+ Plus

Z tot Z-tour – Zelhem’s rondje

Kawasaki’s Z900 is een van de populairste machines in zijn klasse en bij uitstek een motor om Nederland mee te verkennen. Zijn actie rijhouding en gretige karakter nodigen uit tot rijden. Daarom nodigden we lezers uit om met de Z900 van Z naar Z te rijden. Dit keer onder leiding van Maurits van den Bosch die een rondje Zelhem reed.

Veel zon, weinig wind. Kortom: het perfecte weer voor een mooie rondrit door het fraaie Nederland. Dit keer met als begin- en eindpunt de carpoolplaats aan de Stikkenweg in het rustige dorp Zelhem dat onder de rook van Doetinchem ligt. Want er staat geen van A naar B-rit, maar een rondrit op het programma. Vanuit Zelhem vertrekken we in noordoostelijke richting, tussen de weilanden door, naar Bronckhorst. Een van de kleinste steden van Nederland. Dit pittoreske plaatsje ademt het verleden, en ook de klinkerstraatjes en kinderkopjes doen je even wanen dat je op één paard zit, in plaats van op de 125 paardenkrachten die zich onder je van zich laten horen. Motorrijders doen er wijs aan om bij nat weer dit plaatsje te voet te verkennen, de smalle straatjes kunnen bij nattigheid verraderlijk glad worden.

 

Gelukkig was dit vandaag niet het geval, maar we rijden verder, er liggen nog veel kilometers voor ons. Uiteraard kan een overtocht per pont niet uitblijven, de IJssel wordt per boot overgestoken. Slingerend om Brummen en Apeldoorn komen we in de bossen van de Veluwe. We rijden door Uddel in de richting van Staverden, de kleinste stad van Nederland. De kern van Staverden bestaat namelijk uit slechts een kasteel en wat bijgebouwen. Lang staan we er niet bij stil, want we laten het imposante gebouw links liggen, om door te rijden richting het Veluwemeer en de daarachterliggende Flevopolder.

 

Ondanks de rustige rechte wegen tussen de weilanden, die je iedere mogelijke zithouding op de motor doen uitproberen, zien we hier Nederland in optima forma: de windmolens en koeien komen om de haverklap voorbij. Elburg is de volgende plaats die voor ons opduikt. Deze toeristische plaats is gezellig druk, met restaurantjes aan de haven en binnen de oude stadsmuren, waar eveneens aan de inwendige mens kan worden gedacht. Wie meer is van de rust op het platteland, doet er goed aan om tien minuten langer te rijden: met het uitzicht over de weilanden, kan er onder het genot van gemekker van geiten koffie worden gedronken bij het rustpunt bij geitenboerderij Twiegweerd.
De zelfbediening werkt goed, en zonder gemekker wordt de route vervolgd richting het IJsseldorp Zalk. Zowel wij als de motoren voelen ons prima, de wijsheden van “Klazien uut Zalk” zijn dus niet aan ons besteed. Verder gaat de reis, langs Zwolle, en door Midden-Overijssel weer in de richting van het beginpunt in de Achterhoek.

Lees meer over

Kawasaki

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Kawasaki ZX-6R

Eerste Test Kawasaki ZX-6R

1 februari, 2024

Jawel, de supersport-klasse geeft weer een teken van leven! Kawasaki geeft het startschot met een Ninja ZX-6R, die ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-