Premium

Vergelijkingstest Husqvarna Norden 901 – KTM 890 Adventure – KTM 890 Adventure R

Ondanks dat de Husqvarna Norden uit dezelfde fabriek als de KTM 890 Adventure en Adventure R komt, lijkt de 901 op het eerste gezicht volledig uniek. In het merk overstijgende modelpallet uit Mattighofen zit hij echter precies tussen de twee genoemde KTM’s in. Maar is dat qua rijdynamiek ook het geval, of is de Husky misschien wel het beste van de twee (KTM-)werelden?

De zon komt op in het noorden! Voor Husqvarna althans, en wel in de vorm van de Norden 901. Hij stamt duidelijk af van de KTM Adventure-modellen, maar onderscheidt zich op bepaalde, essentiële fronten van de tweeling en parkeert zich daarmee eigenlijk precies tussen de twee in. Het bewijs daarvoor levert een vluchtige blik op de technische gegevens; waar blok, frame en elektronica identiek gelijk zijn, laat de vering zien in welke inzetgebieden de adventures vallen. De reguliere Adventure richt zich met 200 millimeter voor en achter bijvoorbeeld op het reisaspect, de R-versie kiest met 240 millimeter duidelijk het offroad-pad. En de zwart/neongele adventure uit hetzelfde nest? Die zit er met 220 voor- en 215 millimeter achter precies tussenin. Met een zithoogte van 865 millimeter bewandelt de Norden eveneens de gulden middenweg; hoger dan de Adventure, maar lager dan de -R. Maar betekenen die waarden ook dat de Husky er qua rijbeleving tussenin zit? Voor we de Zweed tegen de concurrentie van andere merken laten aantreden, is het daarom eerst tijd voor een onvervalst familietreffen.

Het decors voor het familie-uitje is de noordelijke oever van Middellandse zee. Tijd om uit te vinden of die ‘gemiddelde’ waarden van de Husky zich ook daadwerkelijk vertalen in een plekje tussen zijn twee Oostenrijkse halfbroertjes in. Het oordeel vind je uiteraard in MotoPlus 3/2022. Niets missen en liever elke twee weken een nieuwe editie op de mat? Dan kan uiteraard, klik dan hier

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Test met ons het Suzuki-gamma!

Test met ons het Suzuki-gamma!

21 april, 2024

Suzuki heeft de wind behoorlijk onder de vleugels. Afgelopen jaar lanceerde de Japanse fabrikant een compleet nieuw ...
Eerste test: Kawasaki Z500 SE

Eerste test: Kawasaki Z500 SE

20 april, 2024

Voor Kawasaki staat 2024 in het teken van een halveliter-offensief. Liefst drie nieuwe modellen zien het daglicht. ...
Touratech Travel Event 2024

Touratech Travel Event 2024

20 april, 2024

Bekende sprekers, internationale sterren, een grote filmpremière, gerenommeerde exposanten en tal van ...

Overig nieuws