Toeren

West naar Oost

Een roadbook-tour die net even anders is dan normaal. Geen (bijna) rondje dit keer, maar een van a naar b route. Of van w naar o beter gezegd, na de start in het westen levert de iets meer dan 150 kilometer route je namelijk uiteindelijk af in de lommerrijke Achterhoek!

Beginnend met een kleine nuance, het startpunt bevindt zich niet in het uiterste westen van het land, maar iets meer centraal. In Breukelen om precies te zijn, vlak bij de A2, wel zo praktisch. Lang hoef je niet te wachten op de eerste mooie kilometers, want al snel gaat het langs de rivier de Utrechtse Vecht, waar de gegoede burgerij in de 18e eeuw prachte buitenverblijven liet bouwen. Via de Loosdrechtse Plassen kom je in een bosachtig gebied en rij je onder meer langs de ‘Pyramide van Austerlitz’. Aansluitend is het alweer tijd voor een eerste stop bij het MotoPlusPunt Schimmel in Woudenberg.

Via leuke weggetjes vervolgen we de route langs een van de meeste bekende natuurgebieden van Nederland Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een kleine veertig prachtige kilometers rollen er onder het rubber door, alvorens het tweede MotoPlusPunt van de dag zich aandient: eetcafé en cafetaria De Zevensprong in Hoenderlo. Dan gaat het verder, langs monument De Woeste Hoeve om precies te zijn. Een kilometer verder volgt een tweede herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: het ereveld Loenen. Met het pontje in Brummen steken we aansluitend de IJssel over. Als je deze route tussen oktober en april rijdt, houdt er dan rekening mee dat de laatste overtocht al om 17.00 uur is. Bij Hengelo (Gld) loopt de route over de Varsselring. Dit is een van de weinige nog bestaande stratencircuits in Nederland, wat je vooral ziet aan het feit dat er totaal geen obstakels in de berm staan. De rit eindigt bij café restaurant De Klok in het Achterhoekse Eibergen. Veel verder naar het oosten in Nederland kun je niet, want vijf kilometer verder is de Duitse grens al.

Startpunt: McDonalds, De Corridor 1, Breukelen
MotoPlusPunt 1: Hotel/Brasserie Schimmel, Stationsweg Oost 243, Woudenberg
MotoPlusPunt 2: De Zevensprong, Krimweg 40, Hoenderlo
Eindpunt: De Klok, Grotestraat 84, Eibergen

Download routes

Toer overzicht

Bekijk meer routes in

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-