Premium

Reizen Karnische Alpen

Met de verkeersdrukte in het hoogseizoen is het rijden in de Dolomieten lang niet altijd even leuk. In de Alpi Carniche, ofwel Karnische Alpen, enkele kilometers oostwaarts is het echter verbazingwekkend rustig. Rijplezier gegarandeerd!

Sauris, ook wel Zahre genoemd, is een taalkundig eiland in de Italiaanse regio Friuli, waar nog altijd een bijzonder oud Zuid-Duits dialect wordt gesproken. Zelfs voor iemand met een fikse talenknobbel die de taal van onze oosterburen tot in de puntjes beheerst, valt er werkelijk geen touw aan vast te knopen. Maar ook in andere opzichten heeft Sauris een heel eigen identiteit. Door de eeuwen heen hebben de Zahren (inwoners van Sauris) bijzonder fraaie houten huizen gebouwd. Rustieke bouwwerken opgetrokken uit donker hout en voorzien van weelderig balkons op het zuiden die zijn versierd met gedetailleerde houtsnijwerken. Een reis door Sauris voelt daardoor echt als een reis door de tijd.
Over de Razzo-pas dalen we af naar Lozzo, op zoek naar de weg naar de Pian dei Buoi. Een waanzinnige motorische klauterpartij, maar met het vooruitzicht van een spectaculair uitzicht als je de top haalt. Wat niet zo makkelijk is, want het nauwelijks 2,5 meter brede pad ligt verscholen in een dicht bos en is gelardeerd met 24 smalle haarspeldbochten. Motoren die niet gezegend zijn met een korte draaicirkel zullen hier de nodige moeite hebben om te keren.

Wat we tijdens onze tocht door de Italiaanse Alpi Carniche, waarvan je de routebestanden hierrrrr kunt downloaden, nog meer tegenkwamen? Je leest – en ziet – het  in MotoPlus 09/2023. Liever elke twee weken een nieuwe editie op de deurmat? Geen stress, klik dan gewoon even hier.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws