Toeren

Zuid-Limburg 2019

Zuid-Limburg, zonder twijfel onder veel motorrijders het favoriete stukje Nederland en wie wel eens door het glooiende heuvellandschap heeft gereden, weet waarom. Op pad dan maar!

We beginnen de dag met een kop koffie bij de McDonalds in Echt, het startpunt van de route. Al snel meldt de Maas zich voor de eerste keer, al zal deze rivier vandaag nog regelmatig in beeld komen. Onderweg komen we regelmatig kleine kapelletjes en kruisen tegen, de hele provincie staat namelijk vol met honderden van dit soort religieuze uitingen. Sommigen zijn al heel oud, maar er komen ook nog steeds nieuwe bij. Voor wie er in geïnteresseerd is, op de site van de Stichting Kruisen en Kapellen (www.kruisenenkapellenlimburg.nl) vind je hierover alle informatie.
Voor een andere keer, wij cruisen verder in zuidelijke richting, waar het landschap steeds meer on-Nederlands wordt, met vakwerkhuizen en grote hoeves. Ook dienen al snel de eerste heuvels en haarspeldbochten zich aan op ons pad. Als je alleen gewend bent om in het vlakke land te rijden, is het best even wennen, maar natuurlijk ook goed voor je rijvaardigheid. Lekker ook om de vastgeroeste motorspieren weer een beetje los te schudden.

Aansluitend voert de route ons een stukje door Valkenburg, waar je altijd even van de route kunt afwijken om een van de vele attracties te bezoeken. Een van de weinige kabelbanen die Nederland rijk is bijvoorbeeld, ligt zelfs aan de route. De kabelbaan brengt je naar een 68 meter hoger gelegen uitzichtpunt. De echte snelheidsduivels kunnen daar vervolgens weer met de rodelbaan naar beneden.
Het eerste MotoPlusPunt van vandaag vind je Epen, Krijtland genaamd. Hier kun je niet alleen prima lunchen, maar tevens genieten van het prachtige uitzicht over het Geuldal. Aan de overkant van het dal is al Belgisch grondgebied. Motorrijders zijn hier meer dan welkom om te genieten van Limburgse vlaai of bijvoorbeeld Zoervleisj (zuurvlees).
Op een aantal plaatsen loopt de route over een zogenaamde ‘holle weg’. Dit is een weg die is uitgesleten door hemelwater of veelvuldig gebruik (door vee of voertuigen), waardoor de weg tussen twee hellingen ligt. Je hebt geen uitzicht op de omgeving, maar bijzonder is het wel.
Vervolgens doemt het tweede en laatste laatste MotoPlusPunt van de route al op, dat zich evenwel niet in Nederland, maar in Duitsland bevindt. In het dorpje Süsterseel staat het cafeetje Zur Bahn, een opmerkelijke naam aangezien er in geen velden of wegen een spoorweg te vinden is. Desondanks spreekt het personeel Nederlands en zijn er voor de wat nationalistisch ingestelde motorrijder zelfs kroketten te koop, al ontbreekt natuurlijk de (hier op de redactie alom geliefde) Strammer Max ook niet op de menukaart. Net buiten Haaren nemen we een heel kleine grensovergang. Het is niet meer dan een pad en sommige navigatiesystemen zullen er wat moeite mee hebben. Let op het bordje ‘Niederlande’ en je komt vanzelf weer in Nederland terug.

ROUTE INFO

Start en einde: McDonalds, Zuiderpoort 71, Echt
MotoPlusPunt 1: Hotel Ons Krijtland, Julianastraat 22, Epen
MotoPluspunt 2: Zur Bahn – De Gaststätte, Höngener weg 2, Süsterseel (D)

Download routes

Toer overzicht

Bekijk meer routes in

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-