Toeren

De mooiste Franse passen

Na de eerdere artikelen over de mooiste Alpenpassen van Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland volgt in MotoPlus nummer 1 van 2011 de laatste in deze serie van mooiste Alpenpassen: de tien mooiste Franse paswegen. En Frankrijk is het superlatief van de Alpenlanden. De hoogste berg van Europa en drie van de vier hoogste Alpenpassen bevinden zich immers in dit land. Vanzelfsprekend zijn deze passen in de winter dan ook wat langer gesloten, maar het wachten wordt absoluut beloond met verschillende monumentale berglandschappen en zeer gevarieerde wegen met superstrak asfalt, allemaal zonder tolpoortjes en snelheidsbeperkingen. En hebben we het al over het goede eten gehad? Dus in het zadel voor een onvergetelijke achtbaanritje op de motor over onder meer de Col d’Izoard, de Col de la Bonette, de Col du Galibier en de Col de l’Iseran.
Vanwege de vele wielrenners zijn de meeste Franse passen in topconditie, maar het maakt ook dat je hier wel bedacht moet zijn op de aanwezigheid van die andere tweewielers. Op de Col de la Bonette, de Galibier en nog enkele andere passen fotograferen medewerkers van gespecialiseerde agentschappen trouwens alle motorrijders en wielrenners: onthou de naam van het webadres op het bord bij de fotograaf en thuis kun je voor een paar euro een professionele foto van jezelf in een grandioos landschap downloaden.

Hieronder kun je de routes downloaden voor Google Earth, of voor je Garmin of TomTom navigatie-apparaat. vanwege d elengte hebben we het in meerdere delen opgesplitst.

 

Download routes

Toer overzicht

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-