Sport

Yamaha R3 Cup: De Vits en Molenaar winnaars in Oschersleben

Nog geen week na de wedstrijd in Assen kwamen de Yamaha R3 Cup coureurs opnieuw in actie. In het Duitse Oschersleben waren het Sasha de Vits en Thom Molenaar die de strijd om de overwinning in twee zinderende races met elkaar uitvochten. Uiteindelijk zouden ze ieder een race op hun naam schrijven.

De wedstrijd in Oschersleben maakte deel uit van de IDM Speedweek. De races zouden gecombineerd met het IDM Supersport300 kampioenschap worden verreden. Dat betekende voor Rick Dunnik dat hij een keuze moest maken. Aangezien de coureurs slechts in één van beide klassen uit mochten komen en hij de huidige leider in het Duitse kampioenschap is, gaf hij daar de voorkeur aan. Het zou een goede keuze blijken te zijn want na een vierde en tweede plaats te hebben behaald voert hij nog steeds het kampioenschap aan. Nathan van Herreweghe zou verstek moeten laten gaan vanwege examens. Bram Lambrechts mocht in zijn plaats als gastrijder deelnemen.

De eerste kwalificatie werd op vrijdag onder prima omstandigheden verreden en daarbij was het Molenaar die liet zien dat zijn podiumplaats in Assen naar meer smaakte. Hij wist als enige een rondetijd onder de 1:40 op de klokken te zetten. De Vits noteerde de tweede tijd voor Sven Doornenbal en Niek van den Broek. De tweede kwalificatie werd op de vroege zaterdagochtend verreden. Met nog vocht en kou in de lucht werden de tijden van de eerste kwalificatie niet verbeterd en zou de startopstelling ongewijzigd blijven.

Voor de race waren de R3 Cup coureurs te gast bij het SWPN team, dat met Yamaha uitkomt in het IDM Superbike 1000 met Ricardo Brink, Supersport 600 met Wayne Tessels en Supersport 300 met Melvin van der Voort. De R3 Cup coureurs kregen uitgebreid uitleg over de optimale voorbereiding en evaluatie van een wedstrijd, waarbij voornamelijk rijtechniek en afstelling van de motor werd besproken. Het zou bij veel coureurs direct al vruchten afwerpen.

Race 1
Van den Broek kende de nodige pech: in de warming-up kwam hij ongelukkig in aanraking met een andere coureur en ging onderuit. Er bleek meer schade dan verwacht en het lukte net niet om de machine voor de race volledig hersteld te krijgen. Molenaar, De Vits en Doornenbal reden na de start al snel weg bij hun achtervolgers. Molenaar en De Vits wisten in een spannend gevecht het tempo dusdanig hoog te houden dat Doornenbal het tweetal moest laten gaan.

De Vits reed een foutloze laatste ronde terwijl Molenaar zich in een achterblijver verslikte. Het was dan ook De Vits die de overwinning greep voor Molenaar en Doornenbal, die als jongste Rookie ooit mee mocht naar het podium. Een fraaie vierde plaats was er voor de Deen Oliver Svendsen, voor Eddie de Boer en Twan Smits, die na een harde val op Assen de tanden op elkaar zette en met de nodige pijnstilling knap zesde werd. De zevende plaats was voor de snelle dame Birgit Scheffer.

Race 2
Tijdens de tweede race waren het opnieuw Molenaar, De Vits, Doornenbal en Van den Broek die direct na de start een groepje vormden. Molenaar en De Vits bleken de snelsten waarna, net als in de eerste race, een zinderende strijd ontstond waarbij er continu van positie werd gewisseld. Dit keer kwam Molenaar de laatste ronde optimaal door en dat bleek net genoeg om de overwinning te grijpen: met slechts een tiende van een seconde voorsprong op De Vits kwam hij over de finish. Van den Broek mocht als laatste mee naar het podium. Doornenbal werd vierde voor Smits, De Boer, Svendsen en van Duffelen.

Voor Molenaar was het de eerste keer dat hij op de hoogste trede van het podium plaats mocht nemen. ‘Ik baalde dat ik de eerste race net niet won, maar eigenlijk motiveerde het me alleen maar om nog beter mijn best te doen in de tweede race. Ik had dan ook meteen een goed ritme en ook de laatste ronde ging foutloos. Ik ben super trots, niet alleen op mezelf maar ook op mijn team, zonder wie dit niet was gelukt!’

Jongste podiumpakker
De pas zestienjarige Doornenbal, afkomstig uit de Yamaha R125 Cup, mag zichzelf met zijn derde plaats in de eerste race de jongste deelnemer ooit op het podium noemen. “Het was voor mij een nieuw circuit maar ik had het al snel onder de knie en ik kon gelijk het tempo van de top drie rijden. Ik kwam in de eerste race in een groepje met IDM coureurs terecht en kon helaas Thom en Sasha niet volgen maar gelukkig wist ik wel een flinke voorsprong op de andere R3 Cup coureurs op te bouwen. Ik ben dan ook super blij met mijn derde plaats!”

Smits is met zijn 15 jaar eveneens een jong aanstormend talent. Dat hij ook nog een doorzetter is bewees hij door nadat hij in Assen met hoge snelheid ten val was gekomen en zijn onderrug kneusde binnen een week alweer aan de start van de races in Oschersleben te verschijnen. “Ik heb wel wat pijnstilling en rechtop zitten gaat nog lastig. De eerste race ging best goed maar ik zag door een schakelfout in de laatste ronde Oliver en Eddie aan me voorbijkomen. In de tweede race ging het beter en wist ik bij ze weg te rijden. Bijna hadden ze me nog ingehaald want ik dacht een ronde te vroeg dat ik al afgevlagd was… gelukkig kwam ik daar nog net op tijd achter!”

Smits verheugt zich erop om weer helemaal fit deel te kunnen nemen aan de volgende wedstrijd, die wederom op Oschersleben zal worden verreden op zondag 21 juli.

Uitslagen:

Race 1:
1 Sasha de Vits
2 Thom Molenaar
3 Sven Doornenbal

Race 2:
1 Thom Molenaar
2 Sasha de Vits
3 Niek van den Broek

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.