+ Plus

Werelderfgoed-toer Kawasaki Versys (1) – Wadden

Hoe klein Nederland ook mag zijn, we zijn wel met tien nationale monumenten vertegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tien MotoPlus-lezers kregen een midweek of weekend lang de beschikking over een nieuwe Kawasaki Versys 1000 NL Edtition om deze bijzondere plekken te bezoeken. In het eerste deel van deze serie is het uitkijken voor natte voeten, we gaan namelijk naar de Waddenzee!

Met een toertje langs de Waddenzee kun je in principe makkelijk twee rijdagen vullen. Het gebied reikt namelijk van Den Helder in Nederland tot aan Esbjerg in Denemarken, een totale lengte van een fikse vijfhonderd kilometer. Wij beperken ons uiteraard tot het Nederlandse deel, het gaat tenslotte om ons eigen nationaal erfgoed.
De route kun je aan twee verschillende kanten beginnen. Beginnen bij het meest oostelijk gelegen Lauwersoog, om van daaruit in westelijke richting naar het eindstation bij Kornwerderzand te rijden, of beginnen bij Kornwerderzand en eindigen bij Lauwersoog. Onze rit begon in Lauwersoog, meer specifiek bij de rotonde ter hoogte van de veerboot naar Schiermonnikoog. Kleine tip, wanneer bovenop de dijk staat kun je Schiermonnikoog goed zien liggen.
We passeren meteen het sluizencomplex dat overtollig water vanuit het Lauwersmeer de Waddenzee in stuwt. Na een kort stukje autoweg slaan we af naar de parallelweg. Hier vind je een parkeerplaats en kun je op de motor gemakkelijk naar boven op de zeedijk rijden. Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht. Via de Bantswei en Alddyk gaat het verder naar het nieuwe land. Links van de Alddyk ligt de oude zeedijk, die we bij de coupure (waterkering) doorsnijden. De route voert vanaf dan verder over smalle binnenwegen, waar een waarschuwing op zijn plaats is. Soms ligt hier wat split in het midden van de weg. Opletten dus.
We naderen de dorpen Peasens en Moddergat. Bovenop de dijk staat het Vissersmonument Moddergat, die in 1958 werd opgericht ter nagedachtenis aan de 83 vissers die in 1883 tijdens een zware storm het leven lieten. Via Wierum gaat het naar Ternaard, waarbij we tussen Ternaard en Holwerd op de oude zeedijk rijden. Bij Holwerd slaan we rechtsaf waarna een prachtige S-bocht ons richting de pier dirigeert. Nergens rijd je zo dicht langs het Wad als op deze pier. Aan het einde van de pier, vanaf waar trouwens ook de boot naar Ameland vertrekt, heb je bovendien een mooi uitzicht op Ameland.
Na van het uitzicht, en eventueel een bak koffie, te hebben genoten, gaan we terug naar Holwerd. We slaan nu af naar het zuiden, weer over een oude zeedijk. Via wat kleinere binnenwegen komen we uit bij Marrum. Hier ligt aan de doorgaande weg, op een kleine 50 meter van de route, het gerestaureerde treinstation Marrum. Hier vind je het restaurant ‘De Pannenkoekentrein’. Een origineel etablissement met een bijzondere bediening, een echte aanrader.
Na Marrum komen we via wat binnenwegen eerst op de Nieuwe en even later op de Oude Bildtdijk terecht. Vroeger werd er steeds een nieuwe zeedijk gebouwd als er land gewonnen was, en wij rijden over de oude dijken. Pas wel op de snelheid, de bewoners wonen hier dicht aan de weg en bij mooi weer speelt het leven zich hier voor een groot deel op straat af.
Aan het einde van de oude Bildtdijk ligt Westhoek. Vanaf daar is het enigszins opletten geblazen, vanaf hier onderhouden schapen de zeedijk namelijk. Ze eten het gras en trappen met hun poten de zeedijk mooi dicht, maar kunnen ook de weg op. Dus, voorzichtig met de schapen!
Sexbierum, toch vooral bekend door zijn naam, dient zich aan, enkele kilometers verder gevolgd door Harlingen. Daar maken we op de historische Noorderhaven een stop bij restaurant Noorderpoort. Het fraai gelegen terras ligt pal aan de Noorderhaven waar altijd een gezellige drukte heerst met betrekking tot de pleziervaart en dergelijke. Na de koffie rijden we door deze mooie havenstad met zijn historische panden verder langs de Caspar di Roblesdijk. Caspar di Robles was de bedenker van de zeedijken en daarmee ook de redder van de Friezen. Zijn ‘hoofd’ vind je op een gedenkzuil rechts op de zeedijk in Harlingen.
Via het Friese Zurich gaan we vervolgens de Afsluitdijk op. Let er op dat je de parallelweg neemt, anders beland je op de autosnelweg. Na een korte rit komen we zo in Kornwerderzand uit, het eindpunt van deze tocht. Hier vind je onder meer het Kazemattenmuseum. In WO II is hier fel gevochten. Ons land had van de Afsluitdijk een onneembare vesting gemaakt en dit museum toont hoe het er hier aan toe ging. En wie deze Waddentoer helemaal een passend slot wil geven, brengt natuurlijk een bezoekje aan het zeer recentelijk geopende Afsluitdijk Wadden Center!

Lees meer over

Kawasaki

Gerelateerde artikelen

Eerste test: Kawasaki Ninja 1100SX

Eerste test: Kawasaki Ninja 1100SX

28 november, 2024

De Ninja SX houdt al jaren de vlag hoog in het sporttoersegment. Net als een klein Gallisch dorpje weert het zich ...
Eerste test Kawasaki Versys 1100SE

Eerste test Kawasaki Versys 1100SE

31 oktober, 2024

Het was best een gok van Kawasaki in 2012 toen het een dikke vier-in-lijn in een hoogpotig rijwielgedeelte lepelde, ...