Nieuws

Strijd rond de merknaam Morbidelli

Als zogeheten ‘premiummerk’ van het Chinese Keeway werd MBP eerder dit jaar in Europa gelanceerd. Aanvankelijk leek die afkorting te staan voor ‘Moto Bologna Passione’, maar inmiddels zijn er geruchten dat MBP voor niets minder staat dan Morbidelli en Benelli uit Pesaro. 

In mei 2022 verscheen het eerste model van het nieuwe MBP op de Italiaanse markt, de M502N naked bike met 48 pk sterke paralleltwin. MBP was de afkorting voor ‘Moto Bologna Passione’ heette het toen officieel. Een Chinees product met Italiaans design dus – of in ieder geval een vermeend stukje Italiaanse flair. 

Keeway hoort bij het grote Chinese Qianjiang-concern, dat in 2005 het Italiaanse Benelli al overnam. Dat was en is niet gevestigd in Bologna, maar in Pesaro. Daar heeft Qianjiang nog altijd een Benelli-vestiging, zelfs met designafdeling. Met QJ Motor, Benelli, Keeway en MBP telt Qianjiang vier motormerken, zichtbaar in Europa of vanuit Europa aangestuurd.

Morbidelli was ooit ook in Pesaro gevestigd. Het merk werd eind jaren zestig opgericht door Giancarlo Morbidelli en het was vooral actief in de racerij. Daarin had het succes met onder andere Toni Mang en Graziano Rossi, inderdaad de vader van. In 1976 en 1977 streden de Morbidelli’s vooraan mee in de 125cc-klasse. De motoren en de racerij werden medegefinancierd 

Midden jaren negentig dook Giancarlo Morbidelli opnieuw op, dit keer met de Morbidelli V8, een luxe sportieve toermachine met een vloeistofgekoeld 847-cc-V8-blok met 120 pk vermogen bij 11.000 tpm. Daarnaast had deze bijzondere machine een enkelzijdige swingarm met cardan. Maar commercieel werd het een flop, wat niet in de laatste plaats lag aan de ambitieuze prijs van 50.000 dollar. Daarna hield Giancarlo Morbidelli zijn motormerk in het gelijknamige museum in leven. De Italiaan overleed in februari 2020 en zijn enorme motorverzameling kreeg deels onderdak bij Automotoclub Storico Italiano (ASI) en zijn te bewonderen in het Officine Benelli Museum in Pesaro. En daarmee komen we weer in 2022.

In de jaren zeventig werkte Morbidelli al eens samen met wapenfabrikant Benelli Armi in de racerij, onder MBA (Morbidelli Benelli Armi). De wapenfabriek uit Pesaro werd ook opgericht door de Benelli-broers. Waar de racers van Morbidelli exclusief voor de rijders van het Morbidelli-fabrieksteam bedoeld waren, werden door MBA in Pesaro gelijkende motoren voor de 125cc- en 250cc-klasse geproduceerd. 

Voor MBP als afkorting voor Morbidelli Benelli Pesaro valt dus ook wat te zeggen. In ieder geval heeft Qianjiang het woord/beeldmerk in oktober 2021 in de EU laten vastleggen als Morbidelli MBP Pesaro. Interessant: samen met het actuele MBP-logo, dus zonder verwijzing naar Morbidelli.

In februari 2022 maakte een gerenommeerd Italiaans advocatenkantoor met succes bezwaar tegen het woord/beeldmerk Morbidelli MBP Pesaro, waardoor het gebruik van het logo onmogelijk werd. Wie dit kantoor vertegenwoordigde is niet bekend, wel dat het kantoor een van de beste is in Italië op het gebied van patenten. De opdrachtgever zou dus haast wel iemand met een flink budget moeten zijn. Interessant: al in juni 2021 wilde Gianni Morbidelli, de zoon van Giancarlo Morbidelli en voormalig coureur op vier wielen, het woordmerk opnieuw laten vastleggen voor motorfietsen. Er werd destijds bezwaar gemaakt door het Europese advocatenkantoor van Qianjiang, drie maanden voor haar eigen aanmelding voor wat betreft de naam Morbidelli. En het feitelijk verbod om de naam Morbidelli te gebruiken, brengt ons aan de ene kant bij het huidige logo van MBP en aan de andere kant bij het wat gekunsteld aandoende Moto Bologna Passione. 

Maa ondanks de namenstrijd komen in de loop van 2023 nieuwe MBP-modellen vanuit China naar Italië en dus Europa: de F125 in de stijl van de KTM Duke, de T1002V allroad en de C1002V cruiser.   

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Video: 120 jaar FIM

Video: 120 jaar FIM

26 februari, 2024

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) bestaat 120 jaar en viert dat met een acht minuten lange film ...

Overig nieuws