Premium

Techniek Wilbers Nivomat

Al ruim 35 jaar is Wilbers op het gebied van vering een grote naam. Sinds kort heeft het in Duitsland gevestigde bedrijf (met Nederlandse roots) een nieuw product in haar programma: de LDC Nivomat, een systeem dat zelf de rijhoogte én demping regelt!

Het systeem is door Wilbers in samenwerking met het Duitse ZF ontstaan. Daar komt het Nivomat-gedeelte vandaan, een systeem dat ZF ooit ontwikkelde voor auto’s. In 2015 raak Benny Wilbers in gesprek met Thomas Meyer van ZF, over de mogelijkheid om het Nivomat-systeem geschikt te maken voor motoren. Al een jaar later volgde het eerste prototype van een monoschokdemper, die op een Suzuki Bandit 1250 werd getest. Toen er later een Harley-Davidson-rijdende ingenieur bij het project kwam, werd er ook een tweedelige demperset voor een Street Glide ontwikkeld in 2018. Inmiddels is er net een derde versie voltooid, voor GS-modellen van BMW. Maar wat is het? LDC staat voor ‘Level & Damping Controle’, oftewel rijhoogte en demping. Naast dat het systeem deze automatisch regelt, past ook de veerconstante zich aan de belading aan. Dat betekent dat je solo rijdend zonder bagage een zachte veer hebt, en met bagage en passagier een harde. Klinkt als een elektronisch kunstje, maar dat is het niet. Het systeem is geheel gevrijwaard van enige elektronica en wordt gewoon gemonteerd op de plek van de originele schokdemper. Er is zelfs geen enkele stelknop te vinden.

Maar hoe werkt het precies, en wat mag het grapje kosten? Lees er alles over in MotoPlus 22/2021. Liever elke twee weken een nieuwe editie op de deurmat? Moet je even hier klikken.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Test met ons het Suzuki-gamma!

Test met ons het Suzuki-gamma!

21 april, 2024

Suzuki heeft de wind behoorlijk onder de vleugels. Afgelopen jaar lanceerde de Japanse fabrikant een compleet nieuw ...
Eerste test: Kawasaki Z500 SE

Eerste test: Kawasaki Z500 SE

20 april, 2024

Voor Kawasaki staat 2024 in het teken van een halveliter-offensief. Liefst drie nieuwe modellen zien het daglicht. ...
Touratech Travel Event 2024

Touratech Travel Event 2024

20 april, 2024

Bekende sprekers, internationale sterren, een grote filmpremière, gerenommeerde exposanten en tal van ...

Overig nieuws