+ Plus

Z tot Z tour – Zevenaar naar Zoelmond

Kawasaki’s Z900 is een van de populairste machines in zijn klasse en bij uitstek een motor om Nederland mee te verkennen. Zijn actie rijhouding en gretige karakter nodigen uit tot rijden. Daarom nodigden we lezers uit om met de Z900 van Z naar Z te rijden. Dit keer onder leiding van Joop Kraaijvanger die van Zevenaar naar Zoelmond reed.

We starten deze eerste Z tot Z-tour in Zevenaar, op het parkeerterrein van de Burger King nabij de A12. Goed bereikbaar, dus de ideale plek om lekker het binnenland in te trekken. Vanuit het fastfoodrestaurant, rijden we door Zevenaar richting Groessen, langs Loo en de dijk op richting de pont over de Nederrijn. Een prachtig stukje asfalt waar je getrakteerd wordt op die typische Nederlandse vergezichten met veel water en natuur. Aan het eind van de weg, zet de pont je over naar de Huissense kant. Helaas is ook hier een stuk dijk in het weekend en op feestdagen tot verboden gebied verklaard voor motorrijders, dus besluiten we door Huissen te rijden om uiteindelijk bij de Linge aan te komen waar het monument De Vleugel staat. Dit beeld, in de vorm van een vleugel, herinnert aan de intensieve vliegbewegingen en oorlogshandelingen in de regio Nijmegen, Overbetuwe en Arnhem. Door sommigen daardoor ook wel het ‘Normandië van Nederland’ genoemd. Iets verderop is nog een ode aan de geallieerden te vinden, want het nabijgelegen fietsbruggetje draagt de naam ‘Irish Guards’-brug. Wie meer wil weten over de gevechten die er hebben plaatsgevonden, vind een schat aan informatie op het aanwezige informatiepaneel.

 

De Linge volgend kom je vervolgens vanzelf aan bij Homoet waar de Hervormde Vluchtheuvelkerk staat. Deze opvallende neogotische zaalkerk ligt op een verhoging in het verder lege terrein. Zeker voor fotografen een mooie locatie. Vanaf de kerk blijven we het water volgen, rijden we over de A50 heen, passeren we talloze weilanden om vervolgens Zetten binnen te rijden. Wederom een plaats met een ‘Z’!
Aansluitend rijden we weer over een snelweg heen, ditmaal de A15, om binnendoor naar de buurtschap Wely te rijden. Hiervandaan is het slechts een klein stukje rijden naar de Waalbanddijk waar we bij Herberg de Engel even genieten van het prachtige uitzicht op het unieke natuurgebied van de Strang. De herberg zelf is overigens even prachtig en kent ook een rijke historie. Zo werd in 1591 al voor het eerst over De Engel geschreven, toen prins Maurits van Oranje er voor anker ging na een schermutseling met de Spanjaarden.
Wij vervolgen onze weg verder via de buurtschap Hien, Dodewaard en komen uit in Ochten. Het bevindt zich eethuisje De Veerstoep, een prima cafetaria pal aan de Waal met een mooi uitzicht. Langs IJzendoorn voert de route ons verder richting Tiel. Tijdens die toch kun je van verre de Prins Bernhardsluizen al zien liggen. Deze sluizen vormen de scheepvaartverbinding tussen de rivier de Waal en het Amsterdam-Rijnkanaal en bestaan uit 2 schutkolken. De sluizen zijn eigendom van Rijkswaterstaat.

 

Via een stukje industrieterrein in Tiel gaat het door het buitengebied richting Zoelen. Ja hoor, weer een ‘Z’! In Zoelen bevindt zich kasteel Soelen dat werd gebouwd in de 16/17e eeuw. Het kasteel is niet toegankelijk voor publiek, maar het erbij gelegen park wel. Wij rijden door richting Buren, een stad die zich Oranjestad mag noemen vanwege de band met de koninklijke familie. De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren. Zo deed onze koning onder de naam W.A.van Buren mee aan de elfstedentocht van 1986. Het is goed vertoeven aan de oever van De Korne, een klein riviertje die verderop in de Linge uitmondt. Als we langs het dorpje Asch rijden, is de rit bijna voorbij want de volgende plaats die op het programma staat, is Zoelmond. Een leuk klein dorpje met een pittoresk pleintje.

Lees meer over

Kawasaki

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Kawasaki ZX-4RR

Eerste Test Kawasaki ZX-4RR

12 oktober, 2023

Het sportieve middensegment was lange tijd tanende, maar lijkt na de lancering van onder meer de Aprilia RS660 en ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-