Warmdraaien

Warmdraaien – Vechten tegen de bierkaai

Alhoewel de lenteachtige temperaturen de laatste tijd anders deden vermoeden, zit het officiële motorseizoen er wel zo’n beetje op en verschuift de discussie over overlast door motorrijders ook weer wat naar de achtergrond. Toch duiken er in de algemene media ook nu af en toe nog berichten op waarin er bijvoorbeeld vreemd gedraaid wordt rond de rol van motorrijders bij ongevallen. Waar komt dat toch vandaan?

Een goed voorbeeld was onlangs de berichtgeving op de websites van achtereenvolgens De Gelderlander en Omroep Gelderland over een ongeluk tussen een motorrijdster en een brommobiel in het Gelderse Didam. De Gelderlander bracht het nieuws als eerste en meldde dat het ging om een aanrijding tussen een motorrijdster en spookrijdende brommobiel, waarbij de onfortuinlijke motorrijdster helaas met beenletsel naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Waar de oorzaak van het ongeluk volgens het bericht van De Gelderlander dus vrij duidelijk was, hield de journalist van dienst van Omroep Gelderland in een bericht dat drie kwartier online kwam toch nog even een flinke slag om de arm door te melden dat er een aanrijding met onbekende oorzaak was geweest tussen een motorrijdster en een brommobiel. Mogelijk hadden beide bestuurders elkaar over het hoofd gezien, werd er nog aan toegevoegd.

Toch een wat vreemde conclusie, temeer daar er een tijdje later een update van het bewuste bericht online verscheen waarin werd gemeld dat de bestuurder van de brommobiel, zoals De Gelderlander bijna een uur eerder al meldde, aan het spookrijden was en in die zin het ongeval had veroorzaakt. Bovendien was gebleken dat de bestuurder van de brommobiel onder invloed van alcohol was en later ook werd aangehouden. Nu ben ik geen krantenjournalist, maar met een beetje speurwerk op Google Maps naar de locatie van het ongeval en door met aandacht te kijken naar de begeleidende foto’s van het ongeval had de bewuste journalist echter al de conclusie kunnen trekken dat hier kennelijk iets anders aan de hand moest zijn dan ‘twee bestuurders die elkaar over het hoofd hadden gezien’. Afijn, of het een ‘bewussie’ was van de journalist van Omroep Gelderland, weet ik natuurlijk niet, maar het is op zijn minst opvallende berichtgeving, zeker in het licht van het bericht dat eerder al bij De Gelderlander online verscheen.

Kwestie van perceptie ook waarschijnlijk. Wat dat betreft moest ik denken aan een voorval van een paar maanden eerder, toen ik met een paar vrienden een ritje maakte en er iemand van een tegemoetkomend groepje wielrenners stevig onderuit schoof. De fietser smakte hard met zijn hoofd tegen het asfalt, waarna hij versuft op de weg bleef liggen. We stopten om hulp te verlenen. Gelukkig had een van mijn maten een klein EHBO-setje onder het zadel, waardoor hij de eerste nood wat lelijke schaafwonden betreft een beetje konden ledigen. Terwijl we langs de kant van de weg stonden naderde een ander groepje fietsers, en ja hoor, daar gingen de vingertjes al massaal richting voorhoofd! “Altijd weer die motorrijders!” En of we wel goed wijs waren met dat gejakker…. Geen flauw benul wat er werkelijk aan de hand was, maar de mening was al gevormd door het beeld op de weg. Vechten tegen de bierkaai? Het begint er helaas wel steeds meer op te lijken.

Jeroen Hidding

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen Hidding – hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test Suzuki GSX-8R

Eerste test Suzuki GSX-8R

2 maart, 2024

Suzuki breidt haar afgelopen jaar geïntroduceerde paralleltwinplatform nu uit met een sportieve exponent? Met een ...
Kawasaki Promo Tour 2024

Kawasaki Promo Tour 2024

1 maart, 2024

Vrijblijvend proefrijden op je favoriete Kawasaki. Dit jaar trekt de Kawasaki Promo Tour weer door het land om jou ...
Stijlvol jasje van LS2

Stijlvol jasje van LS2

1 maart, 2024

LS2 ken je waarschijnlijk voornamelijk van haar helmen, maar de Spaanse firma heeft inmiddels ook een uitgebreid ...

Overig nieuws