Nieuws

Warmdraaien 19/2011

Afgelopen week toerden bijna 70 MotoPlus-lezers een week door de Alpen over de mooiste passen in Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Klinkende namen als de Grimselpas, Sustenpas, Nufenenpas en Splügenpas rolden er onder de wielen door. Aan het begin van de toerweek leek het weer een enorme spelbreker te worden. Vanuit de eerste overnachtingsplek in het Zuid-Duitse Ulm vertrokken de deelnemers ’s ochtend met stromende regen, die niet veel later overging in heuse sneeuw. De Hahntenjoch en Timmelsjoch werden door die sneeuw bijna onneembare bergpassen: een handjevol deelnemers mocht in de sneeuw (er viel in een paar uur echt 30 centimeter!) de pas nog over, anderen stranden voor een gesloten slagboom. Zo moesten de toerroutes op de eerste dag al worden omgegooid en werd het voor veel rijders een soort hink-stap-sprong dag om bij het hotel in de Dolomieten te komen. Gelukkig klaarde het weer na dit angstaanjagende begin op en werd het de rest van de week ideaal toerweer, met een stralende zon aan een blauwe hemel, waartegen de frisbesneeuwde bergtoppen oogverblindend afstaken. Samen met de verse sneeuw aan de kant van de weg (de passen waren gelukkig allemaal snel weer open en het wegdek schoon) zorgde dat voor een onvergetelijke extra dimensie: zelfs ervaren passenrijders zagen de bergen op hun allermooist.

Zelf moest ik helaas verstek laten gaan. Toen begin 2011 de datum werd bepaald, dacht ik nog mijn verjaardag in Zwitserland te kunnen vieren, maar dat bleek de feestcommissie bij mij thuis toch geen goed idee te vinden. Met name omdat het de vijftigste keer was dat ik jarig was en er in dat kader een feest voor deze Abraham werd georganiseerd, zagen zij niet zitten dat ik uitgerekend op deze verjaardag bovenop een berg zou zitten.
In de eerste deelnemersgroep zaten een paar persoonlijke kennissen van mij, die de exacte reden van mijn ‘annulering’ kenden. En op de redactie een grote taart voorzien van een leuke foto van die Alpentoergroep lieten bezorgen. Hartelijk bedankt daarvoor, de taart smaakte prima, het feestje was ook bijzonder leuk en ik weet inmiddels dus waar de mosterd wordt gehaald. Maar eerlijk gezegd had ik toch liever bij op die groepsfoto op die taart gestaan…

Een paar weken eerder stond ik wel op een leuke groepsfoto, toen ik samen met vier MotoPlus-lezers achter initiator Hans Koopman aanreed in zijn ‘Classic Bike Tour’: een schitterende toerrit over de Veluwe met youngtimers als de Laverda 750SF, BMW R60/6, Yamaha XS650, Kawasaki Z650, Honda CB550F en Honda CB500F. Zelf reed ik de meeste kilometers op die laatste, één van de meeste verkochte motoren uit de jaren zeventig. De foto bij dit voorwoord is het bewijs. Die CB500 heeft nimmer de uitstraling gehad van de CB750F, maar is wel een ongelooflijk lief en mooi machientje. Een machientje die na veertig jaar ook nog steeds draait als een zonnetje: de viercilinder zoemt er gewoon overheen, daar krijg je nu nog kippenvel van. Vanaf pagina 64 lees je de ervaringen van Ludy Camps, Robert Fokker, Jos de Krom en André Verheijden, motormannen in leeftijd variërend van 41 tot 65 jaar die samen met mij op pad gingen. Vier mannen (zes als ik Hans Koopman en mijzelf meetel) die elkaar absoluut niet kenden, maar met de motorhobby als grootste gemene deler bleek dat geen enkel probleem en werd het een heel leuke dag met veel zon, veel motorrijden en veel sterke verhalen. Pas tegen een uur of zes was de toer ten einde en gingen we bijna als vrienden uit elkaar. Ook dat maak je alleen mee op de motor!

Eric Bulsink
Hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Noppennieuws 4: nú in de winkel!

Noppennieuws 4: nú in de winkel!

25 juli, 2024

Op vrijdag 25 juli verschijnt Noppennieuws 4 en daarin staan onder meer drie mooie testen. Zo reden Toine van Dijk ...
Royal Enfield verlaagt prijzen

Royal Enfield verlaagt prijzen

23 juli, 2024

Royal Enfield let deze zomer op de kleintjes. Het verlaagt de prijzen van zijn modellen met € 400,- tot € 650,-. ...

Overig nieuws