleken. Met de Niken brak Yamaha afgelopen jaar namelijk het driewieler-segment open. Hoogste tijd om eens wat verschillende concepten naast elkaar te zetten, en wat is er dan toepasselijker als locatie dan het Drielandenpunt in Zuid-Limburg?

Onroad en offroad. Op koude pashoogten, warme en soms ook natte kustwegen en zweterige offroad-passages. Is er een ideaal pak dat probleemloos zo’n brede spagaat kan maken? Wij namen zes textielpakken uit verschillende prijscategorieën een week mee op een 5.000 km lange duurtest door een jaar aan seizoenen.

Eenmaal aangekleed sta je natuurlijk te popelen om zelf flink wat kilometers te vreten. Nog op zoek naar een leuke route, of inspiratie? Wat te denken van een fraaie tocht door Tirol. In MotoPlus het Oostenrijkse Stubaital het glanzend middelpunt van het reisverhaal. Uiteraard compleet met downloadbare route die je hier vindt. Liever in eigen land op pad? Dan is onze nieuwe Yamaha Dark Side-tour een aanrader. Van Stavoren naar Kampen over bochtige dijken en lommerrijke lanen. Ontbreekt het nog aan zo’n tocht in je navigatieapparaat? Download de GPX-bestanden hier.

Zoals gewoonlijk is dit slechts een kleine greep uit wat er allemaal in de nieuwste MotoPlus staat, de rest van de inhoud vind je hieronder. Rest ons niets minder dan je alvast veel leesplezier te wensen!

Inhoud MotoPlus 21

MOTORRNIEUWS 2020
– Ducati/Honda/Indian
Voorafgaand aan de EICMA onthulde Ducati alvast haar nieuwe 2020-modellen en ook Honda en Indian lichten alvast een tip van de sluier op.

TEST
– Eerst test: Honda CRF1100L Africa Twin
We maken kort kennis met de basisversie van de nieuwe Africa Twin. In een van de komende nummers rijden we ook de Adventure Sports-uitvoering.
– Vergelijkingstest: Aprilia Tuono V4 1100 Factory – BMW S1000R
De Nordschleife van de Duitse Nürburgring spreekt nog steeds enorm tot de verbeelding. Wij laten twee naakte kanonnen los in deze Groene Hel.
– Roadtrip: Benelli TRK502X
Met onze Benelli TRK502X-duurtestmachine maken we een uitstapje naar de Dolomieten, waar we eerder dit jaar waren voor de Alpenmasters-test. Of deze A2-machine ook daar zijn mannetje staat?
– Conceptvergelijking: driewielers
De driewieler komt in steeds meer verschijningsvormen op de markt. Tijd om eens drie heel verschillende concepten naast elkaar te zetten.

TECHNIEK
– Elektrische aandrijvingen
Het eerste – primitieve – elektrische motortje stamt uit 1972. Wat is de huidige stand van de ‘elektrische’ techniek?

PRAKTIJK
– Producttest: 6 textielcombi’s
We reden 5.000 kilometer in tien dagen met zes textielcombi’s uit verschillende prijsklassen. Moet je de hoofdprijs betalen of kan het ook voor minder?
– Occasion: Yamaha YZF-R6
Als laatste der Mohikanen, een echte 600 in dit geval, is Yamaha’s YZF-R6 nog steeds ‘alive and kickin’. Hoe doet deze supersport het op de occasionmarkt?
– Tips & Tricks
Getest: Dainese Kyalami Custom Fit leren pak, Touratech Destino T. adventure laarzen, Held Sambia handschoenen en S100 vizier- en helmreiniger met doek, plus de column van René van Bentheim.

REIZEN
– Tirol, Oostenrijk
Vliegen? Ja, dat hebben we ook weleens met een motor gedaan… figuurlijk dan. In het Oostenrijkse Stubaital gaan we het echt doen, naast motorrijden in dit schitterende deel van Oostenrijk.
– Yamaha Dark Side Tour: het vrouwtje van Stavoren
Ook in het prachtige Friesland kennen ze zo hun sagen en legendes. Met beide MT-09’s koersen we naar Stavoren, waar iedereen het verhaal van het vrouwtje van Stavoren kent.

REPORTAGE
– Portret: Hugo Eccles – Untitled Motorcycles
De Britse industrieel ontwerper Hugo Eccles van Untitled Motorcycles is allesbehalve conventioneel. Hij bouwde al een elektrische Zero SR/F om voordat deze überhaupt op de markt was.
– Mijn trots: Ton Lukkezen en zijn Suzuki Katana
Ton Lukkezen is al sinds 1987 de trotse eigenaar van een Suzuki Katana, waar in de jaren die volgden behoorlijk wat aan versleuteld werd.

SPORT
– WK Superbike: Losail, Qatar
Tijdens het laatste raceweekend van het seizoen in Qatar had Michael van der Mark nog uitzicht op de derde plaats in het eindklassement.
– MotoGP: Japan en Australië
Achter wereldkampioen Marc Marquez is de strijd om de resterende ereplaatsen nog open. En daar komen met nog een aantal races te gaan meerdere rijders voor in aanmerking.

RUBRIEKEN
Warmdraaien
Newsflash
Column: Hugo Pinksterboer
Interview: Onderweg
Moto + Foto
Agenda
Strip: Motomania
Volgend nummer
Colofon

MOTOREN IN DIT NUMMER
Aprilia Tuono V4 1100 Factory
Benelli TRK502X
BMW S1000R
Can-Am Spyder F3-S
Ducati Multistrada 1260S Grand Tour
Ducati Panigale V2
Ducati Panigale V4/S
Ducati Streetfighter V4/S
Honda CRF1100L Africa Twin
Kawasaki W800
Kawasaki Z H2
Piaggio MP3 500 HPE
Yamaha MT-125
Yamaha Niken GT
Yamaha Tricity 300
Yamaha YZF-R6

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.