Persbericht

Ride to Match 2024 – motorrijders voor stamceldonatie

In de week van 26 mei tot en met 1 juni 2024 vindt een speciale actie plaats om het belang van stamceldonatie onder de aandacht te brengen. Twee motorrijders starten dan in Delden en rijden in een week langs de gehele Nederlandse grens. Een tocht van ruim 2500 kilometer.

Ride to match is een initiatief van Alex van Leeuwen en Marco van den Besselaar. Met hun tocht langs de Nederlandse grens willen ze het onderwerp stamceldonatie letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten. De tocht heeft meerdere doelstellingen: meer bekendheid geven aan stamceldonatie, donoren werven en geld inzamelen om meer voorlichting over stamceldonatie mogelijk te maken.

Persoonlijk verhaal
De motivatie van de tocht heeft een persoonlijke achtergrond. Bij het 13-jarige neefje van Alex werd enige tijd geleden een vorm van bloedkanker vastgesteld. Gelukkig werd voor hem via Matchis, de stamceldonorbank in Nederland, een donor gevonden en nu gaat het weer “redelijk” met hem.
Alex van Leeuwen: “in het wereldwijde bestand van 41 miljoen donoren werd 1 donor gevonden. Die was gelukkig bereid zijn stamcellen te doneren. Het gaf wel aan hoe kwetsbaar dit is. Daarom wilde ik ook echt iets actief met stamceldonatie doen. Daar is dit idee van de motortocht uit voortgekomen”.

Motorrijders kunnen aansluiten
Startend op 26 mei in Delden gaat de tocht in 7 dagen langs de hele Nederlandse grens. Totaal een route van ongeveer 2500 kilometer. Onderweg worden verschillende rustpunten aangedaan waarbij andere motorrijders zich kunnen aansluiten.
De tocht is geheel gesponsord door bedrijven uit de motorsport maar ook daarbuiten. Hotels onderweg hebben voor de twee motorrijders gratis een slaapplaats beschikbaar gesteld.
Marco: “het zou zo mooi zijn als in het hele land motorrijders zich aansluiten en een stukje meerijden. Hoe meer er mee doen hoe beter stamceldonatie onder de aandacht komt in de plaatsen die we aandoen”.

Meer weten, aansluiten, de route zien en/of (financieel) ondersteunen
Ga naar:  https://www.sterkvoormatchis.nl/project/ridetomatch

Stichting Matchis
Stichting Matchis is het Nederlands centrum voor stamceldonoren en zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Deze transplantatie is voor patiënten noodzakelijk om te kunnen overleven. Als er geen geschikte donor wordt gevonden, is de kans groot dat ze overlijden. De kans dat een potentiële donor een match is met een patiënt en daadwerkelijk stamcellen doneert is heel klein. Daarom is een grote groep potentiële donoren noodzakelijk.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Superdikke naked van BMW komt er

Superdikke naked van BMW komt er

27 mei, 2024

Wat vandaag nog een concept is bij BMW, is morgen vaak realiteit. Dus deze R20 conceptfiets kan zo maar eens een ...

Overig nieuws