Nieuws

Vergelijkingstest 3 toerconcepten

Toeren in de winter? Je hoeft er niet knettergek voor te zijn, met een degelijke toermotor kun je hartverwarmend rijden en genieten van de natuur in de winter. Welk concept – sporttoer, allroad of crossover – het meest geschikt is, moet duidelijk worden uit deze vergelijking.

De chauffeur van een passerende auto toetert naar ons, tikt met zijn wijsvinger tegen zijn slaap en lacht. De man denkt waarschijnlijk dat wij – drie jongens op een toermotor midden in de winter – gek zijn. En terecht. Een blik op de temperatuurdisplays van onze motoren bevestigt dat, twee maal nul- en één keer twee graden Celsius. Toch nodigen de BMW R1250RS, Kawasaki Versys 1000S Tourer en V-Strom 1050 XT van Suzuki je ook met deze temperaturen uit voor een kleine of grote rit. Alle drie beschikken ze namelijk over comfort verhogende eigenschappen die hen kwalificeren als allround toerfietsen voor het hele jaar. Hoge schermen met veel windbescherming, ruime zijkoffers voor de thermosfles met thee en uiteraard allerlei elektronische hulpsystemen voor extra veiligheid op het koude, griploze asfalt. Allemaal vertegenwoordigen ze een andere tak van het toersegment; de BMW is overduidelijk de sportoerder, de V-Strom is een eersteklas allroad en de Versys een crossover-symbiose van de twee. Elk concept heeft zo zijn voordelen, zo wordt duidelijk tijdens onze winterexcursie.

Afijn, nadat de Suzuki-rijder zijn handen heeft opgewarmd aan de cilinders van de BMW-boxer – wegens gebrek aan handvatverwarming – en iedereen zijn kopje thee heeft leeggedronken is het tijd om op pad te gaan. Wat we onderweg meemaken en wat ieders sterke- en uiteraard ook zwakke punten zijn, lees je allemaal in MotoPlus 2/2022. MotoPlus liever automatisch in de bus? Klik dan hier

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws