+ Plus

Producttest 10 reistassen

Paar dagen circuit rijden ergens in het zuiden van Spanje? De Himalaya ontdekken op een gehuurde Royal Enfield? Een offroadweekend in Frankrijk? Wie naast zijn gewone kleding wel eens een volledige motoroutfit mee op reis heeft moeten nemen, weet wat voor uitdaging dat kan zijn. Wij testten daarom tien reistassen die hierop een antwoord hebben!

Luchthaven Schiphol, terminal 1. ‘Beste reizigers, laat uw bagage niet onbeheerd achter!’ Geen probleem. Enerzijds steekt de bontgekleurde tas nogal opvallend boven alle zakelijke, duidelijk meer bescheiden geproportioneerde rolkoffertjes uit. Anderzijds wil de bewuste reiziger zijn grote reistas helemaal niet loslaten, want zodra hij de hand van de telescopische handgreep neemt, kiepert de hele boel naar voren om. En helaas biedt de lange rij wachtenden voor de incheckbalie geen mogelijkheid om de tas even ergens tegenaan te zetten.
Zelfde tijd, heel ergens anders. Op een plek waar twee- en viertakten hun vrolijke klanken laten horen. Motorcrossers vliegen door de lucht op het moment dat (laten we hem voor de vorm Jeffrey noemen) Jeffrey zijn stevige, met chique logo’s gesierde tas uit de bus haalt. Met de grootste moeite rolt het gevaarte over het grove grind, constant bijna omvallend. Ook niet echt een testwinnaar waardig. Zoals met alles is het ook bij reistassen op bepaalde vlakken een kwestie van compromissen maken. Wat voor een vlucht erg handig is (compact formaat, laag gewicht), kan bij andere gelegenheden juist tegenwerken. Ook in deze test proberen we daarom weer het meest veelzijdige product te zoeken. Al was het alleen al omdat er tegenwoordig een bijzonder ruime mate aan variëteit in motorkledinguitrustingen is, dat vraagt ook om veelzijdige pakmogelijkheden.

 

Het zal je wellicht opvallen dat enkele gerenommeerde merken niet meedoen in deze test. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de huidige modellen uitlopend zijn en binnen afzienbare tijd niet meer in het assortiment zitten. En dan zijn er natuurlijk ook nog de universele merken met wezenlijk onopvallender bagagemogelijkheden, die een prima alternatief voor de specifieke motorreistassen zouden kunnen vormen. Die onderscheiden zich op detailniveau echter wezenlijk van deze motorequivalenten. Netvakken in de bovenkant, variabele bagagevakken dankzij klittenband en buitenvakken mogen dan vrijwel gemeengoed zijn, aparte vakken voor helm en laarzen zijn toch meer dan welkome motor specifieke features. Zeker wanneer ze ventilerend en/of makkelijk te reinigen zijn. Bij dergelijke zinvolle details is zelfs het inpakken al een feestje (tot op zekere hoogte dan). Deels zijn er zelfs aparte zakken voor de vuile was of modderige laarzen. De meer offroad georiënteerde tassen bieden soms zelfs een uitvouw- of neembare mat waarop je je makkelijk kunt omkleden.
De basisvereiste, het vervoeren van een complete motoruitrusting, vormt voor geen van de geteste modellen een probleem. Wezenlijk interessanter daarentegen is was er daarnaast allemaal nog inpaste. Dat lag deels ook aan de offroad testuitrusting die natuurlijk buitengewoon groot geproportioneerd is. Een uitgekiende kledingset voor een weekend liet zich desondanks ook makkelijk meenemen.

Behoorlijke verschillen ook na het inpakken, tijdens de ‘testrit’. Deels zijn de tassen behoorlijk volumineus, wat ze niet altijd even praktisch bij het vervoeren maakt, zeker niet op extreem drukke plaatsen (luchthaven). Dat de wat goedkopere exemplaren wat meer onrustig zijn tijdens de wandel, is niet meer dan logisch.
Eenmaal aangekomen bij de bagageband of kofferbak zijn er wederom duidelijke verschillen. Bij sommige tassen weet je niet waar je moet grijpen, zoveel veelvuldig zijn de mogelijkheden aan riemen en banden, bij goedkopere exemplaren daarentegen mis je echt handgrepen of draagbanden.

 

Om aansluitend de reis over de bagagebanden van Schiphol en andere transportsystemen schadevrij te overleven, zijn de meeste trolleys rijkelijk voorzien van sterke kunststofdelen op kwetsbare plekken en/of glijrails. Verwisselbare handgrepen, wieltjes en andere onderdelen geven daarnaast uitsluitsel of een fabrikant aan langdurige klantenbinding doet. In combinatie met een hoogwaardige afwerking en een beetje fraai design, laat zich daarmee de soms best wel hoge aanschafprijs rechtvaardigen.
En waar sommige universele tassen reistassen zich deels eigenen voor het vervoeren van een motoruitrusting, is dat omgekeerd natuurlijk ook het geval. Een dergelijke tas gebruik je niet alleen wanneer je voor een motortrip op pad gaat, ook op een reguliere vakantie komen ze uitstekend van pas voor bagage zonder protectoren. Ook dat kan de keuze voor een motorreistas beïnvloeden natuurlijk.

Ben je in de markt voor een nieuwe reistas, dan doe je er goed aan om vooraf goed te bedenken waar en hoe je deze het meest gaat gebruiken? Een half uurtje rijden naar de crossbaan? Een week circuit rijden op Cartagena? Een offroadweekend met het vliegtuig in Spanje? Of toch voor de twee weken toeren op een Enfield door India? Of misschien wel allemaal.
Voor de veelvuldige vliegreizigers onder ons wellicht een interessant weetje: het eigen gewicht van de meeste tassen is relatief laag. Prettig, hoe lager, hoe meer kilo’s je mee kunt nemen immers. Enkel gevuld met een volledige motoruitrusting, die gemiddeld tussen de acht en twaalf kilo weegt, blijven ze ruim onder het maximale gewicht van de meeste luchtvaartmaatschappijen. Er is echter ook nog het thema formaat, de echt grote exemplaren moeten bij sommige maatschappijen als speciale of extra bagage worden aangegeven (zie ook kader). Ga je met de auto of bus, dan kun je de tas zo volproppen als je maar wilt. En daar kun je met sommige tassen behoorlijk mee uit de band springen, de Shuttle Roller van Fox bijvoorbeeld, heeft een gewichtscapaciteit van 52 kilo. Ruim voldoende voor je hele garderobe. Onder de streep weten alle geteste tassen te overtuigen, zij het de een net iets meer dan de ander. Wij wensen u een goede reis!

Geteste tassen:

Fox Shuttle Roller            € 250,00
Thor Transit Wheelie Bag             € 273,00
Ducati Redline T1 Trolley             € 296,55
Alpinestars Komodo Travel         € 237,95
BMW Giant Bag                € 300,00
Acerbis X-Moto Bag        € 184,99
Bering 150 L       € 169,90
Q-Bag Sponsor € 129,99
Racefoxx Mega Racebag              € 149,00
Touratech Duffle RS 110l              € 264,27

 

ZO TESTEN WE
Welke resitas de beste is, hangt net als met zoveel zaken af waarvoor je hem precies gaat gebruiken. De tabel bij de conclusie is daarvoor een prima handleiding. Verschillende criteria zorgen er echter voor dat we wel degelijk een onderlinge vergelijking kunnen maken, die zich vooral op het praktisch gebruik concentreert.

Om verschillende concepten met elkaar te kunnen vergelijken, hebben we de voorwaarde voor deelname heel breed gehouden: een reistrolley geschikt voor een motoruitrusting. Zelfs een maximale prijs hanteerden we niet. Als testuitrusting kozen we voor een volledige offroad outfit, inclusief laarzen en helm. Qua pakvolume is dat ongeveer vergelijkbaar met een leren racepak, racelaarzen en integraalhelm. Door de nogal grote dimensies van de zware laarzen in maat 45,5 en helm met klep maakt een dergelijke outfit het bepakken echter net even wat uitdagender. Hoe makkelijk de uitrusting zich laat inpakken, staat vermeld onder het kopje ‘Gebruiksgemak’. In de maximaal 20 te verdienen punten hebben we ook meegenomen hoe makkelijk de tassen rollen en of ze eenvoudig te tillen zijn. Bij het criterium bagagemogelijkheden zijn er maximaal 30 punten te verdienen. Hieronder zijn maximaal tien punten te verdienen voor het eigen gewicht, wat invloed heeft op het aantal mee te nemen kilo’s op een vlucht. Ook interessant voor niet-vliegers is de totale bagagecapaciteit, dat wordt met minimaal tien punten gewaardeerd wanneer er meer kan worden meegenomen dan enkel de basisuitrusting, maximaal zijn er op dit onderdeel twintig punten te verdienen. Het onderdeeluitrusting wordt gewaardeerd met maximaal 30 punten, waarbij nuttige details en doordachte binnentassen/vakverdeling tot 20 punten kunnen opleveren, en een praktisch aanpasbaar variabel pakvolume maximaal 10. Eveneens 10 punten zijn er te verdienen op het onderdeel afwerking, waarbij met name kritisch is gekeken naar ritsen en naden, evenals de kwaliteit van de wielen en kunststof delen. De laatste 10 punten zijn verdeeld aan de hand van de totale score in relatie met de adviesverkoopprijs.

Lees meer over

BMW Ducati

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-