Toeren

Ruhrgebied, Duitsland

Het Ruhrgebied, een regio in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen onder de rook van Nederland, groeide tijdens de industriële revolutie uit tot één van de grootste industriegebieden van Europa. Het gebied is vooral bekend van de steenkolenmijnen en staalindustrie, waarvan de littekens overal nog duidelijk zichtbaar zijn in het landschap.

Niet de meest tot de verbeelding sprekende bestemming zo lijkt het, maar in MotoPlus 8/2024 laat auteur en Ruhrgebied-inwoner Dirk Schäfer zien dat de regio meer te bieden heeft dan enkel het clichébeeld van bruinkool, grijze massa en industrie. Veel van die oude bedrijfscomplexen kregen bijvoorbeeld een nieuwe functie (museum, woonbestemming, landschapspark etc.), waarbij het oude karakter grotendeels bewaard is gebleven. En wie zoekt, komt ook landschappelijk op bijzonder mooie plekjes.

Voor leken is het goed zoeken naar de mooie stukjes in het Ruhrgebied, inwoner/kenner/wereldreiziger Dirk Schäfer kent de regio echter als zijn broekzak. Hij heeft een mooie route paraat, die met een lengte van iets meer dan tachtig kilometer weliswaar niet als een ‘doorzitter’ kan worden betiteld, maar je wel langs tal van bijzondere plekken in het Ruhrgebied leidt, waaronder mijnen, sluizen en natuurlijk kastelen. De route, die begint en eindigt bij het bekende motortrefpunt Haus Scheppen aan de Baldeneysee, is hieronder te downloaden!

Download routes

Toer overzicht

Bekijk meer routes in

Duitsland Noordrijn-Westfalen
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-