Nieuws

De motorfiets van Tesla kan er wel eens zo uit gaan zien

Tesla zelf lijkt geen oren te hebben naar de ontwikkeling van een elektrische motorfiets. Jammer, zo vond de Amerikaanse designer James Gawley. Daarom trok hij zelf de stoute schoenen aan en ontwierp hij de Model M, een machine die zo uit de koker van Tesla zou kunnen komen.

Het is in ieder geval duidelijk dat vorm voor factor ging bij het concept, dat ontworpen is als een sportief ogende en toer-gerichte monozitter. Als basis voor de machine koost Gawley voor de Model S van Tesla. Doel daarbij was het elegante en chique design van de auto te vertalen naar een tweewieler.

Een groter dashboard is haast niet denkbaar, zo is er wel plek voor alle informatie.

Meest in het oog springende is echter het enorme dashboard op de Model M. Net als bij de auto’s van Tesla, is ook deze machine namelijk te bedienen middels een enorm touchscreen waarop alle nodige, en minder nodige, informatie over de motor is terug te vinden. “Je hebt op deze manier alle informatie binnen handbereik”, legt de ontwerper uit. “Zo kun je eenvoudig je bestemming, favoriete lied of en nieuw restaurant vinden.”

Andere opvallende details zijn de wegklappende voetsteunen als je de motor op slot zet, een jiffy die bediend kan worden vanaf het dashboard, een geheim compartiment waarin de stekkeraansluiting is verstopt en achteruitkijkcamera’s die verbonden zijn met twee schermpjes als vervanging voor de conventionele achteruitkijkspiegels. Een vergelijkbaar systeem als op de Energica Bolid·E werd gepresenteerd. Om het rijcomfort te vergroten is de machine tevens uitgerust met adaptieve vering die zich aanpast aan het rijgedrag en het wegdek.

Of alles in de praktijk even handig is, dat moet uiteraard nog blijken. Sterker nog, het is maar de vraag of we ooit achter gaan komen. Plannen om de concept-motor echt te gaan produceren zijn er immers niet. Desondanks blijft het leuk om te fantaseren over de toekomst van het elektrisch motorrijden. Want dat het een techniek is die steeds breder gedragen wordt, blijkt wel nu ook Ducati heeft aangekondigd snel met een elektrische motorfiets op de markt te komen.

 

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.