Warmdraaien

Warmdraaien – Wisseling van de wacht

Waar Mathieu van der Poel op het moment met ijzeren hand het veldrijden op de fiets beheerst, beheerst BMW al net zo standvastig de Nederlandse motormarkt. Beheerste moet ik zeggen, want eind 2023 doorbrak Yamaha na dertien (!) jaar de BMW-hegemonie en nam het het marktleiderschap-stokje over van de Duitse fabrikant.

Yamaha registreerde in 2023 in totaal 2.730 nieuwe motorfietsen op kenteken, en daarmee bleef het Honda (2.514 stuks), BMW (2.276 stuks) en Kawasaki (2.253) voor. BMW pakte nog wel een fraaie troostprijs, want met bijna 800 stuks was de R1250GS afgelopen jaar de meest geregistreerde nieuwe motorfiets in Nederland, voor de Kawasaki Z900 (575) en Yamaha MT-07 (498).

In de laatste maand van het jaar, in de regel een komkommermaand voor de merken die niet meer meedingen naar het marktleiderschap, was er nog sprake van een waar offensiefje van Yamaha en BMW. De Duitsers kentekenden nog 135 nieuwe motorfietsen, ongetwijfeld geholpen door de komst van een nieuwe ‘blockbuster’, de R1300GS, terwijl Yamaha er nog 113 registreerde. Ruim drie tot vier keer zoveel als de andere twee merken uit de top vier. Een haast traditioneel eindsprintje, dat meestal gepaard gaat met de prangende vraag of die modellen ook daadwerkelijk een nieuw baasje hebben en inmiddels vrolijk rondtuffen door een winters landschap of met een verse gele plaat in de kentekenplaathouder ergens in een donker hoekje op een koper staan te wachten….

Afijn, allemaal onderdeel van het spel, en het doet uiteraard niets af aan de puike prestatie van Yamaha om BMW na dertien jaar uit het zadel te wippen. Yamaha noteerde tegelijkertijd trouwens een groei van 22,2% ten opzichte van 2022 en zit daarmee nog ruim boven de groei van de Nederlandse motormarkt als totaal. Die groeide in 2022 al stevig en in 2023 kwam daar nog eens 13,1% bij. Die groei gaat hand in hand met de groei van het aantal motorrijbewijzen in ons land. Motorrijden blijft dus onverminderd populair en zit opnieuw in de lift.

Voor de Koninklijke RAI Vereniging begin dit jaar reden om maar weer eens op de trom te slaan om het belang van de motorfiets in politiek Den Haag én met name ook bij werkgevers in het land onder de aandacht te brengen. Niet per se als pleziervoertuig, maar vooral ook als serieus te nemen alternatief voor de auto of het openbaar vervoer in het steeds drukker wordende woon-werkverkeer. Nederland telt inmiddels liefst 1,5 miljoen motorrijbewijshouders en heeft een motorpark van 800.000 stuks. Een enorm potentieel dus, zeker als je weet dat uit onderzoek dat de RAI Vereniging heeft laten uitvoeren blijkt dat de zeven procent van de Nederlandse forenzen een motorrijbewijs heeft. Dat komt neer op zo’n 340.000 mensen, zo becijferde de RAI Vereniging, en schept mogelijkheden in het oplossen van het uitdijende fileprobleem. Daarvoor zou dan wel het kwartje bij werkgevers moeten vallen om motorrijden onder werknemers te stimuleren. Dat zou dan bijvoorbeeld kunnen door de motor als lease-optie aan te bieden of door het introduceren van een specifieke reiskostenvergoeding voor motorrijdende werknemers.

Ook het vergoeden van de kosten van het motorrijbewijs door de werkgever kan een mooie stimulans voor een werknemer zijn om het motorrijbewijs te halen. De RAI Vereniging lijkt in Den Haag in ieder geval een luisteren oor gevonden te hebben, want het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft inmiddels aangegeven in gesprek te gaan met werkgevers en werknemers om de mogelijkheden op dit vlak verder te onderzoeken. En dat biedt wellicht weer mooie kansen voor de gehele motorbranche.

Jeroen Hidding 2

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen Hidding – hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Video: 120 jaar FIM

Video: 120 jaar FIM

26 februari, 2024

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) bestaat 120 jaar en viert dat met een acht minuten lange film ...

Overig nieuws