Nieuws

IJzeren Annie van BMW

Deze BMW-special heeft niet alleen een uiterst merkwaardige naam, maar ook een opmerkelijke inspiratiebron: een driemotorig Junker Ju52 vliegtuig.

Het Junker-vliegtuig vloog vanaf 1936 in de kleuren van Lufthansa. Een exemplaar verhuisde in 1970 als klassieker naar Amerika en kreeg daar van zijn eigenaar Martin Caidin de bijnaam Iron Annie. Dat vliegtuig inspireerde het Zwitserse VTR Customs om deze special op basis van een R18 te maken.

Het zo weelderig aangebrachte chroom van de standaard R18 werd direct verwijderd en vervangen door stemmig zwart. Het dikke boxerblok kreeg eveneens een zwart jasje aangemeten. De Junker-inspiratie zie je terug in de snelheidsmeter die op een vliegtuiginstrument lijkt. Ook de zijpanelen met snelsluiters komen uit de luchtvaart. En die geribbelde zijpanelen lijken rechtstreeks van het vliegtuig te zijn afgeschroefd.

Het rijwielgedeelte ontkwam ook niet aan VTR’s customdrang. De voorvork is zeven centimeter ingekort en achter monteerden de Zwitsers een in hoogte verstelbare Wilbers schokdemper. Kineo maakte 18 en 21”wielen om de motorfiets optisch kleiner te laten ogen. De standaard rem- en koppelingspomp zijn vervangen door HC3-exemplaren van Magura.

De geribbelde beplating van de uitlaatdempers – die refereren aan de koelvinnen van het vliegtuig – vergden een paar pogingen voordat het eindresultaat eindelijk goed was. Dat VTR zich vaker laat inspireren door de luchtvaart zie je bij deze minstens zo spectaculaire Spitfire.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws