+ Plus

Overzicht testwinnaars 2017

Niet minder dan 105 artikelen werden er afgelopen jaar tijdens onze producttesten kritisch onder de loep genomen. Gaat het daarbij dan enkel om de winnaars? Nee, natuurlijk niet, ook andere producten weten absoluut te overtuigen. Toch kan er uiteindelijk maar eentje de beste zijn, op de volgende pagina’s daarom een overzicht van alle toppers (en eventueel kooptips) van het afgelopen jaar. Maak kennis met de Champions League!

BANDEN
De bandentesten zijn al jaren één van de dragende pijlers van het blad. Het verbindend element tussen machine en wegdek kan een motor immers maken en breken. Afgelopen jaar testten we klassieker/youngtimer banden (MotoPlus 8/2017), sportbanden in de maten 120/70ZR17 en 190/55ZR17 (MotoPlus 13/2017) en toerbanden in de maten 120/70ZR17 en 180/55ZR17 (MotoPlus 14/2017). Dit waren toppers.

Michelin Pilot Activ
Conclusie: de naam is veelzeggend. Als geen andere diagonaalband laat de wendbare Pilot Activ zich door de bochten sturen – een set rubbers voor de sportieve rijders in de klassiekercategorie. In de regen is hij niet de absolute top, maar ook daar kan hij behoorlijk goed meekomen.

Continental Road Attack 2CR/Classic Attack
Conclusie: een moedige stap, om het radiaalconcept nu ook te introduceren in het conservatieve klassieke kamp. Een blik op de puntentabellen laat zien dat het ook de juiste stap is. Qua sportiviteit en veiligheid (ook in de regen) is er niks beters.

Michelin Power RS
Conclusie: als MotoGP-bandenleverancier heeft Michelin de nieuwe sportband nu van zeer sportieve eigenschappen voorzien. De RS scoort hoog op het circuit, maar de van de Pilot Power 3 bekende goede straateigenschappen zijn daarmee verloren gegaan.

Pirelli Diablo Rosso III
Conclusie: hij doet het goed op het circuit, geeft rijplezier op straat, blijft ook na meerdere duizenden kilometers goed sturen en houdt zelf royaal profiel over na de stevige 4.000-kilometer-test. Daarmee is hij de testwinnaar van 2017 – salute!

Continental Road Attack 3
Conclusie: sportief over bochtige wegen sturen, dat is en blijft de kracht van Conti. De nieuwe RoadAttack 3 is echter niet alleen de koning van de droge stuurweggetjes, maar doet het ook goed in de regen. En daarmee pakt hij de testzege in 2017.

KLEDING
Tijdens de voorjaarstesten in Zuid-Frankrijk brandde de zon op bepaalde momenten al zo fel, dat bij de test van de Adventure combi’s alle ventilatieopeningen volledig open moesten. Tijdens de winterhandschoenentest in de late herfst van 2017 daarentegen, krabbelde de temperatuur al aan het vriespunt. Veelzijdige testomstandigheden dus, perfect ook voor het testen van de grote variatie aan kledingstukken, elk met een specifiek, passend testprotocol.

Allround winterhandschoenen
Held Secret Dry
Conclusie: een consequent uitgevoerd allround concept. De hoogwaardige Held Secret Dry is zowel voor sportief als toeristisch rijden een aanrader. Een winnaar!

Vanucci Touring IV
Conclusie: de goed geproportioneerde en comfortabele Vanucci Touring IV is geschikt voor allerlei zomerse ritten. Goede kwaliteit, nette prijs.

Adventure combi’s
Hein Gericke Tuareg Travel Mate
Conclusie: het uitstekend zittende, lichte binnenpak beschermt en is prima geventileerd – geschikt voor offroad-gebruik! Door het weersbestendige buitenpak kun je dit pak voor alle omstandigheden gebruiken. De Hein Gericke Tuareg Travel Mate is de ideale allrounder. Top!

Held Hakuna/Matata II
Conclusie: membraan en binnenjas zijn snel te verwijderen en dan kun je met een uitstekend geventileerd pak met top pasvorm zonder problemen het terrein in. De Held-combi Hakuna/Matata II is op ieder avontuur voorbereid. Kopen!

Sportieve textielpakken
Rukka Realer
Conclusie: de prijs is exorbitant hoog, maar daarvoor heeft Rukka dit sportief opgezette pak uiterst doordacht geconstrueerd en omvangrijk uitgerust. Qua veiligheid laat het pak niets te wensen over. Een voorbeeldig totaalpakket.

Vanucci RVX
Conclusie: voilà, daar is het comfortabele, vrijwel geheel weersbestendige pak voor sportieve rijders. Het goedkoopste pak in deze test is allesbehalve goedkope rommel. Het pak levert prima prestaties en veel comfort.

Adventure laarzen
Alpinestars Belize Oiled
Conclusie: enorm goede pasvorm, veel draagcomfort en bescherming bij offroad-gebruik, aangenaam bij toerritten op asfalt. Veel waar voor je geld. Top, en daarom kooptip! De kleine misstappen in de natte test kosten de Alpinestars Belize de testzege.

Daytona Trans Open GTX
Conclusie: de Daytona mag er dan wat braafjes en ouderwets uitzien en aanvoelen als een normale toerlaars, maar de formidabel afgewerkte en hoogwaardige Trans Open GTX staat ook in het terrein zijn mannetje.

Onderkleding
Vanucci Seamless Damen
Conclusie: de Vanucci onderkledingset mag dan de goedkoopste uit de test zijn, toch scoort hij op alle onderdelen goed. De aangename pasvorm en het robuuste materiaal vallen daarbij in de meest positieve zin op. De longsleeve uitvoering verdient de voorkeur boven deze geteste tanktop vanwege de betere warmteregulatie in de zomer.

Rukka Seamless Max
Conclusie: de tweede huid voor warme zomerse dagen. De Seamless Max van Rukka zet een ‘cool’ optreden op de planken en overtuigt met zijn warmte regulerende materiaalmix in combinatie met een uitstekende pasvorm. Ongeacht of je het nu onder jeans, leer of textiel draagt, het zit goed en de prima boorden zorgen voor een tochtvrije rit.

HELMEN
Dichter bij de realiteit: bij onze helmentests draait het niet enkel om de verplichte ECE-norm. Integendeel zelfs, we hanteren in het laboratorium sinds jaar en dag een eigen, duidelijk meer praktijkconform testprotocol met gestuurde impacts op een sigma-paal (vangrail houder).

Systeemhelmen
Harley-Davidson Capstone SunShield Modular Helmet
Conclusie: Harley in een helmtest, dat hadden we nog niet eerder. En dan wordt ook nog meteen het predikaat ‘kooptip’ gescoord. Heel goed! Het is niet echt een verrassing, want deze helm haalde als HJC IS-MAX II in 2015 hetzelfde resultaat – toen echter met een ratelgesp. De HJC is trouwens ook nog steeds verkrijgbaar voor een vanaf prijs van € 229,95.

Schuberth C4
Conclusie: na de laboratoriumtesten zag het er voor de C4 somber uit; weliswaar zitten alle waarden binnen de ECE-norm, maar wel helemaal onderaan het testveld. In de praktijk doet de Schuberth het echter grandioos: in vier van de zes categorieën haalt hij de maximale score, twee keer slechts één punt daaronder. Een overwinning voor de C4, zij het een krappe.

Integraalhelmen tot 250 euro
Nolan N87
Conclusie: zo ziet een duidelijke testwinnaar eruit. De N87 overtuigt zowel in het laboratorium als in de praktijk volledig. De meest uiteenlopende ‘testhoofden’ vonden een uitstekende plek en je merkt bij deze alleskunner in bijna elk detail hoeveel ervaring de Noord-Italianen hebben in de ontwikkeling van helmen.

TECHNIEK/ONDERHOUD
De onderdelen- en accessoiresmarkt voor motoren is oneindig groot, dat betekent ook dat er altijd wel interessante productgroepen om te testen zijn. Zoals lampen, kentekenplaathouders en kunststof kleurherstellers bijvoorbeeld.

H7 lampen
Conclusie: scoort op alle afzonderlijke metingen het hoogst en daarmee pakt de Philips X-treme Vision verdient de winst in deze test. Duur, maar erg goed!

Kentekenplaathouders
Rizoma Fox
Conclusie: bij de Rizoma Fox klopt alles. De pasvorm van het geheel is echt uitstekend en ook de afwerking en de materiaalkwaliteit, evenals de royale uitrusting met fraai gemaakte adapters overtuigen. Duur, maar ook top!

Valter Moto Extreme Alu
Conclusie: Valter Moto heeft met de Extreme Alu een zeer stijlvol alternatief voor de R1 samengesteld. Robuust, veilig te vergrendelen en erg mooi van vorm. Bij de montage is echter wat handigheid gevraagd.

Kunststof kleurherstellers
Sonax Xtreme Kunstof Onderhoud Gel
Conclusie: zeer overtuigend optreden wat betreft het directe kleurhersteleffect. Wie geen problemen heeft met de iets verhoogde vuilgevoeligheid heeft hier een goede koop aan.

BikeCare Silicon Spray
Conclusie: klassieke siliconenspray met alle bekende product voor- en nadelen en een relatief langdurige werking, tenminste tot na de eerste regenbui. In vergelijking veel van het spul nodig, daarentegen aantrekkelijk gesprijst!

 

Lees meer over

Harley-Davidson

Gerelateerde artikelen

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-