+ Plus

Tips & Tricks

DE ALPEN MAAR DAN ANDERS
Nederlandstalige, maar vooral Duitstalige reisgidsen voor de Alpen zijn er in overvloed. Waarom je dan per se de het boek ‘Motorcycle Journeys Through the Alps & Beyond’ van de Amerikaanse auteur John Hermann moet aanschaffen? Omdat het 416 pagina’s tellende boek een heel andere, amusante blik op deze bekende materie biedt. Op pagina 289 van het 29,95 Dollar kostende boek lees je bijvoorbeeld ‘de waarheid’ over Oostenrijkers: “Austrians are very good at marching in step”. Info: www.whitehorsebooks.com

GOED VERDEELD
Vroeger hingen er heel gewoon één plus- en één minkabel aan de accu. Maar tegenwoordig willen we ook een 12V-aansluiting, handvatverwarming, navigatie en nog veel meer apparatuur van sap voorzien, wat tot plaatsproblemen bij de accu kan leiden. Met deze € 9,99 kostende ES03 accupoolverdeler van Baas (www.mdi-online.nl) loop je niet langer te worstelen. Middels een verzamelverbinding kunnen maximaal vijf kabels per pool worden verbonden en met een kabel naar de accu worden geleid. Het geheel wordt geïsoleerd middels twee kunststof behuizingen en een kabelbinder en een 7,5 A zekering worden eveneens standaard meegeleverd.

GETEST: S100 MATTE LAK WAS
Raar wereld, dat van de poetsmiddelen. Een nieuw middel dat er voor zorgt dat een oppervlak niet gaat glanzen. En het werkt ook nog! Eigenaren van motoren met een matte laklaag moesten zich tot nu toe behelpen met afwasmiddel en glasreiniger om hun trots er op zijn paasbest bij te laten staan. Echt gelukkig werd niemand daar echter van. Het probleem: conventionele onderhoudsmiddelen voor lak bevatten een polijstmiddel, dat er voor zorgt dat een oppervlak na behandeling gaat glanzen. Wij probeerden de matte lak was van S100 (250 ml, € 13,25) uit op een matzwarte Harley-Davidson Street Glide en het resultaat mocht er zijn: schoon, mat, goed beschermd (afparelen) en zeer gemakkelijk in gebruik.

MOTOPLUS-oordeel: ZEER GOED

OPGESLAGEN
Informatie kan in geval van nood van levensreddend belang zijn. Hieronder wat tips van ervaren motorreizigers om tijdens verre reizen de belangrijkste gegevens bij je te kunnen dragen.

 • Controleer alle relevante documenten op hun geldigheid.
 • Scan de opgesomde documenten aan twee zijden in: paspoort, reispas, rijbewijs, vaccinatieboekje, bloedpaspoort, verzekeringsdocumenten en het telefoonnummer van de hotline, bankpassen en creditcards.
 • Sla ieder document separaat als PDF in drievoud op. Eenmaal in een mapje met Nederlandse benaming, eenmaal met Engelse en eenmaal met Franse/Spaanse benaming van de gegevens.
 • Sla daarnaast persoonlijke documenten met Nederlandse benaming bij elkaar als een aparte PDF op.
 • Voorzie ieder mapje van een overzichtsblad met pasfoto, naam, geboortedatum, bloedgroep.
 • Stuur deze PDF’s naar het eigen e-mail-adres en sla ze ook op je smartphone op.
 • Sla mapjes (vier per persoon) ook nog een keer op een USB-stick op en stop deze in een zak van je motorjas of hang hem met een ketting om je hals.
 • Print alles ook nog een keer uit en stop het op een goed bereikbare plek in de bagage. Reis je met een partner voeg dan haar/zijn gegevens ook bij.
 • Sla belangrijke telefoonnummers (ambassade, ziekenhuizen, artsen, verzekering) op in je telefoon.

Lees meer over

Harley-Davidson

Gerelateerde artikelen

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
 • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
 • 24 uitgaven per jaar
 • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-