Nieuws

Toptest Aprilia Tuareg 660

Lang, eigenlijk té lang al heeft Yamaha’s Ténéré 700 quasi alleen het geld van offroad geïnteresseerde, maar tegelijkertijd ook gewicht kritische avonturiers binnen gehengeld. Die tijd is nu echter voorbij, want Aprilia verrijkt haar productportfolio met een lichte adventure: de nieuwe Tuareg 660. En die biedt veel uitrusting en veel karakter. Ook voor relatief veel geld!

Voor een sportief wegmerk als Aprilia best bijzondere, die stap in het adventure segment. Maar wie een blik op de nieuwverkopen werpt, weet dat het gewoon een bijzonder slimmer move is. Van de Ténéré 700 alleen gingen er afgelopen jaar 317 over de toonbank. Aprilia verkocht 162 nieuwe motoren. In totaal. Van al haar modellen dus. De Ténéré rijdt zichzelf hiermee naar de achtste positie in de top 10 van best verkochte motoren en hoeft in hetzelfde segment enkel zwaargewicht BMW R1250GS voor zich te dulden, maar dat is een allroad, geen adventure. De eveneens met een 21 inch voor- en 18 inch achterwiel uitgeruste Honda Africa Twin is dat wel, daarvan werden er in totaal echter ‘slechts’ 123 van verkocht. Wat aangeeft dat er dus best behoefte is aan een kleinere adventure.
En laat Aprilia nu met het afgelopen jaar gepresenteerde 660-platform, de perfecte basis voor zo’n kleine avonturier in huis hebben. Toch maakten de Italianen zich er bepaald niet met een Jantje van Leiden vanaf. Integendeel zelfs, de Tuareg kreeg een volledig nieuw ontworpen stalen frame (RS en Tuono is aluminium), een aangepaste versie van de 659cc-twin met de focus op het lage toerengebied, forse 240 mm veerwegen voor en achter, 21 en 18 inch wielcombinatie en grof gprofileerd Pirelli Scorpion Rally STR rubber. De Italianen laten overduidelijk zien dat offroad in Noale niet alleen maar als marketinggimmick wordt gezien!

Met de basis lijkt dus helemaal niets mis, en dan beschikt de Tuareg ook nog over uitgebreid arsenaal aan elektronische snufjes. Maar heeft Aprilia daarmee een waardige concurrent voor de Ténéré 700 op poten weten te zetten? De toptest van de Aprilia Tuareg 660 in MotoPlus 5/2022 wijst het uit!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Kleine update voor CFMoto 450SR

Kleine update voor CFMoto 450SR

12 april, 2024

CFMoto heeft haar 450SR A2-racer op de valreep een update gegeven voor het 2024-seizoen.  Het broertje van de 450SR ...

Overig nieuws