Toeren

100 Colls 2024

Vorig jaar werd hij voor het eerst verreden: de 100 Colls in de Pyreneeën. Een toerwedstrijd waarin je in 48 uur – minus twee verplichte nachtelijke pauzes – zoveel mogelijk van 100 geselecteerde bergpassen (Colls dus) in het hooggebergte op de grens van Frankrijk en Spanje moest rijden. De eerste editie reed MotoPlus’ Eric Bulsink nog mee als gast mee in het mediateam, dit jaar ging hij echter ‘voor het eggie’, op een Suzuki GSX-8S.

Voorafgaand aan het evenement is het zaak om een zo slim mogelijke route in elkaar te puzzelen, waarin je zoveel mogelijk van de 100 door de organisatie uitgekozen bergpassen aan elkaar moet breien. En daarbij moet je met vele aspecten rekening houden. De passen zijn namelijk – net als ski-hellingen – onderverdeeld in categorieën, waarbij een zwarte pas meer punten oplevert dan een rode, een blauwe of een groen. Kies je dus voor veel zwarte passen die veel punten opleveren, dan is de keerzijde echter dat die vaak ook veel meer tijd kosten. Je kunt dus ook de tactische keuze maken om juist zoveel mogelijk relatief makkelijke passen aan elkaar te rijgen. Ook is het vaak puzzelen waar te tanken en te slapen tijdens de twee, vanwege de veiligheid verplichte stops, tussen 21.00 ’s avonds en 7.00 uur ’s morgens.

Eric reeg in totaal 35 passen aan elkaar, waarvan een groot deel zwart of rood. Bleek uiteindelijk, mede door de erbarmelijke weersomstandigheden, niet afdoende voor de overwinning. Mooi rondje was het echter wel, zeker wanneer de weergoden je gunstig gezind zijn. Onderstaand vind je de routebestanden van de verschillende dagetappes, evenals de complete route aan elkaar gelust. Info: www.100colls.cat

Download routes

Toer overzicht

Bekijk meer routes in

Spanje
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-