+ Plus

Tips voor Trips (4)

Geharde kampeerders kijken vaak neerbuigend naar de "watjes" die onderdak zoeken in een hotel. Tja, je levert wellicht iets aan vrijheid, maar bij een echte vakantie hoort voor velen ook de lekker luxe van een hotelkamer met een warm (en droog) bedje, douche en heerlijk ontbijtje…Kampeerders willen er niets van weten. Zij kijken vermakelijk naar de motorrijders die bij het vallen van de avond nog steeds op zoek zijn naar een slaapplaats en van hotel naar hotel hoppen voor een in het hoogseizoen moeilijk te vinden bedje. En als ze dan eindelijk onderdak hebben gevonden, blijken er zeer luidruchtige buren te zijn, komt er uitsluitend koud water uit de douchekop, komt het drie-gangen-menu inderdaad uit drie, ver van elkaar liggende gangen en is het bed in het stenen tijdperk is gemaakt. Kortom, dan zou je toch bijna willen dat je in een tent lag…
Maar wanneer je dan de volgende ochtend de regen zachtjes tegen het raam hoort tikken en je vanuit je hotelkamer de verzopen kampeerkanjers ziet ploeteren om hun drijfnatte spullen in een veel te kleine zak te proppen, dan kun jij je alvast verheugen op je croissantje met een lekker bakje koffie erbij. Je wacht de bui gewoon even af.
 
Lekker in een hotel dus. Al valt het in het hoogseizoen inderdaad vaak niet mee om die vrije kamer te vinden, zeker als je met een groep onderweg bent. Dan is het verstandiger om de reservering van te voren te regelen. Wat minder zorgen hoef je je anno 2007 te maken dat je niet welkom bent bij een hotel. In het verleden werd je nogal eens geweigerd als hotelgast vanwege zich slecht gedragende soortgenoten, maar tegenwoordig hebben veel hoteliers de motorrijder als specifieke doelgroep ontdekt. Er komen steeds meer motorvriendelijke hotels bij en in de Alpen zie je ook steeds vaker uitnodigende borden voor motorrijders buiten staan.
Toch zijn een paar tips handig als je op zoek bent naar een hotel of pension. Als je zeker weet dat je een aantal dagen in een bepaald gebied wilt blijven, zoek dan zo snel mogelijk een hotel of ‘zimmer-frei’ en ga pas daarna je tochten rijden. Tegen de avond is iedereen op zoek naar een slaapplek. Een hotel of pension is natuurlijk een persoonlijke smaak. Prijstechnisch zijn pensions (vooral aan de rand van stad of dorp) interessant en vaak spreekt huiselijke sfeer aan. Hotels liggen vaak in het centrum, hebben veel faciliteiten, meer luxe en zijn daardoor duurder. Trouwens net zo belangrijk als de kamer is de parkeergelegenheid: kan de motor wellicht binnen staan, of op een afgesloten binnenterrein?
Bekijk altijd eerst de kamer want die kan er wel eens heel anders uitzien dan de entree van het hotel. Of de folder. Klagen achteraf stuit vaak op onbegrip. Zorg er ook voor dat je precies weet wat de kamerprijs inhoudt. Toeristenbelasting is zo’n mooie kreet die vaak niet in de prijs is inbegrepen (dit geldt trouwens ook voor campings). Natuurlijk kun je het web opgaan om naar hotels en pensions te zoeken, maar de afgebeelde kwaliteit van het hotel kan ook puur aan de slimheid van de webmaster liggen.
 
Er bevinden zich op populaire motorvakantie-bestemmingen steeds meer motorvriendelijke hotels, waarvan de eigenaar zelf motorrijder is. Er zijn veel voordelen om een motorvriendelijk hotel te boeken. Zo kun je je motor veilig parkeren en de hotelier weet uit ervaring dat je als motorrijder veel kleding aan hebt en dit niet allemaal in een nachtkastje kwijt kunt. Ook vinden ze het logisch dat je na een regenrit druipend van het water naar binnen komt. Een ander voordeel van deze hotels is het feit dat de omgeving vaak uitnodigt tot heerlijk sturen en de hotelbaas zijn weggetjes uitermate goed kent en ze op papier of zelfs op GPS voor je heeft klaargemaakt. En mocht je onverhoopt iets moeten sleutelen aan de motorfiets, dan kan de waard je met raad en daad bijstaan in de vorm van een sleutelruimte of in ieder geval het adres van een motorzaak in de buurt.
Er kleeft, net zoals bij motorcampings trouwens, ook wel een nadeel aan dit type hotels. Ze worden vaak door groepen en clubs geboekt en dan kan het zijn dat je iedere avond op een soort motortreffen annex ‘apres-ski’ (apres-rijden in dit geval) terecht komt. Ga je dus alleen op pad en ben je op zoek naar rust en andere culturen, dan doe je er verstandig aan hier rekening mee te houden.
 
Het internet is een zeer omvangrijke bron van informatie over alle soorten accommodatie. www.motorrad-hotel.com leidt je bijvoorbeeld naar een grote club van motorvriendleijke hotels. Vaak hebben grotere motorclubs op hun website ook de hotels staan waar zij goede ervaringen mee hebben, zoals bij de Diversion-rijders op www.ydcn.nl (onder menu 2) en de BMW-rijders op www.bmwclubnederland.nl onder links. Je weet dan in ieder geval dat je als motorrijder welkom bent.
 
 
[[Eventuell nur 2 Bilder gebrauchen]]
 
 
Plaats hier uw tekst

Lees meer over

BMW

Gerelateerde artikelen

Eerste Test BMW CE 02

Eerste Test BMW CE 02

29 februari, 2024

Het is geen motor, maar ook geen scooter. Nee, de elektrische CE 02 van BMW is een heuse ‘eParkourer’: een ...
Toptest BMW R1300GS

Toptest BMW R1300GS

1 februari, 2024

De nieuwe BMW R1300GS treedt in de voetsporen van de succesvolle 1250 en moet vooral qua sportiviteit nieuwe ...
Duurtest eindverslag BMW S1000RR

Duurtest eindverslag BMW S1000RR

10 januari, 2024

Een gemeten topvermogen van 214 pk, een koppelkromme als van een dikke 1.300 en dat uit 999 cc. De S1000RR met ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-