Toeren

Maredsous Belgi

De abdij van Maredsous (B) is voor veel motorrijders de eerste pleisterplaats op weg naar de Ardennen. Vanaf Maredsous wordt het immers pas leuk. De abdij is als het ware de poort naar de Ardennen.

Maredsous (op veel landkaarten te vinden bij Maredret, onder Denée) staat voor de meeste mensen voor kaas en voor bier. Abdijbier wel te verstaan, gemaakt door monniken in de abdij van Maredsous, ten zuiden van Charleroi en Namen. De twee torens van de abdij bovenop een heuvel in de vallei van de Molignée zijn al van ver te zien. Het klooster is in de negentiende eeuw door Benedictijner monniken gebouwd. Zij leven volgens ‘de Regel’ die Sint Benedictus in de zesde eeuw neerschreef: “Man of vrouw, eender wie God zoekt, kan er een evenwichtig levensprogramma vinden: gebed, werk, broederlijke gemeenschap en zorg voor de anderen.” En wat dat laatste betreft: de monniken zijn gastvrij, getuige hun internetsite: ‘Wij verwelkomen graag gasten, bedevaarders, leerlingen, voorbijgangers, die het hunne willen bijdragen om van dit oord een gastvrije en boeiende ontmoetingsplaats te maken.’

Ook motorrijders zijn welkome gasten in de abdij van Maredsous. Meer zelfs: op het parkeerterrein vlak tegenover het ontvangstcentrum Saint-Joseph is een deel gereserveerd voor motorfietsen. Volgens ons is dit één van de weinige speciale motorparkings in België! De meesten laten de abdij met twee imposante torens letterlijk links liggen, om aan de overkant bij het cafetaria koffie en een boterham met rauwe ham of Maredsouskaas. De warme koffie in een grote mok, de boterhammen op een houten bord. Het cafetaria voorziet duidelijk in een behoefte, want het merendeel van de motorrijders heeft dan al een leuk aantal kilometer achter de rug. In MotoPlus 8 -2010 staat het complete artikel over deze mooie Belgische streek. Hieronder tref je een aantal routes aan die je in deze regio kunt rijden.

 

Download routes

Toer overzicht

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-