+ Plus

Producttest 6 toercombi’s

Gekleed in zes verschillende textielpakken hebben we ons gewaagd aan de grote Corsica-rit om erachter te komen of het Scandinavische adagium: ‘slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’, echt klopt.

Op reis met de motor om het avontuur tegemoet te gaan. Iets mooiers bestaat er niet. Toch is het fijn om op sommige punten wat minder avontuurlijk te hoeven zijn. Bijvoorbeeld als je na een fikse regenbui tot op de onderbroek doorweekt op de motor zit. Of wat te denken van het andere uiterste. Dat je haast in je eigen zweet gaarkookt door de verzengende hitte.
Goede voorbereiding is hierbij van belang. Deze, en soortgelijke, ongemakken kun je met de juiste kleding namelijk eenvoudig voorkomen. Kijkende naar onze 4.000 kilometer lange en tien dagen durende trip vanaf het reeds afgekoelde noorden van Europa naar het nog zonovergoten Corsica, zijn we de meest uiteenlopende weersomstandigheden tegengekomen. Van haast kokendhete kustwegen en gematigde woudpassages tot besneeuwde bergpassen. En, om ervoor te zorgen dat we geen heimwee kregen, de nodige regenbuien.
Doorgewinterde avonturiers houden zich aan het Scandinavische gezegde: ‘slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’. Dat hebben wij ons ook in de oren geknoopt. Om de door onszelf gestelde duurtest zo goed mogelijk te doorlopen hebben we het toergamma van zes fabrikanten doorzocht. Omdat we sportief wilden toeren, was alleen weersbestendigheid niet voldoende. Het moest ook comfortabel zijn. Een beetje van alles wat dus. Natuurlijk hebben we daarbij, als kritische consumenten, ook het prijskaartje in het oog gehouden. Wat blijkt? Al voor zevenhonderd euro kun je een, afgaande op de bijsluiter, goed setje bestaande uit een broek en bijpassende jas aanschaffen. Uiteraard met thermovoering, protectoren en andere extra’s als waterdichte manchetten of stormkraag. Verdubbel je het bedrag dan krijg je nagenoeg dezelfde opties, alleen bestaat het ingrediëntenlijstje dan uit wat hoogwaardigere materialen. Denk aan een merk-membraam of een gepatenteerde buitenlaag. Maar staat dit ook echt gelijk aan kwalitatief hoogwaardigere kleding? Daar krijg je geen antwoord op tijdens een kort testritje. Het liefst rij je dan ook een heel seizoen met een pak voor je een oordeel velt. Niet alleen vanwege wisselende weersomstandigheden, maar ook omdat je dan echt kilometers hebt gemaakt. Dat gaan wij in sneltreinvaart doen, de hoogste tijd dus om de motor te pakken!

Meteen valt op dat de fabrikanten hun huiswerk goed gedaan hebben. Geen van de pakken springt er in negatieve zin bovenuit. Ook niet na 4.000 kilometer. Zo blijft een schandalig falen bij alle zes de testsubjecten uit en hetzelfde geldt eigenlijk voor constructiezwaktes. Dit houdt overigens niet in dat er geen verschillen zijn. Integendeel. Neem bijvoorbeeld de zeer innovatieve set van Held: Aerosec-GTX. Met zijn grote mesh-delen een ideale zomerjas. De truc hierbij is dat het Gore-Tex membraam aan de binnenzijde handig achter de rug weg geritst kan worden. Dient de regen zich aan, dan is het een kwestie van stoppen en het membraam middels drukknopen vastklikken, waardoor deze ook de voorkant weer tegen de regen beschermt. Wil je hetzelfde met de broek doen, dan zul je je langs de weg tot op de onderbroek moeten uitkleden. Als je daar toch mee bezig bent, doe je er goed aan meteen een warmtekussen in je broek te steken, want de Held-rijder klaagde het snelst van allemaal over de kou. Daar staat tegenover dat hij zich ook het prettigste voelde bij het rijden over gloeiend heet asfalt.
Dane en IXS-rijders kunnen zich gelukkig prijzen met een nagenoeg perfect vier seizoenen-pak. Saillant detail daarbij is dat het naamloze klimaatmembraam van de half zo dure IXS-combi zich even goed hield tijdens onze 4.000 kilometer lang trip als het Gore-Tex laminaat van Dane. Welke combi het beste is? Dat blijft natuurlijk een persoonlijke keuze, omdat iedere set een heel eigen comfortkarakter heeft.

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-