Nieuws

Nieuwe Chinese hemelbestormer: MBP T 1002 V

Op de EICMA van afgelopen november stonden veel Chinese merken er serieus groot bij. Merken vaak die we in Europa nog niet of nauwelijks kennen. Een van die merken is MBP, dat onder andere deze allroad met een 1.000cc V-twin liet zien. Als je niet beter zou weten zou je er zo een update van de Suzuki V-Strom in kunnen zien, maar niets is minder waar.

MBP is het premiummerk van het Chinese Keeway, dat weer behoort tot het Quinjiang-concern, inderdaad de partij achter QJ Motor en – bekender in Europa – Benelli. MBP is dus het derde merk van dit grote huis, maar het maakt gek genoeg geen gebruik van de techniek van QJ Motor en Benelli. De 997cc metende en 94 pk sterke V-twin van deze T 1002 V, die in optische zin doet denken aan een mix van de Triumph Tiger 1200 en Suzuki V-Strom 1050, is geen Chinese kopie van een Japans blok, maar een eigen ontwikkeling van motorenfabrikant Gaokin, dat onder andere ook de 1200-twin voor de Brixton Cromwell maakt. Opvallend is da Gaokin voor een ongebruikelijke blokhoek van 80 graden heeft gekozen. 

Het aluminium frame wordt gecompleteerd door een vrij lange swingarm en dat de wielbasis met 1.582 dan ook lang is zal niet verbazen. De voorvork heeft een veerweg van 160 millimeter en de mogelijkheid om de uitgaande demping te verstellen. Brembo-dochter J.Juan tekende voor de remmen en Bosch voor de injectie en het ABS. Op papier allemaal netjes voor elkaar dus.  

De zithoogte is met 820 millimeter dan weer aan de lage kant voor een dergelijk avontuurlijke motorfiets en ook het drooggewicht is met een opgegeven 235 kilo verrassend laag, zeker gezien de forse 21-liter-benzinetank die er op zit. 

Ook qua elektronica lijkt het prima voor elkaar met led-verlichting rondom, 7 inch TFT-display met bluetooth, verlichte schakelaars op de armaturen, diverse rijmodi, cruise control én een SOS-systeem. 

Of deze MBP ook echt naar Europa gaat komen is nog koffiedik kijken.  

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws